Groen licht voor Megabioscoop Katwolderplein

Zwolle – De bouw van een megabioscoop en parkeergarage van het project Katwolderplein gaat over twee maanden van start. Dat werd dinsdagmiddag duidelijk tijdens een bijzondere persconferentie van wethouder Ed Anker bij het terrein aan de Pannekoekendijk in Zwolle. Lange tijd was onduidelijk of de bouw door economische omstandigheden wel doorgang kon vinden. Recent is er door de gemeente Zwolle overeenstemming bereikt over de start van het bouwplan.

megabioscoop_zwolle.jpg 

De nieuwe Pathé megabioscoop moet negen zalen gaan krijgen en circa 1.500 stoelen en is onderdeel van een groot bouwproject van projectontwikkelaar Multi Vastgoed. Op het plein komen ook 23 eengezinswoningen en een parkeergarage met ongeveer 710 plekken. De opening van de nieuwe bioscoop van Pathé in Zwolle gaat de sluiting betekenen van Pathé de Kroon, de vier zalen tellende bioscoop aan het Gasthuisplein die de onderneming momenteel in Zwolle exploiteert. Wethouder Ed Anker: “Het is goed voor de stad en voor de regio dat dit hier nu ook echt komt. De wens was er al heel lang. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten kunnen we nu stappen maken. Zwolle wordt in mijn beleving alleen maar mooier, met voorzieningen die aanspreken voor een wijde regio, en met de parkeerruimte die daarbij nodig is.”

25-08-2015_ontwikkeling_katwolderplein_02.jpg

25-08-2015_ontwikkeling_katwolderplein_03.jpg

25-08-2015_ontwikkeling_katwolderplein_01.jpg 

Grootschalig

De ontwikkeling van het Katwolderplein is een belangrijk onderdeel van de grootschalige, ambitieuze herontwikkeling en herinrichting van de westelijke stadsentree van Zwolle. Dit gebied ligt precies tussen de historische Zwolse binnenstad met haar grachten en de belangrijkste toegangsweg voor bezoekers, de A28. De afgelopen jaren is hier veel gebeurd. Zo is de wijk Kamperpoort gerevitaliseerd, is de infrastructuur grondig aangepast, is er grootschalige studentenhuisvesting gekomen, is een aantal historische panden opgeknapt. Ten behoeve van de nu te realiseren voorzieningen aan het Katwolderplein is verder de Rode-Torenbrug aangelegd over de gracht.

 

Naast de bioscoop, parkeergarage en de woningen is er bij het Katwolderplein nog de mogelijkheid om commerciële voorzieningen te realiseren.

Artikel delen:
Reacties 44
 1. Het lijkt me toch dat bioscopen inmiddels langzaam moeten uitsterven, wie gaat er nou 10?? betalen om drie uur zonder pauze naar een film te kijken?


  ⚠️ Meld

 2. Geweldig nieuws. Wel te hopen dat alle zalen dan rolstoeltoegankelijk zijn. Nu nog vaak uitwijken naar bioscoop kampen.
  Maar daar zal gemeente zwolle ook vast rekening mee houden met de vergunning verlening.


  ⚠️ Meld

 3. Kom 3/4 keer paar in een bioscoop, toch leuk uitje. 10e valt wel mee. Als je naar de voetbal gaat betaal je het dubbele voor pakweg 105 minuten 😉


  ⚠️ Meld

 4. Mooi dat er eindelijk een bios komt die een stad waardig is. Laten we dat tenminste hopen, want dat zeiden ze destijds ook van de Kroon.


  ⚠️ Meld

 5. Ik ben sinds de kroon een pathe bioscoop is geworden nog enkele keren geweest, maar zolang er geen pauzes meer zijn kom ik niet meer in de bioscoop.
  Wat is in hemelsnaam de moeite om in een film van 3 uur 10/15 min intermissie te houden zodat je naar het toilet kunt, drinken/popcorn kunt halen en of roken.


  ⚠️ Meld

 6. Dat er een bioscoop komt, prima. Waar ik heel benieuwd naar ben zijn de woningen. Komen hier weer van die dure koopappartementen of dure huurappartementen? De wachtlijst voor woningzoekenden wordt toch al steeds langer door de verplichtingen die overheid en gemeenten opleggen. Liever had ik gezien dat er sociale woningbouw zou komen. Maar daar heeft de gemeente niets aan. Ik denk dat de gemeente hier meer voor heeft gevangen van de projectontwikkelaar. In ieder geval meer dan van een woningcorporatie. Ik zeg: gemiste kans !


  ⚠️ Meld

 7. @Nelly, je gaat van een vraag naar een oordeel…

  He volgende haal ik uit de link bovenaan de tekst.

  Qua aantallen woningen is het nieuwe plan bescheidener. Telde het oorspronkelijk plan 90 woningen, de aangepaste planopzet gaat uit van 70 tot 75 woningen. Het gaat hierbij om rijwoningen in de sociale huur en woningen en appartementen in het goedkope en middeldure segment.

  Daar in de buurt zijn trouwens toch niet zo gek lang geleden ook sociale woningen gebouwd?


  ⚠️ Meld

 8. Dat er met de komst van gigantische lcd/plasma-tv’s en Netflix in de huiskamers nog steeds mensen zijn die vrijwillig hier naar toe gaan, bijzonder…


  ⚠️ Meld

 9. Zal toch ook eens tijd worden.. kijk nu eens naar ons mooie zwolle . we hebben hier 1 !!! bioscoop wat ook nog een prut bios is op 125K inwoners…

  Hoogeveen (40K) heeft al een veel betere bioscoop (de enige optie in de buurt als je een beetje goed wilt kunnen genieten)

  De vraag voor mij is, ze noemen het Mega, betekend dit dus IMax??  ⚠️ Meld

 10. Over al die mensen die denken dat de thuis bioscoop kunt vergelijken met een IMax of bv bij JT in de Dolby Atmos zaal, zullen toch echt eens een keer naar de bios moeten gaan…

  thuis kijk ik series, bijna geen films, die kijk ik in de bioscoop, heerlijk avondje uit.
  Maar dan moet het dus wel goeie kwaliteit zijn, wat in zwolle dus niet echt kan.


  ⚠️ Meld

 11. Mooi dat dergelijke bioscoop zo dicht bij het centrum komt, brug over en je bent in de binnenstad!

  In de andere steden zitten de megabioscopen vaak iets meer buiten het centrum meen ik. Ook mooi voor de regio dat er een grote parkeerplaats komt en dat de bioscoop dicht bij de snelweg is.


  ⚠️ Meld

 12. Gasthuisplein is mooie plek voor de bieb, als de kroon verhuist. Overigens is het ontwerp van de nieuwe bios een beetje magertjes, moet veel meer uitstraling krijgen !


  ⚠️ Meld

 13. Mooi dat de bouw nu echt gaat beginnen, dat stuk terrein lag al veel te lang braak, wat stond eigenlijk hier voor?

  Het ontwerp van de bioscoop lijkt op de tekeningen niet zo boeiend, het ontwerp van de parkeergarage daarentegen vind ik wel erg gaaf en ik ben dan ook erg benieuwd hoe dat tot zijn recht gaat komen als het er echt staat.

  Hoe de toekomst van het Gasthuisplein eruit gaat zien ben ik erg benieuwd naar. Als de indeling van het plein zo blijft zoals het nu is, dus zonder een grachtje bijvoorbeeld, dan zal het denk ik nooit echt een trekker worden. Dan houd je een (beperkt) aantal opties over; je bouwt de bioscoop om tot appartementen of je maakt er een discotheek/uitgaansgelegenheid van. Veel andere opties zie ik niet voor deze plek wanneer het blijft zoals het nu is.


  ⚠️ Meld

 14. Prachtig een nieuwe bioscoop, maar zijn zoveel zalen echt nodig? Vraag me af of het nu zo vol zit en of de animo er is om straks 9 zalen te vullen? Ben ook benieuwd of de entreeprijzen meteen omhoog gaan. Vind het best prijzig. Doe de prijzen wat omlaag en mensen zullen wat sneller of vaker de bios bezoeken. Tevens de horeca goedkoper en de klanten maken er echt een gezellig uitje van. En ja dus inclusief pauze.


  ⚠️ Meld

 15. Dat gezeur over pauze. Pathé heeft uitgebreid onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat een ruime meerderheid geen pauze wil. Dit zodat men beter in de film blijft. Kun je persoonlijk jammer vinden, maar ga niet roepen dat het kut IS. Je VINDT het jammer.

  Verder op en top dat ze veel meer, maar kleinere, zalen hebben. Op het moment zijn films binnen no time weer uit de bioscoop, omdat de ruimte er niet is.


  ⚠️ Meld

 16. “Zo is de wijk Kamperpoort gerevitaliseerd” Kamperpoort is juist kapot gesloopt, voor een ‘mega’ bioscoop en parkeerplaatsen…..


  ⚠️ Meld

 17. toch mijn twijfels. Ik vond de Kroon niet verkeerd er uit zien en voor mij als gemiddelde bioscoop bezoeker prima te doen.
  Nu komt er een mega bioscoop en om dan van de rest te kunnen onderscheiden zullen ze toch met iets vernieuwend moeten komen of juist aansluiten bij de wensen van de bioscoop fan zoals IMAX of service.
  Als dit pand na een jaar leeg of twee komt te staan dan lijkt het mij moeilijk dit voor een andere partij weer te vullen.


  ⚠️ Meld

 18. Denk dat dat wel goed komt. Deze mega bioscoop zal vast veel mensen uit de weide regio aantrekken. Meer dan de Kroon nu in ieder geval. Wat waarschijnlijk wel ten koste zal gaan van andere bioscopen in de omgeving.


  ⚠️ Meld

 19. @Thomas: Voordat je zomaar wat neergooit op deze weblog, verdiep je dan eerst even in de locatie waar nu deze bioscoop en parkeergarage wordt gebouwd. Ja, er is het nodige gesloopt in Kamperpoort, maar daar zijn nieuwe woningen voor terug gekomen. De plaats waar nu de bioscoop/parkeergarage komt ligt al geruime tijd braak en dat Kamperpoort “kapot gesloopt is voor een megabioscoop en parkeerplaatsen”, slaat dan ook nergens op.

  @1stejohn: Ook ik vind bioscoop de Kroon niet verkeerd, maar je kon wel merken dat het een verouderde bioscoop was, bijvoorbeeld aan de aankleding. Ik denk dat het geen verkeerde keuze is om de nieuwe bioscoop net buiten het centrum te realiseren en ik denk dat Pathé niet zo maar na twee jaar eruit stapt als je ziet wat voor investeringen er gedaan moeten worden om er een bioscoop van te maken.


  ⚠️ Meld

 20. De Kroon was al heel lang aan vervanging toe: vergeleken met zo’n beetje iedere andere hedendaagse bioscoop is de Kroon ronduit antiek te noemen. Er is misschien al 20 jaar nauwelijks meer in geïnvesteerd.

  Ik gruw trouwens van pauzes tijdens een film. Dat Pathé ze niet heeft vind ik alleen maar aan te prijzen. Misschien dat ze tijdens een film van 3 uur nog wel toegepast kunnen worden, maar voor een gewone film van rond de 2 uur zijn ze niet nodig en alleen maar storend.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.