SP: veel vragen over miljoenentekort Stadkamer

Zwolle – De fractie van de SP wil aanvullende informatie van het Zwolse college over de extra kosten die moeten worden gemaakt bij de verhuizing van de Stadkamer naar de nieuwe locatie aan de Zeven Alleetjes. Nu de onverwachte kostenposten zich lijken op te stapelen vraagt de partij zich af om het stadsbestuur het project wel afdoende overziet. De SP-fractie was destijds voorstander van verhuizing naar de Zeven Alleetjes, onder andere omdat dit de financieel meest aantrekkelijke optie leek.

Inmiddels zijn er meerdere, onverwachte extra kostenposten bijgekomen. Daar is in de eerste plaats het omvangrijke asbestprobleem: het opruimen van de asbest, de verbouwing, de gederfde huurinkomsten en de tijdelijke behuizing van de Stadkamer kosten bijna 3 miljoen extra. Maar zaken als tegenvallende aanbestedingen, extra inrichtingskosten voor de Stadkamer en extra interne sloopkosten in de Diezerstraat hebben niets met asbest te maken en zorgen in totaal ook voor een tekort van bijna 1,2 miljoen. Het is deze opeenstapeling van problemen die maakt dat de SP een debat wil over de wijze waarop dit project geleidt wordt.

SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Natuurlijk moet asbest worden opgeruimd en natuurlijk moet het stadhuis worden opgesteld voor de bibliotheek als dat nodig is. Maar er zijn op dit moment teveel tegenvallers om zonder meer extra geld vrij te geven. Dan nemen wij onze controletaak als gemeenteraad niet serieus Wij willen weten waarom er zoveel tegenvallers zijn. Is er te optimistisch begroot? Hebben de wethouders cultuur en vastgoed te weinig grip op het project? Hebben andere partijen ons van onjuiste informatie voorzien? Voordat wij hierover antwoorden hebben kunnen wij niet zomaar akkoord gaan met een extra 4 miljoen voor de Stadkamer.’ De SP-fractie zal vragen om een debat over de kwestie in de gemeenteraad.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Ik baal echt van dat belachelijk hoge tekort. Dat zie je van ver aankomen en heb dat gelukkig destijds ook benoemd. Wethouder De Heer wil in deze coalitieperiode zoveel mogelijk grote namen scoren, en de Zwollenaar moet daar flink voor boeten.


  ⚠️ Meld

 2. Als de Stadkamer nou es gewoon Openbare Bibliotheek was gebleven, was er niks aan de hand geweest en hadden ze gewoon naar een bestaande goedkopere kleinere locatie kunnen gaan.


  ⚠️ Meld

 3. Als gemeente Zwolle nederig op de knietjes gaat voor Armancio Ortega moet er toch een oplossing te vinden zijn:

  Inditex (Spaans: Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima) is een Spaanse beursgenoteerde modegigant en is gevestigd in de Spaanse stad A Coruña, Galicië. Het is het grootste modeconcern ter wereld in termen van omzet. Inditex heeft meer dan 6.390 winkels in 88 verschillende landen. Onder het bedrijf valt onder andere de ketens Zara, Zara Home, Zara Kids, Kiddy’s Class, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Uterq?e, Lefties en Tempe. Het bedrijf had in 2014 wereldwijd ruim 133.400 werknemers in dienst.

  In 2012 behaalde het concern een geconsolideerde omzet van 15,946 miljard euro en een netto winst van 3,117 miljard euro. Ruim 70% van zijn verkoopopbrengst kwam vanuit de kledingketen Zara.

  De oprichter en eigenaar van Inditex, Amancio Ortega, is met een geschat vermogen van 64 miljard euro de rijkste man van Europa en de op twee na rijkste man op aarde na Bill Gates en Carlos Slim.  ⚠️ Meld

 4. Transparant? Maandag bespreekt de gemeenteraad de financiering van de extra kosten van de verhuizing naar het voormalige pand van de GGD aan de Zeven Alleetjes.
  Dit pand blijkt tjokvol asbest te zitten.
  Zodat sanering wel een jaar kost.
  Tot die tijd komt de bieb tijdelijk in het stadhuis.
  Een miljoenenstrop wordt door velen al onderkent.
  Over ontbinding van het contract kan VVD-Wethouder De Heer in het openbaar niets zeggen.
  De stukken zijn onder geheimhouding toegezonden.
  De PvdA vroeg naar heroverweging van de situatie…
  Dit is niet aan de orde.

  Bron: Peperbus


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.