Grootste zonnepanelenpark in Zwolle

Zwolle – Met bijna 10.000 stuks ligt het grootste zonnepanelenpark van Nederland sinds deze week op het dak van de Wehkamp in Zwolle. Volgens installateur IZEN is het de voorbode van een ongeziene hausse in Nederlandse zonnestroom.

schermafbeelding_2015-09-02_om_12.44.05.png 

Wanneer koning Willem-Alexander op 23 september het nieuwe distributiecentrum van webwinkel Wehkamp inhuldigt in Zwolle, doet hij dat onder het grootste zonnepanelenpark van het land. Niet minder dan 9.828 zonnepanelen wekken er 2500 megawattuur aan elektriciteit op, een opbrengst die te vergelijken valt met het verbruik van 745 gezinnen. De installatie moet 40% van het stroomverbruik van het nieuwe distributiecentrum voorzien. Het Belgische WDP, tevens de opdrachtgever, realiseerde samen met Wehkamp dit grootste geautomatiseerde e-commercecentrum ter wereld met een doorgedreven focus op duurzaamheid.

Het is niet toevallig dat een park van deze omvang geïnstalleerd werd door een Belgisch bedrijf. Een toekomstgericht subsidiebeleid zorgde daar de afgelopen jaren voor een uit de kluiten gewassen zonnestroomsector, die expertise kon opdoen in zowel residentiële installaties als grote panelenparken. Het Vlaamse IZEN, al in 1987 een pionier op het vlak van hernieuwbare energie, wendt als grootste Belgische installateur van zonnepanelen die knowhow nu aan in het buitenland, met installaties van het Verenigd Koninkrijk tot Chili.

‘Een park van deze omvang bouwen op 8 weken tijd, zoals opdrachtgever WDP vroeg, is dan ook geen sinecure’, kadert Servaas Van Den Noortgate, managing director van IZEN International. ‘Nederlandse bedrijven hebben die expertise rond grote zonneparken nog in mindere mate, terwijl de zonnestroommarkt in Nederland zeer groot belooft te worden. Tot nu was er vooral sprake van residentiële installaties. Maar de prijzen van installaties zijn vandaag zo aantrekkelijk, dat het beleid rond Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) het komende jaar echt onder stoom zal komen. Ook bij bedrijven, die grote installaties nodig hebben. In Nederland moet zonnestroom nog echt beginnen, wat het een geweldig interessante markt maakt.’

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Grappig dat op het trotse Zwolle blog even, mogelijk vanwege alle enthousiasme ;), “vergeten” wordt dat de hoofdstad van Overijssel, met deze gerealiseerde heftige uitbreiding, waarschijnlijk langjarig kampioen geaccumuleerd zonnestroom vermogen Amsterdam van de troon heeft gestoten.

  Argumentatie en de harde cijfers “niet één, maar twee PV kampioenen” uiteraard op onafhankelijk zonnestroom platform Polder PV:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV127.htm#2sep2015_twee_nieuwe_PV_kampioenen

  Dat lijkt me wel een feestje waard in oost Nederland. Toch? 😀


  ⚠️ Meld

 2. Overigens, #Jorg: “dat Belgische bedrijf” heeft inmiddels een Nederlandse dochter in het Zuid-Hollandse dorpje Heienoord, bezuiden de Oude Maas. Het staat ingeschreven in het register van de Nederlandse Kamer van Koophandel (zie het ook door mij geciteerde artikel).

  Geef ze eens ongelijk. Er staat nog ver over de 800 MWp aan SDE 2014 beschikkingen voor grote zonnestroom projecten te wachten om ingevuld te worden, en daar kan niet oneindig mee getreuzeld worden wegens wettelijke voorschriften. Er zijn niet zoveel Nederlandse bedrijven die al dat werk voor zo’n 3.000 (!) projecten (op tijd) aan kunnen. En tegelijkertijd de kwaliteit van de werkzaamheden op een hoog niveau kunnen houden …

  Ik zeg: handen uit de mouwen, en gaan met die solar banaan… 8)


  ⚠️ Meld

 3. @Jorg: Beetje kinderachtig om onze koning te blijven benoemen als koning pils, iets wat hij in zijn jongere jaren heeft begaan. Jij hebt nooit een biertje aan je lippen gehad, zeker geheelonthouder?
  Ik denk dat hij al veel goede dingen voor elkaar heeft gekregen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.