SP wil dat gemeente Zwolle zelf woningen bouwt

Zwolle – De Zwolse SP wil dat de gemeente de woningnood aanpakt door zelf sociale huurwoningen te bouwen. De wachttijd voor een huurwoning bedraagt ruim 4,5 jaar. Daarom heeft de SP fractie een initiatiefvoorstel bij de gemeenteraad ingediend om als proef 10 woningen te bouwen en te onderzoeken hoe dit in de toekomst verder als middel kan worden ingezet.

Hoewel er inmiddels plannen bestaan om meer sociale huurwoningen te bouwen is dit onvoldoende om de huidige woningnood terug te dringen, zeker gezien de verwachte verdere groei van Zwolle. De SP vindt het bouwen van woningen allereerst een taak van de Zwolse woningcorporaties, maar wil dat de gemeente nu ook zelf initiatief neemt om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen. Verschillende gemeenten experimenteren op dit moment met eigen woningbouw. SP-raadslid Brammert Geerling: ” De vraag naar betaalbare woningen zal in de toekomst alleen maar toenemen. De woningbouwcorporaties worden financieel kaalgeplukt door de verhuurdersheffing, maar die woningen moeten er gewoon komen. Wat ons betreft kan er ook gekeken worden naar de mogelijkheid corporaties via leningen te financieren of eventueel de grondprijzen te verlagen. Maar anders moet de gemeente maar zelf bouwen. Gemeentes als Assen en Aa en Hunze laten zien dat dit prima kan.”

De SP vindt dat gemeentelijke woningbouw een goede aanvulling kan zijn op de productie van de corporaties en gebruikt kan worden om specifieke woningen of plekken in de stad te ontwikkelen.
De partij wil dat een uitgewerkt plan specifiek onder de aandacht komt van regionale bouwbedrijven en dit betalen uit het stadsontwikkelingsfonds.

Het initiatiefvoorstel is vanochtend ingediend bij de gemeenteraad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “SP wil dat gemeente Zwolle zelf woningen bouwt”

  1. Goed idee zeg! o.a.
    – voor onze kinderen die door dat belachelijke leenstelsel geen huis kunnen kopen of het volle pond aan huur betalen. Maar natuurlijk wel heel graag in Zwolle willen blijven wonen.
    – voor onze ouderen, zoals iedereen weet vergrijst Nederland. Ook zij willen vaak heel graag in Zwolle blijven wonen.
    – voor studenten (dus met leenstelsel geconfronteerd) die deze stad zo tof vinden dat ook zij wel heel graag in Zwolle willen blijven wonen.
    – voor onze uitgeprocedeerde asielzoekers en mogen blijven. Ook zij willen vast heel graag in Zwolle blijven wonen.
    – voor alle mensen die sowieso in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en erg graag in Zwolle willen blijven wonen.

    😮 asociaal toch?

    De wachttijd voor een huurwoning bedraagt ruim 4,5 jaar.

    Wij hadden, overigens, begin jaren ’90 nog het voordeel dat we konden kopen met Premie-A subsidie….dat is er ook gewoon gruisloos af gegaan >:(

  2. 4,5 jaar is wel erg kort hoor.

    Voor de eengezinswoning, sociale huur waar ik nu in woon heb ik tussen de 9 en 10 jaar punten/woonduur gespaard.

  3. @ Tess, woonduur, punten, is allang afgeschaft. Het werkt nu anders helaas. Door zelf verrijking van sommige directie leden in de jaren negentig is het hele sociale van de woningcorporaties teniet gedaan. De “zonnekoning ” van de SWZ bijvoorbeeld. Hij heeft zoveel geld verloren laten gaan dat er geen geld meer was voor renovatie in die tijd. En men sociale huur woningen in de verkoop moest doen om een renovatie te kunnen betalen. Daar plukt men nu nog steeds de zure appels van.

  4. Hoezo anders? Het waren punten, maar tegenwoordig heet het woonduur en krijg je er 1 per dag.
    Een sociale huurwoning kost rond de 3000 punten.

    En heb je na bijna 10 jaar genoeg woonduur, dan kom je bijna niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning, omdat je inkomen net te hoog wordt.
    EN kopen zit er ook niet in, want daarvoor verdien je dan weer te weinig, beschik je niet over een vast contract of werk je nog ergens te kort.
    Terwijl de huur van een sociale woning soms hoger is dan de hypotheekkosten van eenzelfde soort woning.

  5. Ik ben helemaal niet thuis in de mogelijkheid van gemeentes om zelf woningen te bouwen in vergelijking met de bouw van woningen door woningcorporaties, maar kost het ‘de burger’ niet meer geld wanneer gemeenten zelf woningen gaan bouwen in plaats van dat woningcorporaties dat gaan doen?

  6. Ik weet niet of het perse een taak van de gemeente moet zijn. Heb me niet verdiept in die andere gemeentes.

    Misschien in samenspraak met de woningcoorperaties. Want blijven de woningen wel goedkoop onder beheer van de gemeente? Als je kijkt naar de zorg loopt dat nu ook al niet lekker. (niet dat ze goedkoop blijven onder de woningcoorperaties… maarja).

    Ik zou in ieder geval zorgen voor variatie. Appartementen, maar juist ook eengezinswoningen met niet alleen maar 2 slaapkamers, maar liever 3 en een aantal met 4 voor de grotere gezinnen.

  7. De SP wil helemaal niet dat de gemeente zelf gaat bouwen. Ze willen alleen dat de gemeente zorgt voor woningen die onder de kostprijs worden verhuurd.
    En dat mogen jij en ik betalen.
    Het college (CU, Pvda, D66 en VVD) heeft net ruim 3 miljoen, richting 4 miljoen geïnvesteerd in 300 extra sociale huurwoningen. Volgens mij is dat voorlopig wel even genoeg.

  8. Het gaat allang niet meer over woonduur, hoelang je op het zelfde adres gewoond hebt. Punten systeem is allang afgeschaft. Om voor een sociale huur woning in aanmerking te komen.

  9. De oplossing is erg simpel als de gemeente bereid is haar voordeel in het leningstelsel via de BNG in te zetten. Financieren wordt daarmee erg aantrekkelijk voor banken. Dit hebben reeds meerder malen onder aandacht gebracht echter nog zonder resultaat. Jammer.

  10. moeten ze het terug draaien dat kampen enzo bij ons kunnen huren enz wij zwollenaren moeten al lang genoeg wachten op een woning komen ook nog eens mensen rond om zwolle de huurwoningen in zwolle weg kapen belachelijk en 4 jaar is nog te kort
    wacht al 4 jaar kan je alleen een flatje krijgen als je dan een eengezinswoning wil is het minimaal 6 jaar wachten om te janken is het

  11. En dan ook nog is 700 assielzoekers allemaal een huisje gekregen en nu nog een een x 400 assielzoekers die ook allemaal weer een huisje gaan krijgen nou vul het maar in de eerste 4 jaar ben ik nog wel wachtende zo

  12. 4,5 jaar vindt ik nog best meevallen er waren tijden dat dit voor een eengezinswoning ruim 11 jaar was.

    Ik zie ook veel te mensen in een sociale eengezinswoning wonen terwijl het best kleiner kan bv alleenstaande of met slechts een kind.

    Woningen moet ook gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn.

  13. @Woningzoeker
    Grond voor sociale huurwoningen wordt al zwaar gesubsidieerd door de gemeente. En dat wordt betaald door mensen die zich zwaar in de schulden steken om zelf een huis te bouwen.
    Lekker sociaal.

  14. En de Vereniging Knarrenhof Zwolle (CPO project) is al jaren bezig om levensloopbestendige woningen te realiseren op de plek v/h voormalige Aa-bad. Jaren en jaren.

  15. @A J
    Waarom beginnen ze niet gewoon met bouwen? Ik begrijp dat getreuzel niet. Nog even en ze hoeven niet meer te beginnen, omdat alle knarren overleden zijn.

  16. @Dick, wat haal je dat leenstelsel erbij dan??
    Ik vind persoonlijk dat de kinderen van de ouders die veel verdienen geen geld ?berhaupt moeten van de overheid krijgen..
    Hun ouders moeten dat zelf betalen volledig voor alles…
    Ze hebben veel geld voor uitgaan en verdomd veel zuipen en op vakantie gaan maar geen cent voor hun studie??
    Nou dan moeten ze maar prioriteiten gaan stellen…

  17. @ br

    – voor onze kinderen die door dat belachelijke leenstelsel geen huis kunnen kopen of het volle pond aan huur betalen. Maar natuurlijk wel heel graag in Zwolle willen blijven wonen.

    Die kinderen…verdienen vaak niet veel en hebben met studeren én vooral door het onlangs ingevoerde leenstelsel….enorme bedragen geleend en terug te betalen. Dus ze beginnen met een behoorlijke schuld, want van het verdiende geld kunnen ze niet sparen….als dan pa en/of ma ook niet zoveel over hebben dat ze bij kunnen betalen voor wonen….dan kunnen ze in elk geval niet kopen en de maandelijkse lasten voor sociale huur lijken mij ook behoorlijk.

    Aan de ene kant demotiveert het Rijk (terecht lijkt me en net als veel opvoeders) “lenen” aan de andere kant is dat de enige weg naar een mooie baan.

    Eens met

    Ik vind persoonlijk dat de kinderen van de ouders die veel verdienen geen geld ?berhaupt moeten van de overheid krijgen..
    Hun ouders moeten dat zelf betalen volledig voor alles…

  18. Dat ingevoerde leenstelsel is helemaal zo slecht nog niet. Zoals Dick beweert. Aanvullende beurs blijft bestaan en met 100 euro verhoogd. Jongeren uit gezinnen met een laag inkomen kunnen dus nog steeds een extra bedrag per maand krijgen. In de oude situatie mocht je 15 jaar over de aflossing doen nu 35jaar! De aflossing is nooit hoger dan 4% van je inkomen per maand. Meer aflossen mag natuurlijk ook. Je mag zelfs vijf keer een “jokerjaar ” inzetten. Mocht je als student een slecht financieel jaar hebben. Dan hoef je niets af te lossen. Je mag zelfs meer bij verdienen dan in de oude situatie. Dus huren of later misschien kopen is geen enkel probleem voor studenten.

  19. @ benji. Deze link zegt o.a. dat per 1/9’15

    de regering de basisbeurs zal afschaffen en deze zal omzetten naar een leenstelsel.

    De studenten die nu een basis- en/of aanvullende beurs hebben, houden die.

    Ook studenten met een aanvullende beurs blijven in het voorstel niet gespaard. Ondanks dat zij er iets meer dan ??100 per maand bij krijgen, moeten zij hun volledige basisbeurs inleveren. In het voorstel wordt de afbetaaltermijn verlengd naar 35 jaar. Hoeveel euro je per maand van je studieschuld moet terugbetalen, wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Neem het bedrag wat je per maand verdient en haal daar het minimumloon vanaf (zo??n 1.500 euro per maand). Van het bedrag dat overblijft, moet je maximaal 4% per maand inleveren om je studieschuld af te betalen. De ov-studentenkaart blijft behouden en ook mb-studenten onder de 18 krijgen vanaf 2017 een studentenkaart.

    Uitsmeren over 35 jaar betekent natuurlijk alleen uitstel van aflossen terwijl je (naar ik aanneem) z.s.m. van je schuld af wilt.

    Tot 1/9 was natuurlijk wel een behoorlijk deel van de stufi een gift.
    Heb me er even op gestort, maar de regeling is socialer dan ik dacht. Kon me al niet zo goed voorstellen dat deze regeling van (PvdA-er) Jet
    afkomstig is. 😉

    Feit blijft dat studenten met een behoorlijk bedrag “nog af te lossen schulden” de maatschappij in gaan en een huis gaan zoeken. Dan komt dit bovenop je maandelijkse woonlasten. Terwijl ze vaak niet veel spaargeld hebben opgebouwd en nog niet gelijk veel verdienen.
    Hoe reageert de bank op die situatie als je vraagt om financiering van je koopwoning. En hoe denk je zelf de huurlasten te betalen?

    Blijf dus bij:

    Goed SP- idee zeg! o.a.
    – voor onze kinderen die door dat belachelijke extra belastende leenstelsel geen huis kunnen kopen of het volle pond aan huur betalen. Maar natuurlijk wel heel graag in Zwolle willen blijven wonen.
    – voor onze ouderen, zoals iedereen weet vergrijst Nederland. Ook zij willen vaak heel graag in Zwolle blijven wonen.
    – voor studenten (dus met leenstelsel geconfronteerd) die deze stad zo tof vinden dat ook zij wel heel graag in Zwolle willen blijven wonen.
    – voor onze uitgeprocedeerde asielzoekers en mogen blijven. Ook zij willen vast heel graag in Zwolle blijven wonen.
    – voor alle mensen die sowieso in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en erg graag in Zwolle willen blijven wonen.

Reacties zijn gesloten.