Stadsdraaiorgel Zwolle eregast in Amsterdam

Zwolle – Zaterdag 12 september zal het Zwolse Stadsdraaiorgel, dat wekelijks de binnenstad opvrolijkt met de gezellige walsjes en deuntjes, speciale gast zijn tijdens de Nationale Draaiorgelmanifestatie van de landelijke Kring van Draaiorgelvrienden. Het Zwolse orgel krijgt een ere plaats naast het Nationaal Monument op De Dam, voor Grand Hotel Krasnapolsky.

 

het_zwolse_draaiorgel_met_enkele_vrijwilligers.jpg 

 

De Zwolse orgelmannen, vrijwilligers van de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement, ontvingen een uitnodiging deel te nemen omdat hun orgel unieke historische waarde vertegenwoordigt. Ook prijst de organisatie in Amsterdam het feit dat het Zwolse orgel nog uitsluitend met de hand wordt gedraaid. In Nederland zijn inmiddels nog slechts 2 andere plaatsen (Den Helder en Doesburg) waar de orgelmannen eveneens uitsluitend ‘zonder motortje’ draaien. Omdat het draaiorgel gewoonlijk op een houten handkar door de straten wordt geduwd is er speciaal transport geregeld om het antieke pierement per auto ambulance (foto)  naar Amsterdam te transporteren.

Het in 1912 in Parijs gebouwde draaiorgel speelde overigens in de jaren ’30 in de straten en op de pleinen van Amsterdam. Het was toen nog in gebruik bij de orgelmannen die ermee in hun levensonderhoud trachten te voorzien. De naam van het draaiorgelverhuurbedrijf van Willem van Jaaren prijkt nu nog steeds als eerbetoon aan deze roerige jaren op het front van het draaiorgel. Vanwege zijn bijzondere betekenis werd de museale restauratie van het orgel in 2011 ruimhartige financieel ondersteund door het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud. Die eer viel eerder slechts aan een vijftal andere draaiorgels met historische betekenis ten deel.

 

Primeur: CD Presentatie

In Amsterdam wordt een tweetal muziek cd’s van het orgel gepresenteerd, die in de afgelopen zomer zijn opgenomen. Er zijn nog nooit eerder cd’s van het orgel verschenen. Op de eerste cd speelt het orgel authentieke draaiorgelmuziek, uit voornamelijk de jaren ’30. Deze cd is vooral voor de echte draaiorgelliefhebbers interessant. De tweede cd is gevarieerder van aard en bestaat uit melodieën die voor een publiek van algemeen geïnteresseerden aansprekend zijn. Op deze cd staan zowel de traditionele nummers als ‘Bij ons in de Jordaan’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’, maar ook het sentimentele ‘Hart van mijn gevoel’ van popgroep De Kast, filmmuziek van Yann Tiersen (Valse d’Amélie) en het in Zwolle geliefde ‘Beauty and the Beast’. 

 

De cd’s zijn te verkrijgen bij het orgel dat op zaterdag 19 september gewoon weer in Zwolle is te beluisteren. Vanaf twee uur op de Diezerstraat. 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Prachtig, een geweldig stukje Zwolse cultuurhistorie, gewoon, vanuit particulier initiatief ontstaan. Hiervoor zou de gemeente Zwolle dankbaar moeten zijn.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.