onZichtbaar Zwolle gepresenteerd

Zwole – Wethouder Jan Brink overhandigde gisteravond in de Grote Kerk het eerste exemplaar van het boek onZichtbaar Zwolle aan monumentenzorger Johan Teunis. Tegelijkertijd is er op meters grote doeken een expositie te zien over dat onZichtbare Zwolle. Met het boek worden talloze zaken belicht die ofwel onzichtbaar achter gevels te zien zijn, of waaraan je voorbij loopt omdat je niet weet wat het betekent. Dan blijkt dat er zoveel moois Zichtbaar wordt dat je best trots op Zwolle mag zijn.

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_03.jpg

Ook presenteerde Jan Brink het nieuwe Monumentenmagazine 2015 dat er weer zeer fraai uitziet. Hij merkte op dat de jaarlijkse magazines voor Zwollenaren een collectors item zijn geworden. Daarom is er nu ook voor de toerist een apart, los programmaboekje gemaakt voor de Open Monumentendag op zaterdag. Peter Vader mocht de ca 150 aanwezigen uitnodigen om op de zaterdag de wandeling ‘van stroopwafel tot barbier’ mee te beleven waar kunstenaars en ambachtsliederen hun werk laten zien. Dit is allemaal te vinden in het programmaboekje.

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_07.jpg

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_06.jpg

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_01.jpg

Tot slot konden Jan Brink en de wethouder van Kampen, Martin Ekker, de erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2015, waaraan een geldbedrag van € 1000 is verbonden, uitreiken aan de eigenaar van Oude Vismarkt 9. Dit pand heeft namelijk zijn oorspronkelijke kleuren weer teruggekregen zoals die bij de bouw van dit Jugendstil pand waren aangebracht. Samen met vele andere monumenten die hun oorspronkelijke kleur terug hebben, draagt dit bij aan de beleving in de stad. De 150 aanwezigen konden vervolgens ook nog een lezing bijwonen van kleurendeskundige Bert Jonker en van hoogleraar Dirk Jan de Vries die in Zwolle op Melkmarkt 10 is geboren. De laatste vertelde onder andere over de bouwgeschiedenis van zijn geboortehuis, wat ook in het boek onZichtbaar Zwolle beschreven is. Het boek telt zestien bijdragen en 24 inzetjes die ofwel anekdotisch van aard zijn of een van de onZichtbare bouwhistorische elementen van Zwolle Zichtbaar maken. Samen met het boek van Jan ten Hove over de geschiedenis van Zwolle is het boek onZichtbaar Zwolle onmisbaar in de boekenkast van elke Zwollenaar. Het is vrijdag en zaterdag voor een gereduceerde prijs van € 27,50 . te krijgen bij de Zwolse boekhandels.

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_02.jpg

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_04.jpg

10-09-2015_erfgoedprijs_zwolle-kampen_05.jpg

Artikel delen: