Foto-expositie “Kijk! Mijn straat”

Zwolle – In het kader van de fotoweek 2015 vindt er van van 12 september tot 25 oktober een foto-expositie plaats in de Grote Kerk. Die week heeft als thema “Kijk! Mijn straat”. Dit thema wordt in elke provincie door een professionele fotograaf op eigen wijze uitgewerkt. Voor Overijssel doet dat de Zwolse Els Zweerink.

soerensebeek_lr_dsc_9154.jpg 

Soerensebeek – Zwolle

Els Zweerink (1971) is documentair fotograaf. Zij is cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam en heeft prijswinnende reportages gemaakt. Ook maakte ze voor de Volkskrant een serie portretten van beroemdheden als: Michael Palin, Alessandro Mendini, Hans Teeuwen, Karin Slaughter, Hans van Manen, Alex van Warmerdam, Anton Corbijn en niet te vergeten Ron Jans. Zelf afkomstig uit Zwolle koos zij als “straat” de Soerensebeek in de Aa-Landen. Zij hoorde van haar ouders dat hier in de zeventiger jaren een woonexperiment van start was gegaan, waarbij achttien gezinnen besloten in gezamenlijke opdracht achttien huizen te laten bouwen. Zij wilden een woonvereniging stichten om inhoud te geven aan het nabuurschap. Er werden drie plekken in gemeenschappelijk eigendom genomen: de moestuin, de parkeerkuil en de vergaderruimte.

“Ik was benieuwd hoe het na 40 jaar was vergaan met deze `verzorgingsst(r)aat in het klein`. Want inmiddels zijn de pioniers 70 jaar of ouder geworden, de wilde haren zijn verdwenen, ze hebben kleinkinderen, er zijn mensen overleden, er zijn ook mensen verhuisd en hun plaats werd door anderen ingenomen. Is er nog iets over van het idealisme van toen? Ik wil dat in deze reportage graag laten zien.”

Zie verder haar website: www.elszweerink.nl

De foto’s kunt u bekijken in de Grote Kerk te Zwolle, van 12 september tot 25 oktober. 

De officiële opening vindt plaats op zaterdagochtend 19 sept. om 10.30 uur. Dan geeft Els Zweerink een presentatie van haar project en van haar verdere werk als documentair fotograaf. De bekende Zwolse fotograaf Joop van Putten opent deze tentoonstelling en Janpieter Boudens zal op het eind als een van de bewoners van het eerste uur zijn muzikale visie geven op het leven in deze straat.

Artikel delen: