Repair Café Stadshagen een jaar actief

Zwolle – Het Repair Café in de Zwolse wijk Stadshagen is bijna een jaar actief. Elke laatste zaterdag van de maand kunnen mensen hun defecte apparatuur en kapotte kleding bij de dertien vrijwilligers van het Repair Café aanbieden. Voor de start van het Repair Café deed De Gasthuizen een gift en inmiddels draait het initiatief op de vrijwillige bijdragen van mensen die met een gerepareerd product de deur uit gaan.

repair_cafe_in_stadshagen.jpg

“Veel apparatuur kun je prima repareren, maar dat zijn velen niet meer zo gewend”, vertelt Louis Zandbergen, samen met Mirjam Middelburg van Woonzorgconcern IJsselheem, initiatiefnemer van het project. “Repair Café is een landelijk initiatief dat vijf jaar bestaat”, legt Zandbergen uit. “In Nederland zijn er nu 250, in de hele wereld 750 en onlangs is er één in Japan geopend.” Het Zwolse Repair Café wordt gehouden op de begane grond bij IJsselheem aan de Werkerlaan in Stadshagen.

Energie

De initiatiefnemer vindt het geweldig om te zien hoe de vrijwilligers hun kennis en energie gebruiken. “Het repareren scheelt in de portemonnee én het bespaart grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken. Bovendien komen mensen hier met elkaar in contact en leren bezoekers hoe je apparaten kunt repareren. Zij krijgen namelijk ook uitgelegd hoe het apparaat is gerepareerd. Vaak kunnen ze het de volgende keer zelf.”

Beertender

De ervaring leert dat ongeveer 75 procent van alle aangeboden producten bij het Repair Café kan worden gerepareerd. “We zien vooral veel koffiezetapparaten”, zegt Zandbergen lachend. “Maar onlangs hadden we ook een viersporen bandrecorder en een beertender die we weer aan de praat hebben gekregen.”

Senioren

De vrijwilligers die de reparaties doen, zijn vooral senioren. De bezoekers variëren volgens Zandbergen meer in leeftijd, maar zijn meestal ook vijftigplussers. “We gaan wel proberen ook meer jongeren te interesseren.” 

Hulp van De Gasthuizen
Voor het opstarten van het Repair Café klopten de initiatiefnemers aan bij het Zwolse fonds De Gasthuizen, dat financiële middelen beschikbaar stelt voor initiatieven die ten goede komen aan Zwolse senioren. Met de donatie konden ze de eerste kosten betalen, waaronder aanmelding bij het landelijk bureau, het gebruik van digitale gegevens als ook promotiemateriaal en de eerste consumpties. Zandbergen: “Inmiddels kunnen we ons bedruipen met de vrijwillige bijdragen die we krijgen voor de verrichte reparaties.”

Het Repair Café kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: