Thorbecke wint de Schoolkantine Schaal 2015

Zwolle – De Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-pro heeft de Schoolkantine Schaal 2015 van het Voedingscentrum gekregen. En dat is dik verdiend. Er is de laatste tijd namelijk hard gewerkt om meer gezond aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals fruit, salades en meergranen broodjes. Het aanbod bestaat nu voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf.

De leerlingen helpen zelf met het bereiden van de gezonde broodjes. een veelgehoorde opmerking is: "Heerlijk, die broodjes en ze ruiken altijd zo lekker!" De Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-pro vindt het belangrijk dat leerlingen kunnen genieten van een gezond aanbod in de kantine. Daarmee komen ze tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kleine verbeteringen in het aanbod al zorgen voor een direct effect. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. En dat is ook niet zo raar, want om weerstand te bieden aan verleidingen is zelfcontrole nodig. Dat vraagt veel mentale inspanning. En die inspanning is nou juist niet altijd op te brengen, bijvoorbeeld als er haast is of we moe zijn. We zijn op die momenten sneller geneigd iets impulsiefs te doen en ons daarbij te laten beïnvloeden door de omgeving. Als die omgeving nou juist uitgerekend vooral ongezond is, wordt daar sneller voor gekozen. Jongeren net zo goed als volwassenen. Als het aanbod vooral gezond is, kies je dus ook sneller voor iets gezonds.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75% producten uit Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra’s (zoals koek, snoep, snacks). Elke school kan haar assortiment inleveren bij het Voedingscentrum, en als de Kantinescan aangeeft dat de schoolkantine aan deze richtlijn voldoet, krijgt de school de Schoolkantine Schaal 2015. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Artikel delen:
Reacties 3
  1. scheelt dat we straks een foodcourt met een burgerking, KFC en er tegenover de mac hebben. Dus voor de vette hap hoeven ze niet ver.
    Ik hoop dat ze bewegen ook meenemen in deze gezonde omslag?    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.