Circus Herman Renz weer naar Zwolle

Zwolle – Het reizende gezelschap van Nederlands bekendste circus Herman Renz presenteert ook dit jaar een geheel nieuwe show, die van 29 sept. t/m 4 oktober te zien zal zijn in Park de Wezenlanden.

circus_herman_renz.jpg 

Jonge circusartiesten, behorend tot de internationale circustop, zullen acte de présance geven, waaronder een sensationele moderne dans op de dubbele strakke draad; circus 2.0 door Fransman Geoffrey Berhault. Fraaie Friese hengsten in vrijheidsdressuur; gepresenteerd door Michel Jarz. Spectaculaire circuskunst uit Kiev door ‘Circus Theater Bingo’ aan de dubbele trapeze; goed voor adembenemend en oogverblindend spektakel! Dé publiekslievelingen Milko & Joanes met doldwaze clownerie. Een magische blik op de kunst der verbeelding door Vincent Vignaud. En véél meer! Omlijst door een fantastisch live orkest, grote lichtshow en een écht showballet in kleurrijke kostuums!

Circus Herman Renz ontvangt het hooggeëerd publiek dit jaar wederom in een eigentijds tentencomplex; de sfeervolle foyertent en een uiterst moderne hoofdtent die oogt als waar theater zorgen voor de juiste beleving. Het zicht- en zitcomfort is aangepast aan de wensen van deze tijd, maar de authentieke circussfeer is bewaard gebleven!

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Circus Herman Renz verkeert in financiële problemen. Als het bedrijf voor 7 september geen 400.000 euro bij elkaar heeft, gaat het failliet. Dat betekent dat er 65 mensen op straat komen te staan.

  Het circus, dat dit jaar 115 jaar bestaat, roept de hulp in van de staat. “We staan in de top-10 van beste circussen van Europa”, zegt directeur Milko Steyvers. “De circussen in het buitenland hebben geen last van de crisis. Zij krijgen subsidie. Dat willen wij ook.”

  De Nederlandse circuscultuur is in 2013 Immaterieel Cultureel Erfgoed geworden, maar dat helpt Circus Renz niet. “Wij staan op de die lijst, maar daar merken we niks van.”

  Rode diesel

  Oorzaak van de financiële problemen zijn vooral de dalende bezoekersaantallen en de gestegen kosten. “Het verbod op de rode diesel kost ons 40.000 euro extra”, zegt de directeur. “En vanmiddag zaten er 300 man, maar ik heb er 600 nodig om quitte te draaien.”

  Ook het slechte imago dat circussen hebben gekregen vanwege wilde dieren, speelt mee. “Die dieren hebben we nu niet meer. Toch heeft dat behoorlijk wat geldproblemen opgeleverd”, zegt Steyvers. Vorig jaar stelde het kabinet een verbod op wilde circusdieren in.

  Investeerder

  De directeur zegt verder dat de hoge loonkosten niet meer kunnen worden betaald. “Ik moet 12 procent aan extra loonbelasting betalen omdat het gezien wordt als seizoenswerk. En dat gaat me niet meer lukken.”

  In mei 2014 stond het circus ook al op de rand van de afgrond. Toen was er een investeerder die bijsprong.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.