Boekpresentatie onZichtbaar Zwolle

Zwolle – Donderdagavond wordt in de Grote of St. Michaëlskerk de boekpresentatie “onZichtbaar Zwolle” gehouden. Aansluitend is tentoonstelling  die is gemaakt naar aanleiding van het boek te bezichtigen.

 

schermafbeelding_2015-09-09_om_18.00.37.png 

 

In het boek “onZichtbaar Zwolle” geven de auteurs Henry Kranenborg en Dirk J. de Vries de nieuwste inzichten van de afgelopen vijftig jaar op het gebied van archeologie en bouwhistorie. Dat begint met de archeologen die aantonen dat Zwolle pas in de tweede helft van de achtste eeuw enige bewoning kenden. Vervolgens vertellen ze dat de oudste stadsommuring van Zwolle al tot de Kleine Aa liep en dus een veel groter stadsoppervlak omvatte dan tot voor kort werd aangenomen. Zij zetten ook grote vraagtekens bij de stadsbrand van 1324 omdat ze in de achtentwintig jaar opgravingen hiervan nog nooit sporen hebben aangetroffen.

Bouwhistorici laten de lezer kennis maken met de specifieke Zwolse dwarshuizen en de typische Zwolse houten kappen die nergens anders zijn aangetroffen. Ze nemen ons mee naar bijvoorbeeld het pand Melkmarkt 10 dat prachtige zeventiende-eeuwse plafondbeschilderingen heeft. Al deze zaken zijn in feite onzichtbaar voor de Zwollenaren en worden in dit boek zichtbaar gemaakt. 

 

OnZichtbaar Zwolle is tot en met zaterdag 12 september voor een gereduceerde prijs van € 24,50 te verkrijgen in de Zwolse Boekhandels en de Grote of St. Michaëlskerk. Daarna kost het € 34,95. 

 

Naast de boekpresentatie wordt de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen uitgereikt aan de eigenaar van het pand aan de Oude Vismarkt 9.

 

De eigenaar van het pand aan de Oude Vismarkt 9 krijgt de prijs omdat het monument in de oude historische kleuren is teruggebracht. Veel historische kleuren zijn helaas verdwenen uit het straatbeeld van de Zwolse binnenstad. De laatste honderd jaar werden veel gevels en kozijnen wit geschilderd en verdwenen materiaalkleuren die bedoeld waren om de architectuur te ondersteunen. Sinds de 1994 stimuleert de gemeente Zwolle onderzoek naar en het terugbrengen van historische kleuren. Het pand aan Oude Vismarkt 9 is een prachtig voorbeeld van een geslaagde kleurmetamorfose.

Artikel delen: