Zwolle doet mee aan Nacht van de Nacht

De Gemeente Zwolle doet mee aan de Nacht van de Nacht. Dit initiatief van de Stichting Natuur en de provinciale Milieufederaties is bedoeld om Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen. In Zwolle gaan daarom op 27 oktober 2007 van alle gemeentegebouwen het licht uit en worden monumenten niet verlicht. In Zwolle organiseert het IVN tal van activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Wethouder Van Dooremolen zal de Nacht van de Nacht openen.

IVN Zwolle organiseert tijdens de Nacht van de Nacht een spannende postentocht. Onderweg kun je op verschillende manieren het donker beleven en ervaren hoe dieren hun weg vinden in het donker. Bijvoorbeeld door te luisteren naar de geluiden van de nacht(dieren), sterren te kijken met een sterrenkaart, naar een spannend verhaal te luisteren, te zoeken naar beestjes (of slapen ze?), bomen te herkennen, en de activiteit Wie maakt het lekkerste bosgeurtje? Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen. Eindtijd is circa 22.00 uur. Entree is 3 euro voor volwassenen, kinderen zijn gratis.  Voor meer informatie zie www.ivnzwolle.nl of bij Gerda Boonstra, IVN Zwolle, 06 21983119, gerdaboonstra@cs.com.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Goed plan. Ik erger mij vaak aan de enorme overdaad aan licht in de avond/nacht.
  Laatst ook meegedaan aan een nachttocht over de veluwe: dan kom je er pas achter hoe mooi donker ook al weer is.


  Maak melding

 2. Lichtvervuiling is voor astronomen ook een probleem. Al die verstrooing van die overmaat van licht in de atmosfeer maakt het bekijken van de sterren/planeten via een telescoop een stuk lastiger.

  Voor navigate is het soms trouwens best handig; aan de oranje vlekken aan de horizon kan je aardig je plaats bepalen als je weet welke grote steden er in de buurt zitten ūüėČ


  Maak melding

 3. Een goed bedoeld initiatief maar het helpt niet echt helaas. Zodra er maar even het aspect van veiligheid of commercie om de hoek komt kijken, verliest ‘het donker’.
  Hoe zit het met alle (floepende) bouwspots die de meeste mensen aan hun deur hebben hangen? De modieuze tuinverlichting? Enzovoorts.
  Haal dat eerst maar eens weg voordat men ageert tegen openbare en commerci√ęle verlichting!

  “Gemeente Zwolle” ?√©n nachtje de verlichting uitdoen helpt niet. Durf dan iets structureels te doen. Zet de rem op bv verlichting van bedrijventerreinen. Maak promotie voor het bezichtigen van monumenten overdag! Hoeven ze ’s nachts ook niet in het licht te baden. Zorg dat de hoofdfietsroutes verlicht zijn, dan hoeft er op onzinnige plekken geen verlichting te komen ivm fietsveiligheid.
  Je kunt dan altijd omfietsen via verlichte routes.  Maak melding

 4. Heb je eigenlijk wel gelijk in, zeker omdat ik in de stentor las dat alleen het licht in het gemeente- en provinciehuis uit gaat. Dat valt eigenlijk wel tegen en zal het niemand zomaar opvallen ben ik bang voor
  Maar dan vraag ik mij natuurlijk ook af waarom men sowieso de verlichting niet uit doet in die gebouwen als er toch niemand is.
  Straatverlichting uit ben ik gedeeltelijk ook voorstander van – of misschien halveren of dimmen op drukkere plekken. Op de snelweg kan je bijna zonder verlichting op je auto te hebben nog veilig rijden – zo’n overdaad.  Maak melding

Reageer