Nieuwe tips in onderzoek Jumbo

Zwolle / Groningen – Na de uitzending van Opsporing Verzocht over de afpersingen bij Jumbo kreeg de politie 30 nieuwe tips binnen. Onder het mom van ‘rechercheer mee’ maakte de politie twee weken geleden grote delen van het onderzoeksdossier bekend. Dit leverde tot nu toe in totaal meer dan 500 tips, vragen en scenario’s op.

jumbo_verdachte.jpg 

Ondanks dat er door het publiek namen genoemd worden van mogelijke verdachten, is er nog geen zicht op de dader. Tijdens de uitzending zijn nog eens alle sporen op een rij gezet. Daarnaast is een aantal nieuwe onderzoeksdetails bekend gemaakt. Voor de gouden tip die leidt tot de identiteit van de dader looft de hoofdofficier van justitie een beloning uit van 10.000 euro.

Op vrijdagavond 8 mei ziet een late wandelaar een witte emmer tegen het pand van Jumbo aan Wilhelminakade in Groningen. Hij vertrouwt het niet en waarschuwt de politie. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat het explosief elders ontploffen. Het explosief is dusdanig krachtig dat de explosie binnen een paar meter ernstige gevolgen had kunnen hebben. Op die avond komt rond kwart voor twaalf ’s avonds een vrouw binnen bij een Thais restaurant om de hoek van Jumbo. De vrouw vraagt in het Engels en Duits of ze haar telefoon mag opladen. Na ongeveer een kwartier komt ze terug om haar telefoon weer op te halen. Wie is deze vrouw?

De dader nam in zijn eigen omgeving veel risico door zelf een explosief te maken. Rob Vos, algemeen commandant van het onderzoek: "Er is maar een kleine fout nodig om het explosief te laten afgaan. Daarmee bracht hij zichzelf, maar ook de mensen in zijn directe omgeving in gevaar. We hopen dat mensen die weten waar hij mee bezig is, zich bij ons willen melden. Desnoods anoniem. Veiligheid staat voorop. Deze afperser moet stoppen. Pas als zijn identiteit vaststaat, kan die veiligheid worden gegarandeerd."

Incidenten en contact met dader

De dader is niet altijd even zorgvuldig geweest. Voordat hij op 8 mei het eerste explosief plaatste aan de Wilhelminakade stuurde hij een bericht naar een verkeerd adres. Nadat het dossier online ging, meldde zich een getuige die abusievelijk dat bericht ontving. Daardoor weten we dat hij al voor 8 mei voor het eerst van zich heeft laten horen. De complete tijdlijn met een overzicht van alle incidenten en contactmomenten staat in het dossier.

Wie is de dader?

Na 29 juli liet de dader niet opnieuw van zich horen. De politie stelt alles in het werk zijn identiteit te achterhalen. We zoeken een man die vermoedelijk woont of verblijft in Groningen. Een man die goed zijn weg vindt op het internet zonder digitale sporen achter te laten.

Artikel delen: