Zwols college tegen verwijdering speeltoestellen

Zwolle – De gemeente Zwolle tekent bezwaar aan tegen een besluit van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit die op acht plekken in de stad speeltoestellen in de openbare ruimte wil verzegelen of verwijderen. Volgens het college van burgemeester en wethouders staat dit voornemen tot handhaving haaks op de pilot die dit voorjaar van start ging, waarin inwoners onder voorwaarden op grasveldjes of pleintjes speeltoestellen kunnen plaatsten.

 

speeltoestellen_zwolle.jpg

 

“Wij geven ruimte aan inwoners om bijvoorbeeld een plastic glijbaan of een trampoline in de openbare ruimte te plaatsen. Dergelijke kleine initiatieven vergroten de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte door en voor bewoners”, verklaart wethouder Filip van As. De locaties betreffen adressen aan de Pottenbakkerstraat, Strodekker, Knopenmakerstraat en Klokkengieterlaan. “De Voedsel en warenautoriteit schaart deze speeltoestellen onder de richtlijnen die er zijn voor openbare speelplekken en vindt ze niet geschikt voor gebruik in de openbare ruimte. We hebben te horen gekregen dat de speeltoestellen verzegeld of wel verwijderd worden.” De gemeente Zwolle is het daar niet mee eens en diende daarom een bezwaarschrift in. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brief gekregen waarin het college vraagt om een gesprek om te kijken hoe dit in het nieuwe Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen aandacht kan krijgen.

Veiligheid

“De gemeente Zwolle heeft, net als het Rijk,  veiligheid hoog in het vaandel, daaraan wordt niet getornd. Wel vinden we dat de regels minder streng moeten zijn, zodat inwoners onder hun eigen verantwoordelijkheid kleine speeltoestellen kunnen plaatsen. Ik ben van mening dat we dit met een aantal heel eenvoudige regels goed hebben geregeld”, aldus Van As.  Zo moet het toestel heel zijn en ver genoeg af staan van de straat of andere speeltoestellen. Bewoners zorgen zelf voor draagvlak in de buurt en lossen eventuele problemen samen op. Speeltoestellen die  op of in de grond zijn vastgezet, moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen. De wijkbeheerders houden dit in de gaten en spreken bewoners aan als een speeltoestel niet goed geplaatst is of kapot is.

 

Vervolg

De pilot wordt dit najaar geëvalueerd. De komende weken moet blijken wat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met het bezwaarschrift van de gemeente Zwolle doet. 

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Inderdaad terecht en goed dat de VWA hier toezicht op houd. Vreemd dat gemeente Zwolle meent dat er voor zelf geplaatste toestellen minder strenge regels moeten gelden, er zal een kind maar wat overkomen.


  ⚠️ Meld

 2. Sorry hoor, maar als je deze speeltoestellen onveilig vind dan kun je een verbod niet enkel en alleen in de openbare ruimte handhaven. Prive zijn die dingen dan net zo gevaarlijk dunkt me. Heel merkwaardig dat de VWA daar dan blijkbaar niet op wil ingrijpen.


  ⚠️ Meld

 3. Je hoeft je niet te verontschuldigen. Er gelden andere regels voor toestellen die in de openbare ruimte staan en die voor thuisgebruik. Mede doordat de eerste langer en door meerdere kinderen worden gebruikt. Ook moeten ze enigszins hufterproof zijn, denk aan hangjongeren e.d.


  ⚠️ Meld

 4. was al eerder gedoe over… een zwembad waar buurtkinderen gezellig gebruik van mochten maken van ouders moest op dwang van boete weggehaald worden. Wat een trieste bedoeling…. mogen mensen nog zelf nadenken in dit land??

  NL = Betuttelparadijs van de wereld


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.