Zendmast in natuurgebied Park Aa-landen

Zwolle – De gemeente Zwolle en de telecom aanbieders T-Mobile en KPN zijn voornemens dat er een hoge vrijstaande zendmast in Park Aa-landen moet komen. Omdat er geen hoge gebouwen in de directe omgeving zijn om de apparatuur te plaatsen is voor het natuurgebied in de Aa-landen gekozen.

park_aa-landen.jpg 

De hoge flats van de nabijgelegen Dollard worden binnenkort grootschalig gerenoveerd, daarna is daar geen ruimte meer voor apparatuur van mobiele operators. Ook Vodafone en Tele2 zullen gebruik maken van de mast. De locatie bij het Koppelspad in de Bekenbuurt is gekozen om een dekkingsgat in het mobiele netwerk te voorkomen. Op maandag 21 september om 19.30 uur vindt in wijkcentrum De Bolder aan de Dobbe een informatie-bijeenkomst plaats. Het Antennebureau, het bureau van de Rijksoverheid met objectieve informatie over antennes, zal deze avond een presentatie verzorgen over de nut en noodzaak van dit soort antennes. De opearators zullen aangeven waarom voor deze locatie gekozen is en wat voor mast er precies geplaatst wordt. Een medewerker van de gemeente is aanwezig om over de vergunningsprocedure uitleg te geven. 

park_aa-landen_2.jpg 

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Die zullen wel met een heel goede uitleg hierover moeten komen!
  Hoezo na de renovatie niet meer mogelijk op de flats in de wijk??

  Is dit het begin van het langzaamaan afpakken van het groen in de wijk??


  ⚠️ Meld

 2. Is er geen andere plaats. Ik bedoel laat de natuur in een stad met rust zou ik zeggen.
  En oppewal: vervelend, maar wil niet vervelend doen, er is zoveel draadloos starling dat die niet eens extra op zal leveren. 😉


  ⚠️ Meld

 3. Hoezo geen ruimte op die flats zetten er voorheen ook altijd ? En ze kunnen het wel x 3 doen zoveel ruimte is er op die flatgebouwen boven op dak en veel minder zicht vervuiling dan in fraai park.


  ⚠️ Meld

 4. Er is wel degelijk ruimte op de flats. De mast kan zo naast/tussen de zonnepanelen geplaatst worden. De SWZ heeft er echter voor gekozen het contract met T-mobile en KPN niet te verlengen. Maar dat was jaren terug al. Via andere providers zal er nog steeds een prima bereik zijn in de wijk, zónder deze zendmast. Het is dus sowieso niet nodig dit 40 meter hoge geval het uitzicht van een ieder, die voor het groen in de wijk heeft gekozen, te vernielen.


  ⚠️ Meld

 5. kdijkslag: de sporen van het zware voertuig hebben niks te maken met de mast. Het groene stuk ernaast is gemaaid en op die plek op de wagens gegooid…..  ⚠️ Meld

 6. Annemerle: misschien woon jij in de flat. Er komen inderdaad zonnepanelen. Maar door klagende bewoners uit de flat over de straling en effect op de apparatuur heeft de SWZ besloten de contracten niet te verlengen. De mast kan er met alle gemak nog naast!!! Er zijn nu meer gedupeerden….


  ⚠️ Meld

 7. Voordeel van de zendmast is dat er in ieder geval geen hoogbouw in de buurt er bij komt.
  Zendmast zal aan het begin even wennen zijn om te zien maar zal verwacht ik niet al te storend zijn.
  De natuur zelf zal zich er niet aan storen, vogels hebben een extra plekje erbij om te zitten.


  ⚠️ Meld

 8. over mijn lijk. Telecomboeren zijn alleen geinterseerd in geld. Dat blijkt maar weer heel duidelijk. Als gemeente Zwolle hier mee akkoord gaat maken ze zichzelf onsterfelijk belachelijk!!!!!!


  ⚠️ Meld

 9. Het mooie is dat als deze mast niet geplaatst wordt, iedereen steen en been klaagt over slechte bereikbaarheid. En zo is het nooit goed.
  Laat die mast maar komen. Over korte tijd ziet iedereen ‘m over het hoofd en zal het groen nog steeds groen zijn.

  Stralingsklachten zijn zonder twijfel onzin en imaginair. Er is al veel sluitend onderzoek naar gedaan. Wie last heeft van een mast, kan ook geen televisie (en zeker geen ouderwetse beeldbuistelevisie), geen mobiele telefoon en geen magnetron in de buurt dulden. Daar komt meer straling van áf, die ook nog eens geconcentreerder is, omdat zo’n apparaat dichterbij staat. Straling is namelijk meetbaar.


  ⚠️ Meld

 10. Voor degenen die vóór zijn: willen jullie even aangeven bij T-mobile dat hij in jullie achtertuin kan komen? En we kunnen prima zonder die mast. Er zijn tig providers in Nederland, en ook in de Aalanden is er voor de meesten al een goede dekking. Dan maar geen T-mobile. De overige providers die via die mast gaan zenden, zenden nu via andere masten en het bereik is prima.


  ⚠️ Meld

 11. het straling gebeuren zit ook tussen de oren, als monteur heb ik dit zo vaak mee gemaakt op flats waar wij antennes hebben geplaatst.
  Mensen voelden zich ziek tv signaal deed moeilijk etc etc, en wanneer je ze verteld dat de antennes nog niet eens zijn aangesloten en ze toch maar even met hun plasje naar de dokter moeten, druipen ze weer af.

  maar wat betreft deze antennemast, camoufleren is ook een idee, hebben ze in meerdere gemeente’s, dan lijkt het net een ”boom”.  ⚠️ Meld

 12. En straks allemaal zeuren over gat in het netwerk, als de mast er niet geplaatst word.

  Niemand heeft lopen mekkeren over de mast bij afrit oost, die staat ook in de natuur.


  ⚠️ Meld

 13. @Kate Nee hoor. Ik woon daar niet.
  Ik woon in een andere hoge flat en zie op alle daken waar ik op uitkijk steeds meer zonnepanelen verschijnen. Dus vandaar mijn opmerking.  ⚠️ Meld

 14. dickBericht door dick, op 11 september 2015 23:52
  @ zomaareenzwollenaar, Helemaal eens.

  Wat zal er gebeuren als inderdaad blijkt dat het aantal toegenomen kankergevallen inderdaad daarvan de oorzaak is? Niets natuurlijk, ze gaan niet wereldwijd het mobiele verkeer afschaffen.
  Dan zou er nu ook geen auto of vliegtuig meet bestaan, of was het bezit van sigaretten strafbaar.


  ⚠️ Meld

 15. de mast moet er niet komen hij stoort op de amateurband dus moet hij er nooit komen ik heb een zend mast in de tuin enmoet steets hooger en hoger door dat soort masten van kpn


  ⚠️ Meld

 16. In de nabijheid van de Aa-landen staan drie masten. Een nabij de vecht, een nabij de A-28 en recent een bijgebouwd afslag A-28. Kunnen ze daar geen gebruik van maken? Knoop die dingen bv aan de vreselijke reclamezuil aan de A28.


  ⚠️ Meld

 17. schandalig , eerst had de gemeente met omwonenden moeten overleggen voordat een vergunning werd afgegeven. Wat een vreselijk uitzicht straks voor de huurders en kopers van woningen
  werkelijk schandalig


  ⚠️ Meld

 18. Tsja; eerst overleggen met de bewoners…
  Denk je soms dat die allemaal volmondig hadden ingestemd met een nieuwe mast? Nee, ik dscht het oom niet. Dus daarom vraag je belanghebbenden nooit.


  ⚠️ Meld

 19. @Mike70: er is overal om ons heen straling. Wellicht is het handig een paar lesjes onderbouw-natuurkunde te volgen. Dan weet je al snel dat straling an sich niet gevaarlijk is, maar dat intensiteit en golflengte veel bepalender zijn voor de gevaarsetting. De normen die opgesteld zijn voor de straling van masten, zijn daarop afgestemd.

  Aansluitend, er is inderdaad “wetenschappelijk” onderzoek gedaan naar masten in het open veld / aan gebouwen en mobieltjes die men draagt in de broekzak. Wetenschappelijk tussen aanhalingstekens, want het voldeed niet aan de fundamentele voorwaarden van wetenschappelijk onderzoek en de uitkomst is derhalve niet betrouwbaar.

  @mastig en lastig: Ja hee, zo werkt democratie niet.
  Jij (en alle andere Zwollenaren) hebben gekozen voor deze gemeenteraadssamenstelling en tja, dat die nu louter en alleen de belangen van bedrijven bedient, tja, helaas. Dan had je maar verstandiger moeten kiezen met het rode potlood.

  En op zich, ik denk dat die mast na een maandje of twee echt niet meer opvalt.


  ⚠️ Meld

 20. In ons park zo’n mast?
  Tuurlijk niet.
  Voldoende hoge gebouwen voor n mast.
  Bijvoorbeeld op een basisschool (3x in de buurt) of op andere flatgebouwen.
  En anders maar wat minder goed bereik. Lekker rustig.
  en verder:
  Over +- 3jaar zal bewezen zijn dat zendmaststraling ziekmakend is. Dus vandaar dat de telecomboys liever nu al hun masten niet meer bovenop flats en woningen plaatsen om rechtszaken te voorkomen.  ⚠️ Meld

 21. Grappig al die verontwaardigde reacties met zogenaamd objectieve argumenten van mensen die hier nog nooit gereageerd hebben.
  Kort vertaald: ik woon er vlakbij, ik wil heel graag overal kunnen app-en en internetten, maar ik wil geen mast in m’n parkje, doe maar een buurtje verderop:o


  ⚠️ Meld

 22. Ik geef geen objectieve reactie, Bantega. En ik heb er absoluut geen behoefte aan mijn mening te spuien over allerlei zaken waar ik niet bij betrokken ben.
  Dat zou iedereen moeten doen: als het je niet aangaat, reageer dan niet.


  ⚠️ Meld

 23. Zet er maar gelijk een paar windmolens neer.
  Weten jullie ook wat dat is om er onder te wonen.

  Die zendmasten zijn nodig omdat we allemaal de hele dag met dat mobieltje aan het spelen zijn.Die windmolens daar in tegen zijn er alleen omdat de maffia daar grof geld aan verdiend.  ⚠️ Meld

 24. Ik ben destijds in deze wijk komen wonen omdat het zo mooi groen is, ik bedoel dus ook wat aanblik betreft. Dat aanblik wordt ernstig aangetast met die mast. Daarom ben ik er zwaar op tegen.  ⚠️ Meld

 25. ??Hoe haal je het in je hoofd om een 40 meter hoge mast in het Juweel van de groenste stad van Nederland te plaatsen??? Fysicus Wim Sterken uit de Westkreek vertolkte daarmee de gevoelens van de ruim 50 aanwezigen die in wijkcentrum De Bolder voor een informatieavond bijeen waren gekomen om te ageren tegen de komst van een nieuw te bouwen zendmast voor T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 in een groenstrook langs het Koppelpad.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.