Behoud kunstwerk De Barmhartige Samaritaan

Zwolle – Wethouder Vedelaar antwoordt op vragen van D66 Zwolle over het behouden van het kunstwerk De Barmhartige Samaritaan, dat de interne sloop van het oude ziekenhuis inmiddels in gang is gezet en dat de externe sloop binnenkort begint.

samaritaan.jpg 

Met de projectontwikkelaar Novoform is inmiddels gesproken over de achtergebleven kunstwerken, waaronder het kunstwerk De Barmhartige Samaritaan, waar D66 aandacht voor vraagt. Met Novoform is afgesproken dat eerst de kunstenaar gevraagd wordt of hij het kunstwerk terug wil en zo niet dan is inmiddels gebleken dat er enkele externe partijen het kunstwerk graag een plek willen geven. Hierbij zijn partijen, zoals het nabijgelegen Dominicanenklooster, in wiens gebouw het kunstwerk een prima plek kan krijgen. Er moet nog wel blijken of het kunstwerk in goede staat kan worden losgemaakt van het huidige gebouw.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Dit beeld verdient eigenlijk een mooie eervolle plaats op het Gasthuisplein.
  Daar aan de Gasthuisstraat stond immers vanaf 1309 (!) het allereerste Heilige Geest Gasthuis (ziekenhuis) van Zwolle. Alle zieken, vermoeide reizigers, armen, behoeftigen en ouderen werden daar door de geestelijken, zeker ook gëinspireerd door de Moderne Devote opgevangen en verzorgd. het zou een waardige herinnering zijn aan de offervaardigheid van onze middeleeuwse voorouders.


  ⚠️ Meld

 2. Vind het erg mooi. Zal wel een probleem worden het schadevrij los te maken.
  Als er een ruime lege muur beschikbaar is aan die genoemde steeg hierboven lijkt me dat een prachtige plek. Ook een toelichting terplaatse
  zal het een en ander nog meer doen leven: Een van de eerste ziekenhuizen van Zwolle,Heilige Geest Gasthuis, Barmhartige Samaritaan enz enz.  ⚠️ Meld

 3. Persoonlijk vind ik het kunstwerk niet zo heel bijzonder, een beetje ‘creepy’ zelfs, maar als het een mooie plek krijgt op een locatie waar het historisch gezien thuis hoort, dan kan ik dit alleen maar toejuichen.

  Laten ze op het Gasthuisplein dan ook meteen het riviertje terugbrengen, dat is echt iets wat Zwolle nog mist, een gezellig klein grachtje door de stad heen.


  ⚠️ Meld

 4. Gewoon de diamant zaag in het metselwerk er om heen. Zaag een blok uit ruim om het kunstwerk.

  Daarmee maak je later een prachtig kunstwerk elders. Of dat in de tuin van het Dominicanen klooster is of in de buurt van het Gasthuisplein.


  ⚠️ Meld

 5. een gezellig klein grachtje door de stad heen.

  Niet alleen gezellig, het zou grote aantrekkingskracht op de Zwollenaren en toeristen hebben!! Het zou een grote hit worden!


  ⚠️ Meld

 6. Ik zou wel eens een kostenraming willen zien voor het open graven van de Grote AA op het Gasthuisplein en het verder inrichten daarvan.

  Als die kosten onder de miljoen euro blijven, dan vind ik het het overwegen zeker waard en zou ik er nog wel een tien euro voor over hebben ook.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.