2bike4alzheimer deelnemers doen Zwolle aan

Zwolle – In het weekend van 19 en 20 september 2015 is de vierde editie van 2bike4alzheimer. De deelnemers fietsen in 24 uur op tandems een route van 400 kilometer waarbij ze midden in de nacht Zwolle passeren.

De deelnemers zijn zelf geen alzheimerpatiënt, maar sportievelingen die in actie komen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De actie is een volledig vrijwilligersinitiatief met ondersteuning van Alzheimer Nederland, dit jaar komen er bijna 30 teams door Zwolle. Bijna iedereen kent wel iemand die lijdt aan een vorm van dementie, maar te weinig mensen kennen de impact van de ziekte. Met de 2bike4alzheimer tandemtocht willen men aandacht vragen voor deze ziekte en zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek. Vandaar dat in 2012, in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, begonnen is met deze fondswervingsactie waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan onderzoek naar Alzheimer. De actie bracht het afgelopen jaar maar liefst een bedrag van € 89.123,- op.

In 2015 werd voor een betere diagnose van de ziekte van Alzheimer gefietst. Nu duurt het stellen van de diagnose gemiddeld 14 maanden. Vaak duurt het ook langer. Bijvoorbeeld in een vroeg stadium van de ziekte of op jonge leeftijd, waarbij artsen eerst aan andere zaken denken. Een bloedtest zou hen behoeden voor maanden, zo niet jaren onzekerheid. Bovendien levert het onderzoek hopelijk inzichten op over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Een eerste stap op weg naar genezing. 
De start is op zaterdagochtend 19 september al in Haarlem. De deelnemers leggen in estafettevorm een route van 400 km af en passeren onderweg een aantal stempelposten. In Zwolle is één van de stempelposten. De teams maken hier gebruik van de faciliteiten van voetbalvereniging Z.A.C. en worden hier gastvrij ontvangen. Jumbo Zwolle Zuid zorgt dat de deelnemers een lekker stukje fruit krijgen. De deelnemers passeren deze stempelpost ongeveer tussen 05.00 uur en 7.30 uur. De stempelpost is geopend vanaf 04.30 uur en wordt bemand door vrijwilligers van de club en van de stichting. Het is een prachtig gezicht om zoveel tandems te zien passeren!
U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen en vooral de deelnemers aan te moedigen, ze zijn dan namelijk al een flinke tijd onderweg en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Op www.2bike4alzheimer.nl vindt u uitgebreide informatie over dit evenement.

Artikel delen: