PvdA wil garantie opvang vluchtelingen

Zwolle – De PvdA Overijssel wil dat de provincie voldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen garandeert. Dat blijkt uit vragen die de partij vandaag stelt aan het College van Gedeputeerde Staten. De fractie van de PvdA Overijssel zegt “diep getroffen” te zijn door het leed en het lot van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. 

Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Ruim 4 miljoen mensen zijn het land ontvlucht. Bijna twee miljoen van hen zijn aangekomen in Turkije en sinds begin dit jaar zijn ongeveer 300.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken op zoek naar veiligheid op de Griekse eilanden. “Iedereen heeft de vreselijke beelden gezien. Iedereen weet hoe hoog de nood is,” stelt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. “Het bieden van onderdak aan deze mensen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Europa, Nederland, Overijssel en de Overijsselse gemeenten.” De PvdA wil graag dat de provincie de mogelijkheden inventariseert om gemeenten te helpen bij de opvang van asielzoekers “Het zou mooi zijn als de provincie als solidaire mede-overheid de Overijsselse gemeenten een handje kan helpen,” vindt De Bree.

Artikel delen:
Reacties 55
 1. PvdA maak je eens druk om de ouderen hier in nederland, dat zou jullie sieren. Als je dat doet dan heb je recht van spreken over vluchtelingen.


  ⚠️ Meld

 2. Als dat het enige idee is dat de pvda bij deze problematiek heeft vind ik dat echt tekortschieten. De oorzaak waarom mensen Syrië ontvluchten wegnemen zou mij een veel beter idee lijken.  ⚠️ Meld

 3. Bang voor zijn eigen hachje?Daar kom je wel achter binnenkort.
  Je mag je huis wel barricaderen met al dat vreemde volk wat hier binnenkomt.Pvda maak je maar druk eens druk over de ouderen en de gehandicapten in dit land.Ik denk dat die de hulp harder nodig hebben.


  ⚠️ Meld

 4. Wat een kortzichtige reacties. Net alsof er een keus bestaat in het helpen van mensen. Bejaarden en gehandicapten zijn ondanks dat misschien slechter is dan een aantal jaren geleden denk ik nog beter af dan mensen die vanwege oorlog moeten vluchten voor hun leven met achterlating van alles wat ze bezitten. Je kunt toch deze mensen geen hulp ontzeggen? Kijk je geen nieuws of zo? Hoe wereldvreemd ben je?En dank voor de tip; zal me huis barricaderen tegen bejaarden en gehandicapten.


  ⚠️ Meld

 5. en Hikstad, ja dat zou veel beter zijn, maar denk dat dat niet per morgen mogelijk is tenzij jij de oplossing hebt en het probleem is wel NU


  ⚠️ Meld

 6. de vader van het jongetje op het strand had nieuwe tanden nodig en dat wilde hij graag laten doen in Zweden. Hij, zijn vrouw en kndren woonde reeds vier jaar in het veilige Turkije. Toch besloten ze niet het vliegtuig te pakken naar Canada naar zijn zus, nee in een rubberbootje naar Griekenland. Zodat de belastingbetaler het gebit van meneer kan betalen.

  Vader van de jongen gaat zijn gezin begraven in Syrië. En dan is het wél veilig.

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/En-dan-nu-de-feiten-rond-Syrisch-jongetje-Aylan-2680954W/

  PvdA, kom eens in de realiteit! Nederland wordt voor de gek gehouden met economische migranten en vluchtelingen. Probeer die van elkaar te onderscheiden. Ook graag de eventuele ISIS ganger.

  hoe is dit allemaal mogelijk?  ⚠️ Meld

 7. de oogkleppen zijn in de uitverkoop merk ik…
  Hoe kan je al deze mensen nog gelukzoekers noemen met alles wat er te lezen en te zien is. Duizenden dood of op de vlucht en hier maar met het vingertje wijzen alsof we het hier slecht hebben…


  ⚠️ Meld

 8. Angstaanjagend hoe een fotogeniek kinderlijkje, gehyped in elke krant, elke talkshow elke drang naar rationaliteit en context doet verdampen.

  Onze identiteit, onze verworvenheden. We kennen ze nog amper, we herkennen ze nog amper en velen erkennen ze amper. Maar hey! Ze bestaan. En ze mogen bestaan. Hetgeen wat Nederland ons land maakt. De zaken die ons veel dierbaarder dan wij beseffen, tot het er niet meer is. Wat maakt Nederland tot het land waar wij ons thuis voelen? En hoe blijft dit gewaarborgd? Het ondergeschoven kindje in het grote migratievraagstuk.

  Hulpverlening daar is geen mens tegen. Ons als Nederland ontkennen wel. Ik zie de PvdA dit kindje met het badwater weggooien.

  Het doet mij deugd te zien dat er nog landgenoten zijn die zich niet laten aansteken door de massa hysterie. -Peace  ⚠️ Meld

 9. Hahaha Peace , katertje vandaag of niet? Quote jezelf nog een keer als je wakker wordt! Wakker geworden, zie mijn dom gelul op weblog…balen, maar niemand neemt mij toch serieus – peace.:D


  ⚠️ Meld

 10. Jammer dat je elke mening op opmerking, wat niet in jouw straatje past 1eJohn denigrerend afwimpelt. Probeer de andere kant van het verhaal ook eens te begrijpen, of doe een poging i.p.v. in elk artikel proberen te reageren op mensen met een andere mening dan jij. Ik zou wel eens willen weten wat er voor een gezicht achter die linkse rakker schuilgaat, brrr! Eng kereltje zeg.


  ⚠️ Meld

 11. ik doe echt mijn best fred, maar er zitten hier een paar lampenkappen die ze eigenlijk de wifi moeten afpakken. Maar goed, ik probeer me in te houden ja?Sorry peace, wil je nog een stukje of misschien een liedje voor fredje schrijven zodat hij wat minder bang is voor iemand met een andere mening?

  linkse rakker? haha bedankt, mocht je een label hebben, plak maar op hoor!:D


  ⚠️ Meld

 12. De andere kant van het verhaal? Een schokkend feit, de dood van een klein mannetje, zijn broertje en moeder, moet bezoedeld worden door de motieven van de familie om te vluchten in diskrediet te brengen. Over eng kereltje gesproken.:(


  ⚠️ Meld

 13. Elsevier heeft het verhaal aangepast las ik, omdat de door haar gepresenteerde feiten geen feiten blijken te zijn. Er spelen vooral andere factoren een rol.
  Zo zie je maar dat dit dossier de nodige voetangels en klemmen kent.
  Hang je oordeel over dit dossier niet op aan allerlei verhalen waarvan je het waarheidsgehalte niet kent noch kunt achterhalen.
  Een feit is, dat deze man en vader zijn vrouw en beide zonen heeft moeten begraven.
  Dst verdient in ieder geval mijn compassie.


  ⚠️ Meld

 14. In de Volkskrant staat “de foto is de waarheid”. Dat is precies de kern van het verhaal. Het lijkt soms alsof sommigen zich ontdaan hebben van elke medemenselijkheid en een grote behoefte hebben aan oordelen of meer veroordelen. Ik vind het een deprimerende gedachte dat het een behoorlijke stroming lijkt te zijn on ons land. Ze beroepen zich op de Nederlandse identiteit om die (zoals de tolerantie waarom Nederlanders bekend stonden) met hun oordelende wijze van denken te verkwanselen.


  ⚠️ Meld

 15. 1steJohn en dame: ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid in ons land nog steeds een groot hart heeft voor vluchtelingen. De schreeuwerds krijgen echter de volle aandacht met hun hartgrondige haat jegens vluchtelingen, het creeëren van doemscenario’s etc. De meerderheid weet echter wel beter en staat open voor opvang. Maar dat het klimaar zo verhardt is zeker jammer.


  ⚠️ Meld

 16. WE hebben hier in Zwolle al plek voor 500/600 gemaakt..
  IK vind dat het nu de beurt is aan al die dorpjes zoals Dalfsen, Wezep, Nieuwleusen en de andere plekjes ..
  ZE staan toch bekend om hun gastvrije mentaliteit en aardige inwoners:) IK zou zeggen plaats daar maar wat vluchtelingen


  ⚠️ Meld

 17. @Dame 12:03
  Volgens mij koppel jij onterecht 2 dingen aan elkaar, namelijk: medemenselijkheid en Nederlandse identiteit.
  M.i. heeft dit niets met elkaar te maken, en het irriteert me enigzins: wat is er mis met hebben van een Nederlandse identitiet?
  De partij waar het in dit draadje over gaat (de pvda) heeft er m.i. een handje van om de eigen Nederlandse identiteit te relativeren (zelfs negatief te benaderen ) en de niet Nederlandse culturen als het ware op te hemelen en toe te juichen, zonder verstandig na te denken om welke culturen het gaat en wat die betreffende culturen inhouden.
  Als je kritisch bent over andere culturen (m.n. islamitische culturen) wordt er niet inhoudelijk gereageerd maar wordt je vaak in een hokje gestopt (extreem rechts, xenofoob, islamofoob, etc.).
  De pvda heeft decennialang deze houding gehad, waarschijnlijk vanuit hun ideologie dat de maatschappij maakbaar is. Dit kan ik accepteren maar wat ik niet kan accepteren is dat m.n. de pvda zo negatief is over de éigen cultuur, en ten tweede dat er bij de pvda niet inhoudelijk kan worden gesproken over de nadelen van de multiculturele samenleving en m.n. de nadelen die de islam met zich meebrengt.

  Ik denk dat “we” in het verleden te ver zijn gegaan in het vrij toelaten van mensen(stromen) in Nederland, in combinatie met cultuurrelativisme als het ging om de Nederlandse cultuur.
  Ik denk dat dit een logische verklaring is dat er ook veel mensen zijn in Nederland die niet direct staan te juichen bij nog meer instroom van mensen uit het buitenland.


  ⚠️ Meld

 18. Dat is een redenering van ‘grote stappen, snel thuis’, Veldwachter. Dé Nederlandse identiteit bestaat niet, ook al mag dat niet gezegd worden. Je kunt in grote lijnen een Nederlandse cultuur schetsen. Ik stelde dat ’tolerantie’ daar een kenmerk van is. Medemenselijkheid heb ik in dat verband niet genoemd. Dat zou ook nogal grotesk zijn, vind ik. Tolerantie was wel een typisch Nederlands kenmerk. Misschien door koopmansdrift ingegeven, maar niettemin. Waarom hoor ik al die anti-multiculti daar nooit over?
  Om wat verder te komen, zou je me moeten aangeven wat volgens jou typeringen zijn van de Nederlandse cultuur. Ook zou ik graag horen waar de PvdA (die op de een of andere manier de schietschijf is van iedereen die anti-multiculti is) die heeft gerelativeerd en andere culturen heeft opgehemeld. Ik zie dat niet. Ik denk eerder dat verschillende stromingen in Nederland een andere inhoud geven aan de Nederlandse identiteit en/of cultuur en van daaruit redeneren.


  ⚠️ Meld

 19. Persoonlijke aanvallen en verwijten als harteloosheid. Weinig inhoudelijks in te brengen dus.

  ⤽Iedereen heeft de vreselijke beelden gezien. Iedereen weet hoe hoog de nood is,⤝ stelt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. ⤽Het bieden van onderdak aan deze mensen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid [/i]

  Zo, dat gaat snel. Van vreselijke beelden naar onderdak als gezamenlijke verantwoordelijkheid.

  Zo kennen we de Pvda weer. De arrogantie der macht. Een volksverhuizing tussen werelddelen moet vrij baan krijgen, want: foto.

  Dat zoiets enorm ingrijpend is en directe gevolgen heeft voor vooral de gewone burger gaan we compleet aan voorbij. Want:foto.

  Niemand, maar dan ook niemand is tegen hulpverlening. En al helemaal niet tegen vrede en veiligheid. De manier waarop is hetgeen de meningen over verschillen.

  Of even anders gezegd, de noodzaak van doordacht handelen. Met oog voor gevolgen voor iedereen. De noodzaak van het toetsen van draagvlak op basis van een eerlijk verhaal.  ⚠️ Meld

 20. Reacties met persoonlijke aanvullen en weinig inhoud, vervolgens vragen om een soort opstel over de Nederlandse identiteit?

  Ik zal alvast een voorzetje geven.

  Wat maakt dat wij ons in Nederland thuis voelen?
  Wat maakt dat veel landgenoten zich hier meer thuis voelen dan in andere landen??

  Dan mag je zelf willekeurige landen invullen en de verschillen en overeenkomsten afwegen. In een vorig topic ben ik hier uitgebreider op in gegaan. Als ex-Amsterdammer zijn die voor mij persoonlijk niet moeilijk te benoemen.


  Tolerantie is iets prachtigs.

  Wij tolereren in Joden, holebi’s, mannen met lang haar en zelfs goed geklede dames. Helaas tolereren wij ook minder tolerante groepen. Die wij vervolgens niet in staat zijn op grenzen te wijzen met tolerante taakstrafjes etc etc.

  Tolerantie kan ook een valkuil zijn 😉  ⚠️ Meld

 21. @Dame
  Je mag zeggen wat je wilt wat mij betreft, ik neem dan wel de vrijheid om het er niet mee eens te zijn.
  Ik gebruik de termen identiteit en cultuur door elkaar, het gaat mij inderdaad om de grote lijn: De Nederlandse cultuur.
  Als jij zegt dat die niet bestaat kun je wat mij betreft i.i.g. beter de woorden gebruiken: “ik vind…” (voor jezelf spreken i.p.v. in absolute termen 😉

  Ik zal een paar punten noemen die volgens mij bij de Nederlandse Cultuur horen:
  Hard werken,
  Vriendelijkheid
  Redelijkheid
  Compromissen zoeken
  Handelsgeest
  Domineesgeest
  Hoogstaande Cultuur
  enz.

  Over het punt van tolerantie hebben we al eens een discussie gehad, mijn stelling was toen dat je niet tolerant hoeft te zijn naar intoleranten (sommige moslims). Het lijkt alsof jij (nog steeds) vindt dat je tolerant moet zijn naar intoleranten? Dit zou ik dan typisch Nederlands willen noemen, een soort te ver gevoerd Calvinisme. Grenzend aan zelfverlochening…

  @kuffar
  Ja in grote lijnen eens met je stelling dat tolerantie niet ten koste van jezelf hoeft te gaan.


  ⚠️ Meld

 22. @Veldwachter Ik zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat. Voor mij zijn het wel twee begrippen, identiteit en cultuur. In Nederland zijn er ook verschillen in ervaren identiteit. Tussen Randstad en overig Nederland, tussen noord en zuid, tussen katholieken en protestanten en ga zo maar door. Hoe operationaliseer je identiteit? Vaak in abstracties. Dan zijn mensen het vaak eens. Maar zodra het in meer concrete dingen wordt uitgewerkt komen de verschillen aan het licht.

  Als “vriendelijkheid” een Nederlands kenmerk is, hoe typeer jij de mensen dan die een man die net zijn vrouw en twee kinderen heeft verloren daaraan (mede)verantwoordelijk? Laten we onszelf niet het podium ophijsen en/of anderen naar beneden trappen. Onze cultuur kent vele mooie facetten, maar andere culturen ook. Ook als die niet bij ons persoonlijk passen omdat we nu eenmaal hier zijn opgegroeid en doordrenkt zijn met onze eigen cultuur. klein voorbeeldje van het laatste: in andere culturen is het gebruikelijk om zelf voor je ouders te zorgen. Dat vind ik mooi, maar denk niet dat ik het zelf op die manier had kunnen opbrengen.


  ⚠️ Meld

 23. Een actuele en redelijke vraag

  de provincie voldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen garandeert. Dat blijkt uit vragen die de partij vandaag stelt aan het College van Gedeputeerde Staten.

  Zucht, krijgen we dit weer Máxima: ??Nederlandse identiteit nog niet ontdekt’

  Dit gebeurd te vaak, door mensen die vinden dat ze meer zijn dan een ander

  Laten we onszelf niet het podium ophijsen en/of anderen naar beneden trappen.

  .


  ⚠️ Meld

 24. Máxima kreeg half Nederland over zich heen na die uitspraak. Ik ben Nederlandse, heb dus een Nederlandse identiteit. Toch voel ik geen enkele verwantschap met heel wat groepen die ook de Nederlandse identiteit hebben.


  ⚠️ Meld

 25. Wat ik het meest irritante vind is dat pvda of vvd en of andere partijen die gasten niet ergens in de dorpjes droppen in de weilanden er zijn genoeg plekjes buiten Zwolle en ze kunnen 2x per dag met speciale busvervoer naar de supermarkt in het dorpje voor de boodschapjes en zo…
  Genoeg boerderijen waar ze die gasten kwijt kunnen…
  Zwolle heeft al genoeg gedaan…
  Maar dat de Zwollenaren op een slimme wijze genaaid zijn wat de “tijdelijke” opvang betreft en al die info voor de buurtbewoners en maar om die zogenaamd rustig te krijgen…
  1800 komen per week binnen en het wordt vanaf oktober steeds meer…
  IK zal het niet gek vinden als er een AZC in Zwolle komt of ergens in Hessenpoort of zo voor 2000 man..
  Het is maar het begin….


  ⚠️ Meld

 26. Simpele rekensom ongeveer 120000 inwoners en 600 tijdelijke opvang. Heino heeft zon dikke 6000 inwoners. Dat is 2% van ons. Dus als heino er 12 opneemt zou je dan blij zijn? Het aantal wat wij als hoofdstad van Overijssel opnemen is echt niet zo veel…


  ⚠️ Meld

 27. @Veldwachter Hoe kom je eigenlijk bij deze intrigerende tekst (waarin ik mij niet herken):

  Over het punt van tolerantie hebben we al eens een discussie gehad, mijn stelling was toen dat je niet tolerant hoeft te zijn naar intoleranten (sommige moslims). Het lijkt alsof jij (nog steeds) vindt dat je tolerant moet zijn naar intoleranten?  ⚠️ Meld

 28. @Dame 23:13
  Het is een vraag Dame, ik begrijp dat jij ook tégen tolerantie aan intolleranten bent?

  Verder heb ik het idee dat we wat langs elkaar heenpraten, het blijft een beetje hangen op de woorden identiteit en cultuur, m.i. een beetje jammer, de grote lijn: heeft Nederland een eigen Cultuur, blijft liggen.

  Ik denk (uiteraard) dat ieder mens een eigen identiteit heeft.
  Verder denk ik dat je ook kunt spreken over de identiteit van een land, ik noem dat de cultuur van een land. Veel landen (misschien wel alle landen) hebben een eigen cultuur, Italië heeft een andere cultuur als Nederland, om maar wat te noemen.

  Vanzelfsprekend is dit een gemiddelde van een land, iedere inwoner blijft uniek en weer net even ander.

  Het punt wat ik je duidelijk probeer te maken is dat Nederland wel degelijk een eigen Cultuur heeft. Op de een of andere manier weiger jij dit aan te nemen, en begin je over de persoonlijke identiteit van een Nederlander.
  En ja natuurlijk is iedere Nederlander verschillend, en natuurlijk zijn er grote verschillen. Sterker nog: het kan voorkomen dat je op bepaalde karakter punten meer lijkt op een inwoner uit Brazilie of uit Groenland.

  Maar het blijft m.i. zo dat ook Nederland een eigen Cultuur heeft, (en daar mogen we best trots op zijn).


  ⚠️ Meld

 29. @Veldwachter Gisteren refereerde je aan een eerder gevoerde discussie en stelde dat ik “nog steeds” geloof in tolerantie tegenover intolerantie. Ik kon me niet voorstellen dat ooit geschreven te hebben en heb het opgezocht. Ik schreef destijds zo’n beetje het tegendeel van wat je beweerde:

  Wat je stelt over tolerantie naar intolerante mensen, begrijp ik ook. Ik vind dat een groot dilemma. Ben je zelf tolerant wanneer je het niet kunt zijn tegenover intoleranten. Zolang het een klein clubje is, is het eenvoudig om het te laten gaan, maar wanneer intolerantie groeit, kun je het niet met tolerantie bestrijden.

  Wat identiteit en cultuur betreft. Natuurlijk hebben we een identiteit en cultuur. In zeer grote abstracties misschien wel één, maar dan is het vrij nietszeggend. Ik denk dat er diverse groepen (ik sprak níet over individuen) zijn met een eigen identiteit en cultuur. Ik ervaar de orthodox-gereformeerde identiteit niet als de mijne en zie heel weinig overeenkomsten die een gezamenlijk identiteit kunnen vormen. Dat is wat ik bedoel. Niet dat we als persoon allemaal verschillend zijn. Nederland is een land waar verzuilde groepen (in tolerantie of in onverschilligheid) naast elkaar leefde.

  Wat me tegenstaat aan jouw omschrijving is dat je alleen positieve eigenschappen noemt en dat je (impliciet) onze cultuur als hoogstaander lijkt te beschouwen dan die van andere bevolkingsgroepen. Daar is best nog wel wat op af te dingen. De moslimgemeenschap kenmerkt zich net als de onze door de vele groepen met eigen identiteit die daaronder geschaard kunnen worden. Zeker zijn er stromingen die straffen als handen afhakken acceptabel vinden. Ik vind dat onbeschaafd. Dat vind ik ook van de doodstraf of opsluiting zonder proces, zoals ook in ons deel van de wereld voorkomt. In die zin vind ik het Nederlands rechtsysteem ook hoogstaander, beschaafder.

  Wat hartelijkheid en vriendelijkheid betreft, kunnen wij daarentegen nog wel leren van andere culturen, ook van de moslimcultuur. Kom je bij een gemiddelde moslim op bezoek, dan wordt je in de watten gelegd. En zo zijn er meer voorbeelden.


  ⚠️ Meld

 30. Er nog even over nadenkend, denk ik eigenlijk dat als er al iets onder één identiteit zou assen, het juist het gebrek aan (geuite) trots op ons land is. We zijn geen land dat buiten Koningsdag uitbundig vlagt. We worden meer gekenmerkt door gezegdes als ‘goed wijn behoeft geen krans’, ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’, en ‘hoogmoed komt voor de val’.
  En hoewel ik niet snel zal zeggen “trots” te zijn op ons land, moet je dan niet misvatten en denken dat het tegendeel waar is. Ik voel me thuis in dit land en vind het een fijn land. Ook wel logisch omdat ik hier opgegroeid ben.


  ⚠️ Meld

 31. @Dame
  Bedankt voor je reactie.
  Nogmaals het was een vraag die ik je stelde over tolerantie, ik had hem misschien iets opener moeten stellen, ik meende me namelijk eigenlijk ook wel iets te herinneren dat we het hierover wel eens waren, sorry voor de inkleuring, ik was iets te gehaast denk ik.

  In jouw ogen benader ik de Nederlandse Cultuur iets te positief begrijp ik, dit is denk ik een reactie op hoe ik in het algemeen “onze” benadering van onze eigen cultuur zie: namelijk nogal negatief, als je trots op je land bent wordt dit in bepaalde (“intellectuele/progressieve”) kringen al bijna als verdacht beschouwt. Er heerst in bepaalde kringen een soort cultuurrelativisme, een soort van: “weg met ons” cultuur. M.i. ook vanuit een soort vanuit een negatieve vorm van Calvinisme misschien.
  Vandaar dat ik nu eens ook de andere kant wil belichten, namelijk dat we ons niet hoeven te schamen voor onze cultuur.

  Opvallend dat jij dit vrij snel vertaald alsof ik onze cultuur als beter o.i.d. beschouw t.o.v. andere, voor de duidelijkheid: dat is dus niet zo.
  Er zijn heel veel (oude) culturen op de wereld, varierend van de Inca’s tot de Chinese cultuur enz. enz.

  Dat er hartelijke Moslims zijn geloof ik graag, daar ben ik het mee eens. Eenzelfde hartelijkheid kun je ook vinden in dorpjes op het platteland trouwens.
  Voor de duidelijkheid, er is m.i. wel een gevaar die je anno nu 2015 wereldwijd ziet en dat is de Islam. Deze religie/cultuur, is m.i. anders dan de gemiddelde Europese Cultuur. De Islam heeft sterker het doel om andere landen te overheersen en de Islam over de hele wereld te verspreiden. Hoe zie jij dit?  ⚠️ Meld

 32. @Dame
  Toevoeging:
  Opvallend genoeg vind ik jouw benadering van de Nederlandse Cultuur juist heel negatief, bijna geen positief punt te vinden, lees maar na… 😀


  ⚠️ Meld

 33. Daar heb je gelijk in. Dat komt niet omdat ik negatief ben over onze cultuur. Integendeel, zoals gezegd maak ik er zelf ook onderdeel van uit en voel ik me erg thuis in Nederland. Het is louter omdat ik reageer op jouw – wat te rooskleurige – beeld.


  ⚠️ Meld

 34. Wat de islam betreft, geloof ik niet dat het willen overheersen door alle moslims wordt onderschreven. Zelfs niet door een meerderheid. Het is een fanatieke minderheid, die helaas groeiend is. Hirsi Ali denkt tegenwoordig ook wat genuanceerder. Zij maakt nu onderscheid tussen de Medina (hardliners) moslims en de Mekka (vredelievende) moslims. Die laatste zijn ook in haar ogen de meerderheid.
  Ik ontken zeer zeker niet dat er enge agressieve moslims zijn. Dat zou ook vreemd zijn, gezien wat er in de wereld gebeurt. Wel dat zij als enigen de islam vertegenwoordigen.
  Mijn drive om hier een tegengeluid te laten horen is dat ik vrees dat de anti-islamgeluiden, die alles en iedereen over een kam scheren, er juist toe leidt dat moslims radicaliseren. Als je het nooit goed kunt doen, als je vaak negatief wordt bejegend, als je niet het gevoel krijgt dat Nederland ook jouw land is, dan is de stap naar een groep die je juist waardeert om je achtergrond, die je erkent in je geloof en je zijn, maar heel klein.


  ⚠️ Meld

 35. Overigens vind ik het prettig dat ik gewoon met je kan discussiëren, Veldwachter, en een redenering kan opbouwen. Dat lukt hier maar heel zelden. Bedankt.


  ⚠️ Meld

 36. @Dame
  Okay bedankt voor je reacties.
  (die van 12:27 had ik gemist trouwens, maar vind ik wel herkenbaar).

  Het lijkt wel alsof we allebei bepaalde (te eenzijdige) beeldvorming willen compenseren, dat vind ik dan wel weer grappig. 😉

  Wat ik zelf wel eens denk is dat de beeldvorming in Nederland nogal tweeslachtig is: in de media bij de NPO wordt een nogal positief beeld geschetst over de multicul (naar mijn mening) en op internet krijgen de mensen de kans om ook de andere kant te ventileren.
  Dit verklaart misschien een deel.

  Ook in de politiek wellicht ook hier een tweedeling: de gevestigde partijen voornamelijk positief, (en te ontkennend) en de nieuwe partij PVV gaan volop in de tegenbeweging (en te provocerend).

  Er is geen harmonie op dit punt in Nederland, ik ben benieuwd hoe zich dit ontwikkeld.

  Jij ook bedankt voor de discussie, het is lastig dat je het puur met de woorden moet doen die iemand typt, en niet een duidelijke inschatting hebt wat voor persoon er voor je zit, en waar iemand staat qua meningen etc.
  Maar ook jij bedankt! 🙂


  ⚠️ Meld

 37. Géén enkel steekhoudende argument gelezen tégen de vraag aan het provinciale bestuur, om garantie van voldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen.

  De PvdA Overijssel wil dat de provincie voldoende opvangcapaciteit voor vluchtelingen garandeert.

  …Het kan zijn dat ik te snel door de reacties ben gescant; dat dan weer wel.


  ⚠️ Meld

 38. @ Johnvanboven, op 5 september 2015 11:54
  Elsevier heeft het verhaal aangepast las ik, omdat de door haar gepresenteerde feiten geen feiten blijken te zijn. Er spelen vooral andere factoren een rol.

  Heb ik Hier ook gelezen[/url]


  ⚠️ Meld

 39. Tuurlijk is de link weer gelijk vermoord. Dat gebeurd hier ook alleen maar met links naar (kan hier niet eens typen zoals het hoort… www. joop.nl dan maar integraal. Als reactie op John’s bericht van 5/9 11:54 dus:

  Hoe Elsevier van de vader van het verdronken jongetje een egoïst maakt
  Opiniesite verzwijgt verhaal over marteling om getroffen man te framen

  Op sociale media doet het verhaal de ronde dat het jongetje verdronken is omdat zijn vader in Europa naar de tandarts wilde. Dat frame is gebaseerd op het geëmotioneeerde relaas van een familielid waarbij een aspect wordt weggelaten.
  Vaak denken leugenaars dat alle andere mensen ook liegen. Elsevier maakt het wel erg bont in een artikel getiteld ‘Dit is het verhaal achter Syrisch jongetje Aylan’. Daarin wordt gesteld:
  “Volgens zijn zus besloot de familie een gevaarlijke overtocht te maken, vanwege het slechte gebit van Abdullah. Hij had implantaten nodig, maar een behandeling kostte zeker 14.000 euro. Dat geld kon zijn zus niet in één keer versturen. Vervolgens kwam hun vader met het idee om naar Europa te gaan om daar asiel aan te vragen. Eindbestemming was Zweden. Daar zou ook het gebit van Abdullah kunnen worden hersteld.”

  Dat klinkt schokkend en past precies in het frame dat zulke media graag neerzetten van vluchtelingen, dat het egoïstische leugenaars zijn.
  Elsevier vertelt echter maar de helft van het verhaal. De BBC legt uit waarom de man geen gebit heeft:
  “Volgens de Canadese journalist Terry Glavin, die met de tante sprak in Vancouver, werd Alans vader Abdullah gekidnapt tijdens het beleg door IS van Kobani eerder dit jaar en werden al zijn tanden er uit getrokken.”

  Hij is kortom gemarteld en kampt nog dagelijks met de ondraaglijke gevolgen daarvan. Elsevier kan dat weten want het artikel linkt zelfs naar het bewuste BBC-verhaal. Elsevier verdraait het verhaal nog meer. Zo beweert de opiniesite dat het gezin nooit een asielaanvraag heeft gedaan in Canada terwijl ze beweerden van wel. In werkelijkheid was er wel degelijk een poging gedaan asiel aan te vragen voor een oom maar die mislukte. Daarop werd besloten met mensensmokkelaars in zee te gaan om te ontsnappen aan de onhoudbare situatie in Turkije.
  De opiniesite meldt ook dat het gezin vier jaar geleden naar Turkije vluchtte en sindsdien in Istanbul woont. Hoe de site daarbij komt is een raadsel. Het gezin vluchtte weliswaar vier jaar geleden maar toen vanuit Damascus naar de buurt van Kobani. Pas bij de strijd om Kobani vluchtte het naar Turkije.
  Elsevier maakt zo met selectief shoppen in de feiten van een slachtoffer een dader en gaat over lijken in een poging het menselijk drama dat tot voor rechts ongewenste actie leidt te neutraliseren.
  Alan Kurdi death: A Syrian Kurdish family forced to flee
  Update 15:20 Elsevier heeft het verhaal aangepast. Er wordt niet meer beweerd dat het gezin al 4 jaar in Istanbul woonde en het verhaal van de tanden is opgenomen. Nergens wordt gemeld dat de correcties zijn aangebracht.

  Alan Kurdi death: A Syrian Kurdish family forced to flee

  ——————–
  Lees dit net: “Google schenkt 1 miljoen euro voor vluchtelingen”; netjes!


  ⚠️ Meld

 40. Wat identiteit en cultuur betreft. Natuurlijk hebben we een identiteit en cultuur.

  Kan iemand uitleggen wat onze identiteit en cultuur is?
  Is dat Sinterklaas en bier drinken op Koningsdag?


  ⚠️ Meld

 41. @ Mike70

  onze identiteit en cultuur is

  =onderhand ook “Je doodergeren aan het Nederlands Elftal”. Uitzien naar De Elfstedentocht, die dan toch weer niet komt.
  Maxima is er duidelijk in geweest vwb identiteit

  Cultuur = Cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteit een zekere betekenis geven. In filosofische zin wordt cultuur, dat wat door de mens verworven is, tegenover de “natuur”, dat wat aangeboren is, gesteld. Er bestaan uiteenlopende definities van “cultuur”, die duiden op verschillende theoretische benaderingen voor de beeldvorming of evaluatie van de menselijke activiteit en haar producten.

  en Nationale identiteit is de collectieve identificatie met de natiestaat. De nationale identiteit is onderdeel van de sociale identiteit.

  Waarom moeten Nederlands gedrag en gewoonten nou ook weer zo
  nodig in een hokje?


  ⚠️ Meld

 42. @Dick
  Bedankt, maar de definitie van cultuur en identiteit is mij bekent.
  Waar ik nieuwsgierig naar ben is een voorbeeld, mensen praten namelijk over het in gevaar komen van onze eigen cultuur en identiteit maar een voorbeeld van wat er nu precies in gevaar dreigt te komen geven ze nooit.
  Gaat de hutspot bijvoorbeeld vervangen worden door de shoarmaschotel?


  ⚠️ Meld

 43. Veldwachter deed gisteren om 16.12 een poging, Mike70. Zelf kom ik ook niet echt verder dan een hand geven bij begroeten, 1 koekje bij de koffie, de gordijnen ’s avonds open laten en dat soort dingen. Cultuur is een dynamisch begrip. Nederland in de jaren 50 is niet het Nederland van nu (gelukkig maar :)). En het Nederland van nu is niet het Nederland van 2050.
  Je zou kunnen stellen dat uit onze wetgeving onze cultuur blijkt, maar om daar nu een gemene deler uit te halen lijkt me ook lastig.
  Overigens is de shoarmaschotel al behoorlijk ingeburgerd, net zoals de tapas, de loempia en pizza. Wat eetgewoonten betreft zijn we de laatste 25 jaar zeer international georiënteerd geworden.


  ⚠️ Meld

 44. En veel van die ropetoeters die tegen vluchtelingen zijn, liggen in de zomers wel te bakken aan de Turkse stranden. Dan maakt het niet uit dat er moslims in Turkije wonen.


  ⚠️ Meld

 45. Wat heeft Turkije met vluchtelingen te maken? Wazig verband dat je legt overigens: meeste Hollanders vinden het prima dat er moslims in Turkije wonen. En in Marokko. Prima, lekker houden zo.


  ⚠️ Meld

 46. @Leonardo veel heel veel van die roeptoeters zoals je ze noemt gaan al niet meer naar Turkije…volgende jaar is het erg veel minder….
  Vakantie in Turkije, Griekenland, Italië , als je de plekken ziet met je eigen ogen dan schrik je daarvan hoe de situatie nu daar is … Enorm veel vluchtelingen, de omstandigheden en het is erg en het wordt alleen maar erger….
  Dat te bedenken dat veel van die gasten richting West-Europa willen en ze komen met duizenden…..


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.