Predikant Hortensius steekt IJssel over

Zwolle – De Zwolse predikant Wim Hortensius verlaat Zwolle en steekt de IJssel over. Na elf jaar predikant te zijn geweest in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel, wordt hij predikant in Hattem. Op 6 september neemt hij afscheid tijdens de zondagse viering in de Oosterkerk om 10.00 uur.

hortensius.jpg

Hortensius – die ook zijn 25-jarig ambtsjubileum viert – wil als predikant midden tussen de mensen staan. Hij heeft zich gespecialiseerd in Bibliodrama en zoekt vaak verbinding met kunst, met name kunst van de Joodse kunstenaar Marc Chagall. De predikant vindt het belangrijk dat in het geloof en in de kerk mensen zichzelf mogen zijn. Om die reden zocht hij samenwerking met het COC in Zwolle om mensen in gesprek te laten gaan over geloof en homoseksualiteit onder de titel ‘Anders in de kerk’. Ook richtte hij zich sterk op het jongerenwerk en zette hij zich in voor de oecumene: de samenwerking met andere kerkgenootschappen in Zwolle. Op zondag 13 september om 15.00 uur doet ds. Hortensius intrede in de Andreaskerk te Hattem.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Och nouja, ik zal het nog een keer toelichten, gezien de verwarring. En gelezen dat er nou eenmaal een religieuze meerderheid is in Zwolle, die de verplichte winkelsluiting op zondag in stand houdt.
  Zo’n predikant is onderdeel van het probleem vrees ik.
  Die gaat de schaapjes niet vertellen dat het hele gedoetje over ‘zondag’ fopperij is. Heden ten dagen. Had vast nut toen ’t werd uitgevonden. Nu echt niet meer.  ⚠️ Meld

 2. Pardon?

  Zo’n predikant is onderdeel van het probleem vrees ik

  en probleem? en foperij?
  Veel predikanten spreken mij aan. Ben ook voor winkelopening op zondag. De wekelijkse zondag-opening in Stadshagen, wordt hier gekoestert.

  Sorry Hikstad, maar deze reactie komt nogal trollerig over.
  Ben ik niet van je gewend.  ⚠️ Meld

 3. @Dick,

  Sorry Hikstad, maar deze reactie komt nogal trollerig over.

  Tja dick, een dergelijke typering heeft deze man zeker niet verdiend.
  Meneer hikstad gaat klaarblijkelijk nog uit van het dominee steriotiepe van de jaren 50 van de vorige eeuw. Zou hij sinds die tijd nooit meer in een kerk zijn geweest?


  ⚠️ Meld

 4. Sorry Hikstad (ja helaas, ik ook) Deze predikant is MIJN wijkpredikant! En in onze kerk is de winkelsluiting op zondag geen enkel issue.

  Ik ken jou uiteraard. En ik weet dat voor jou religie en anti-koopzondagen hetzelfde zijn. Maar beluister nou voor de gein eens deze dienst. (Als het niet werkt ga dan naar oosterkerk.nl en kies dan de opname van 23/08/15.

  Highlights:
  11:04 Het begin (Welkomstwoord)
  18:50 Het openingswoord en -gebed van Hortensius
  23:55 Voor de kinderen (Over school, Sail en het getal zeven). Zij gaan daarna naar de kindernevendienst
  33:00 Bijbellezing over 7 broden en een paar vissen die genoeg waren voor 5.000 mensen.
  39:40 Meditatie
  57:15 Dienst der gebeden
  Kollekte kun je overslaan. Geld geven via MediaPlayer is niet mogelijk…
  1:09:20 Kinderen komen terug en het avondmaal (voor Hortensius dus het laatste).

  Als je de sfeer begrepen hebt zul je nu weten dat religie toch echt iets anders is dan anti-koopzondag.  ⚠️ Meld

 5. @ Observer

  gaat klaarblijkelijk nog uit van het dominee steriotiepe van de jaren 50 van de vorige eeuw. Zou hij sinds die tijd nooit meer in een kerk zijn geweest?

  Ben er eigenlijk wel van overtuigd. Hikstad lijkt mij zelfs wel zo’n kerel die met bijv. doop, trouwen en overlijden uit principe niet gaat. Zo ken ik er ook wel een paar. Paar = 2 in deze.


  ⚠️ Meld

 6. Streefkerk –
  Een 46-jarige predikant wordt ervan verdacht een meisje te hebben misbruikt. Het meisje was ten tijde van het misbruik tussen de 14 en 17 jaar. De man was op dat moment predikant van de Hersteld Hervormde Kerk op Oud-Beijerland.

  Dat meldt RTV Rijnmond. Volgens de regionale nieuwszender neemt het Openbaar Ministerie de man het misbruik extra kwalijk omdat hij vertrouwenspersoon van het meisje was. Hij zou het slachtoffer bovendien geld en cadeautjes hebben beloofd volgens Justitie.

  Gecompliceerde verhouding

  De advocaat van de verdachte zegt tegen RTV Rijnmond dat zijn cliënt het grotendeels oneens is met de aanklacht: ,,Ik kan daar in dit stadium niet meer over vertellen. Mijn cliënt spreekt zelf van een gecompliceerde verhouding en een gecompliceerde aanloop naar deze zaak.”

  De kerkleden zijn sinds vorig jaar op de hoogte van het misbruik. De kerk wil echter niet reageren, omdat de predikant ten tijde van de aangifte niet meer werkzaam was voor de gemeente. Waarom de man is opgestapt, wil de kerk evenmin laten weten. Mochten de beschuldigingen aan het adres van de predikant kloppen, dan zal het slachtoffer hulp krijgen van de kerk.

  De predikant staat vrijdag aanstaande voor het eerst voor de rechter.

  Er is toch nog wel heel wat fout binnen de muren van de tempel dat dan wel weer.


  ⚠️ Meld

 7. @ FerdivRaalte

  Er is toch nog wel heel wat fout binnen de muren van de tempel dat dan wel weer.

  Wat wil je hier nou mee bewijzen dan? dezelfde en nog ergere misstappen kun je ook tegenkomen bij rechters, politieagenten, leraren, sportinstructeurs, kindercrecheleiders, politicy, therapeuten, etc etc.
  Je bent wel heel selectief en stigmatiserend bezig hoor.  ⚠️ Meld

 8. Hé Bernard, en anderen ook. Ik bedoel niet te trollen. Mocht dat zo lijken of op je overkomen, vergeef me hopelijk. Ik bedoel dat ik wil weten hoe ’t precies zit. En waarom.

  Ben me ervan bewust dat ik soms een beetje provoceer, en ook nogal vragen stel die voor velen helemaal geen vragen zijn, maar voor mij wel.
  Bernard heeft wel een beetje gelijk in de zin van dat het weinige wat ik van religie weet is dat religieuze mensen een religieuze rustdag hebben en daardoor via wetgeving de winkels dichtdoen op een dagje dat ’t ze uitkomt. Zondag dus. Ik vind dat echt heel naar. En begrijp ’t evenmin.

  Snap ook niet hoe je behoefte aan een ‘predikant’ zou kunnen hebben.
  En ja,nee echt niet. Ik ga geen kerkdiensten beluisteren.
  Ik vind ’t fopperij. Als je echt in buitenaardse wezens gelooft, zoals Goden, of God, zo je wilt. Dan is de route naar kennismaking daarmee niet via kerken en religie enzo, denk ik.
  Mocht je daar steun en heil in vinden, prima natuurlijk.

  Meer denk eens echt na. Wat is de beste stunt, water in wijn veranderen? Of water in koffie veranderen? Ik bedoel maar, laat je niet foppen.  ⚠️ Meld

 9. 🙂 Je brengt het wel mooi Hikstad.

  Ben me ervan bewust dat ik soms een beetje provoceer

  Herkenbaar en wat mij betreft een goede eigenschap 😉

  Er zal ongetwijfeld bij veel (streng) gelovigen een “zondag winkelsluitings-zondag zondag-rustdag-link” zijn. Kan alleen voor mezelf spreken dat ik daar heel anders in sta. Niet alleen voor het gemak, bijvoorbeeld ook voor de levendigheid in onze mooie stad. Zie ook 24 augustus 2015 20:44 en alle voorgaande reacties op dit veelbesproken thema.
  Denk dat je het een beetje zo kunt zien: Een jaar of 35 geleden mochten veel (streng) Chistelijke mensen (zoals ik dus ook ben opgevoed) nog niet zwemmen/schaatsen (bij de gratie Gods wel fietsen maar alleen naar de kerk) “geen geld uitgeven”, geen tv kijken etc. op zondag. Toen kwam bij niemand de gedachte op om op zondag te gaan winkelen….hier staan we nu 35 jaar later.
  Denk dat sommigen/velen nog niet de “mag niet-traditie” helemaal vaarwel hebben gezegd.
  Behoefte aan een predikant?
  – Behoefte aan bezinning (zoals dat bijvoorbeeld ook door meditatie kan)
  – Behoefte aan zingeving
  – Behoefte aan een boodschap
  – Behoefte aan rust en stilte
  – Behoefte aan een overweging voor thuis
  – Behoefte aan warme woorden in deze kille maatschappij
  – Behoefte aan gevoelige woorden
  etc. etc.
  Maar ik kom er zelf ook veel te weinig om je nu maar eens te vertellen “waarom dit en waarom dat”.
  Dit begrijp ik niet

  Als je echt in buitenaardse wezens gelooft, zoals Goden, of God, zo je wilt. Dan is de route naar kennismaking daarmee niet via kerken en religie enzo, denk ik

  Welke route naar kennismaking zou jij logisch vinden dan. Als ik “via gebed” aan jou uitspraak toevoeg?

  Jij schrijft

  denk eens echt na

  . Geloven heet niet voor nixxx geloven en niet “denken”. Dat water/wijn verhaal wordt geloofd omdat het in de bijbel staat. Vind de water/koffie anekdote leuk gevonden!


  ⚠️ Meld

 10. Hogere krachten toeschrijven aan het getal 7 is gewoon dom, net als geloven dat er daadwerkelijk een fictief figuur was dat 5000 mensen voede met wat broodjes.
  Maar iedereen die hier toch de “waarheid” in ziet moet dat lekker doen, zolang ze mensen met een normaal denkvermogen hier maar mee met rust laten.


  ⚠️ Meld

 11. De beste route naar kennismaking met buitenaardse wezens zoals Goden per definitie buitenaards zijn natuurlijk weet ik niet, beste Dick. ‘gebed’ lijkt me de route van inboorlingen.

  @Bert Janschen; we zullen je denk ik wel met rust laten.  ⚠️ Meld

 12. @Hikstad: Ik Weet dat jij geen trol bent.
  Maar ik reageer wel als je het te gek maakt. Bij alle onderwerpen die de afgelopen tijd hier geplaatst zijn die maar enigszins een religieus tintje hebben kijk ik altijd of Hikstad er al is met zijn koopzondag. Ik vind dat wel grappig en maakt me ook nieuwsgierig. Maar verder niks mis met jou reacties, hoor.

  Water in wijn veranderen is inderdaad een aardige stunt. Maar ik denk dat Hans Klok dat ook wel kan. Nee, de beste stunt lijkt me een berg in de zee verplaatsen. (En dan natuurlijk géén ijsberg.)  ⚠️ Meld

 13. Bert Janssen, Eens! Nog sterker is dat het geval bij het getal 13.
  Dat hotels geen kamernummers 13 hebben vind ik onbegrijpelijk.
  Daarentegen vind ik het gebruik van symbolische getallen in verhalen wel heel mooi. Het brengt er kleur aan.


  ⚠️ Meld

 14. @ Bert J. Eens met

  Maar iedereen die hier toch de “waarheid” in ziet moet dat lekker doen,

  Zou verdorie ook wat zijn als dat niet meer mocht :o:o:o

  Is het nu zo moeilijk om het verschil in te zien tussen geloven en

  zolang ze mensen met een normaal denkvermogen hier maar mee met rust laten

  denken dat?

  Of accepteer je dat gewoon niet?


  ⚠️ Meld

 15. :):D;) Deze vind ik ook érg humorvol en aansprekend

  Bij alle onderwerpen die de afgelopen tijd hier geplaatst zijn die maar enigszins een religieus tintje hebben kijk ik altijd of Hikstad er al is met zijn koopzondag.  ⚠️ Meld

 16. Ja toch Dick, zover ik kan overzien is de zondagse winkelsluiting wel het meest onbegrijpelijke van religie, en ook hoe een religieuze club (die de meerderheid is, ben ik terecht op gewezen) hun ‘religie’ aan de medemensen oplegt via wetgeving, hier in Nederland.
  Alhoewel, bedenkende dit schrijvende, zondagse winkelsluiting is ook misschien wel niet het allergekste. Als je de religies langsgaat en de vreemde, bizarre, onbegrijpelijk mens en maatschappij vreemde gebruiken, rituelen, ‘religieuze wetten’ enzo langsgaat. Dan valt ’t nog wel mee wat het zondagje betreft. Hier in Zwolle gaat dat ook net zo goed vanzelf voorbij als in de rest van Nederland lijkt me.  ⚠️ Meld

 17. @ Hikje, ben jij dezelfde als Hikstad? Of voeren jullie, gezien het Windesheim-declaratie topic allebei een kruistocht tegen het Christelijk geloof 😉 Prima hoor, mag gelukkig allemaal in diet mooie land.

  Weet dus niet of je die zondagse-winkelsluiting altijd gelijk aan religie moet linken. Denk dus alleen bij streng-gelovigen en daarbinnen vooral de wat ouderen. Maar ik kan natuurlijk niet voor een ander spreken. Het zou (voor mij ook) mooi zijn als er hier een fanatiek tegenstander van de koopzondag zou verschijnen. Het is in elk geval iets van vrogger uit.

  Ja, er worden wat vreemde en onbegrijpelijke zaken uitgevreten. Ook binnen religies. Op een ander topic schreef ik al dat veel streng-gelovigen de koning(in) als een door God gegeven macht zien. Tja, dat kan en mag gelukkig ook. Weet niet hoe land de tegenstand tegen de koopzondag nog blijft. Als het aan mij ligt, dus geen dag langer.


  ⚠️ Meld

 18. Hé Dick, Yep, Hikstad heeft een Hikje vandaag 🙂

  Om met de deur in huis te vallen, ik voer allerminst geen kruistocht tegen het christelijk geloof. Vrijheid blijheid immers.

  Je schreef “Weet dus niet of je die zondagse-winkelsluiting altijd gelijk aan religie moet linken”

  Leg uit hoe ’t dan zo is gekomen.  ⚠️ Meld

 19. @ Hikje/-stad; Mooi dan zijn we dat eens

  Vrijheid blijheid immers.

  En laten we dat ook koesteren!

  Er zullen toch ook wel mensen zijn die zo graag een rustige dag in de week wensen. Die het liefst gewoon die hele dag languit op de bank liggen. En gelijk pissed-off raken van een beetje deining in de buurt?
  En/of over de toeren raken van een beetje geluid/lawaai op hun rustdag. Het ging er hier nogal eens over. Zeg maar “de onverdraagzamen”.

  Weet het niet natuurlijk, maar ik probeer me ook maar ergens in te leven.

  Het lijkt mij wel dat de grote aantallen voorstanders van zondagse-winkelsluiting uit religieuze hoek komen.  ⚠️ Meld

 20. Hikstad, die regeltjes zijn door mensen ingesteld. En hebben weinig met het geloof te maken. Het mooiste werd dat geïllustreert door wat mijn neef vroeger meemaakte:

  Hij was opgegroeid in een gereformeerd fries dorp. De mensen mochten daar niet op zondag fietsen, want dat mag niet van God.
  Hij trouwde en kwam in een dorpje verderop wonen. Ook goed gereformeerd dus niets op aan te merken.
  Op een zondagmiddag vatten ze het plan op om bij zijn ouders een kopje thee te gaan drinken. Aangezien ze niet fietsen mochten gingen ze met de bus.
  De volgende dag werd hij aangesproken door een ouderling van zijn kerk. Hoe hij het in zijn hoofd gehaald had om op zondag met de bus te gaan. Dat was zo’n beetje de grootste zonde die je kon begaan.
  Mijn neef vroeg toen hoe hij dan in dat andere dorp had kunnen komen.
  “Je kunt toch ook met de fiets…”

  Dat was het moment dat mijn neef begreep dat het allemaal menselijke regeltjes zijn, waar je je zo snel mogelijk van moet bevrijden. En winkelsluiting op zondag valt daar ook onder.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.