COC Zwolle stopt met café

Zwolle – COC Zwolle, dat zich inzet voor acceptatie van homoseksualiteit, stopt definitief met het uitbaten van een café. Het COC-café aan de Kamperstraat in de Zwolse binnenstad, dat nog geen half jaar geleden is verbouwd en enthousiast heropend, lijdt teveel verlies. Dit laat het bestuur van de vereniging weten. Met de sluiting komt een eind aan tientallen jaren uitgaan in een COC- gelegenheid op drie achtereenvolgende plekken in de Zwolse binnenstad. "Het is erg jammer en het doet pijn, maar de vereniging COC Zwolle is ook zonder café springlevend, met voorlichting op scholen in Zwolle en wijde omgeving en aandacht voor speciale doelgroepen", vertelt voorzitter Ilja de Jong.

Het café sluit op 1 oktober. Vooralsnog blijft het bovengelegen kantoor in gebruik, later dit jaar zal de vereniging ook dat deel van het gebouw verlaten. De verhuurder, een stichting die is verbonden aan COC Nederland, zal het monumentale pand daarna te koop aanbieden.

Stoere stap
In het voorjaar van 2015 was de vereniging, geholpen door vrijwilligers en enthousiaste lokale ondernemers, nog op weg naar een herstart van het café. De Jong: "Het was een stoere stap, niet zonder risico. Kroegen hebben het in het algemeen niet makkelijk. Uitgaan en sociale contacten opdoen gaat anders, minder in vaste patronen van wekelijkse uitgaansavonden op de bekende plek. De vanzelfsprekendheid van honderd feestende gasten op de zaterdag die we vroeger hadden in Kamperstraat 17, was al tijden weg. We zeiden tegen elkaar: gaan we als een nachtkaarsje uit of gaan we eruit met een knal, met kans op een nieuwe opleving? De keus viel op de knal, met een drastische nieuwe look en een welkome sfeer voor iedereen."

Lege krukken
Het resultaat van de facelift was prachtig, maar de krukken bleven leeg. De Jong: "Je zou nog kunnen zeggen dat de gewenste opleving misschien een langere aanlooptijd nodig heeft, maar dat lukt zakelijk niet. Nog een half jaar zo doorgaan en de kas is leeg, wat de overige activiteiten van COC Zwolle in gevaar brengt. Dan is de keus duidelijk."

Sluitingsfeest
De Jong is trots op iedereen die met hart en ziel aan de herstart heeft meegewerkt. "Ik hoop dat iedereen die in ons café herinneringen heeft opgebouwd en iedereen die het COC een warm hart toedraagt, op 26 september naar het grootse, écht definitieve afscheidsfeest komt van ‘onze eigen’ kroeg." Meer informatie over de laatste openingsavonden van het café staat op www.cafedegarage.nl

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Heel erg jammer dat het stopt maar heel begrijpelijk. Het is een andere tijd. Heb er mijn eerste ” homo” stappen gedaan en meer dan 25 jaar vrijwilliger geweest. Ik heb veel te danken aan het COC en de mensen. Einde van een tijdperk maar begin van een nieuwe. En bedankt voor de uitnodiging van de eerdere schrijver dat ik mij tussen de rest mag komen begeven. Dat stemt mij gerust.  ⚠️ Meld

 2. Ach, veel vrouwen en wat mannen durven niet meer te stappen vanwege agressie als ik het zo hoor in mijn omgeving. Heeft te maken met een andere samenstelling van de inwoners om het zo even uit te drukken. Of je wordt van de fiets getrokken. Tijden veranderen inderdaad.


  ⚠️ Meld

 3. IN dat pandje zullen ook “vluchtelingen”komen zitten….
  OP dit moment alle lege panden of gebouwen die leeg komen te staan worden voor de “vluchtelingen” gebruikt of het nou alleenstaande mannen zijn of niet maakt niks uit…
  Mara dan zit je wel in een gebouw met een aparte verleden 😉


  ⚠️ Meld

 4. “Mara dan zit je wel in een gebouw met een aparte verleden”

  Je zou eigenlijk de goudzoekers in de ijsselhallen moeten informeren over de ijsselhallen = veehallen = waar varkens komen.
  Kan er geen blijf van mijn lijf huis van worden gemaakt? We hebben er al één en met komst van de nieuwe cultuur zal het alleen maar groeien. 😉


  ⚠️ Meld

 5. @ribo,
  ze creëren al voldoende ruimtes voor elkaar;)
  Ik denk dat dat gebouw binnenkort als onderdak wordt gebruikt voor de “vluchtelingen”…
  COA zet alle gemeentes onder druk samen met de ministerie dus dat betekent dat de gemeente niet meer zelf kan bepalen wat in eigen stad gebeurt…
  Maar de beste dames en heren die bij coc altijd kwamen waar komen ze nu dan???
  Of ze doen het zoals gewone mensen gewoon bij vrienden dat kan ook, ah ja het gaat naar de klote dus wat anders…


  ⚠️ Meld

 6. Uit onderzoek blijkt dat de meeste nederlanders nog steeds aanstootgevend vinden als 2 mannen hand in hand lopen of een zoen geven. Voor 2 vrouwen is de acceptatie hoger. Fijn de cock en ripobos dat ze welkom zijn, maar betekent wel dat je vaker zoenende mannen zult zien. Ik hoop dat je je dat realiseert. Het lijkt me juist jammer dat een plek met een hogere tolerantie verloren gaat. Ik weet niet waar br de ruimtes vandaan haalt maar in zwolle zijn ze niet. En zo lang je het pand een pand met een aparte geschiedenis noemt, onderstreept het de lage tolerantie. Elk pand heeft namelijk een aparte geschiedenis, waarom dan hier benadrukken.
  Belachelijk dat sommmige elk onderwerp aanhalen om hun eigen dogma aan te halen. Gelijk weer naar de vluchtelingen Ik zeg niet dat dat niet actueel is, maar wat heeft het hier nu mee te maken.


  ⚠️ Meld

 7. Bericht door wipstrikker, op 20 september 2015 9:19
  Uit onderzoek blijkt dat de meeste nederlanders

  Gelijk weer naar de vluchtelingen

  De meeste nederlanders zijn ook de mensen met twee paspoorten/ oud vluchtelingen met nu kinderen en die houden niet zo van de spruitjescultuur en zoenende mannen. 😉


  ⚠️ Meld

 8. Wow, zeuren over andere culturen, dat ze niet tolerant zouden zijn en zelf zo intolerant als de pest zijn. Wonderbaarlijk.

  Jammer dat de doorstart het niet heeft gered. Stout gaat ook al dicht. Schijnt wel weer een gay minded club voor terug te komen.


  ⚠️ Meld

 9. @Japser
  Als je nadenkt klopt het wel hoor, m.i. hoef je namelijk niet tolerant te zijn voor intolerante mensen of culturen.
  Om dat dan weer intolerant te noemen (jouw woorden) is dus ook niet terecht.


  ⚠️ Meld

 10. Bericht door wipstrikker, op 20 september 2015 9:19

  Uit onderzoek blijkt dat de meeste nederlanders nog steeds aanstootgevend vinden als 2 mannen hand in hand lopen of een zoen geven.

  Ik heb ook wel eens aan zo’n onderzoek meegedaan. Had wel bedenkingen bij de vraagstelling. Bijv. “Vindt u het aanstotend als twee mannen in het openbaar zoenen?” Mijn antwoord is dan “Ja”. Maar er wordt daarna niet gevraagd “Vindt u het aanstotend als een man en een vrouw in het openbaar zoenen?” Ik ben bang dat de conclusie zal zijn dat ik niet zo tolerant ben jegens homo’s, wat dus niet het geval is.
  Een onderzoek zegt dus ook niet alles.


  ⚠️ Meld

 11. volledig eens berhard. ik ken dat ook. maar hand in hand zou uitslag al anders zijn. zoenen van 2 heteros vind ik ook aanstootgevend, handen vasthouden niet  ⚠️ Meld

 12. Zodra je het gaat hebben over het/de gewone volk/mensen, ga je al flink de fout in. Alsof homo’s niet tot het/de gewone volk/mensen horen.


  ⚠️ Meld

 13. “Gewone mensen”. Bestaan die?
  Doet me denken aan het stukje uit The life of Brian. Hij roept het samengestroomd volk toe dat ze hem niet moeten volgen. “We are all individuals!” En het volk roept in koor hem na: “Yes, we are all individuals!”. Maar één klein mannetje roept met een benepen stemmetje: “Not me…”.
  Volgens Monty Pyton bestaan gewone mensen dus wel degelijk.  ⚠️ Meld

 14. Bericht door Japser, op 21 september 2015 5:52
  Wow, zeuren over andere culturen, dat ze niet tolerant zouden zijn en zelf zo intolerant als de pest zijn. Wonderbaarlijk.

  In de grote steden Amsterdam en Rotterdam zijn de helft van de inwoners van een andere cultuur. Is het onderzoek gehouden in één van deze steden, dan is het blijkbaar representatief voor ‘de meeste nederlanders’. Dat is geen zeuren, maar rekening houden met de realiteit. 😉


  ⚠️ Meld

 15. @Japser 12:47
  Ja dat maak jij er van Japser, bovendien “flink” de fout in vind ik nogal overdreven.
  Ik denk eerder dat met “gewone mensen” de heterofiele medemens wordt bedoelt.

  @Bernard
  Zei die ene man niet: “I’m not” overigens maakt het niet uit, het is inderdaad een leuk stukje. 😉


  ⚠️ Meld

 16. @ bipobos: jou realiteit is je eigen en ja verandert. Niet alleen krijg je zoenede mannen op je stoep maar ook vluchtelingen. Wen er maar aan


  ⚠️ Meld

 17. Haha riopobos. Ben blij te horen. Als je bijbel hanteert is iedereen welkom, en hebben ook homos geen mindere status. Bijbel accepteert namelijk iedereen dus das goed te horen


  ⚠️ Meld

 18. Ja, ik snap dat ze daar de hetero’s mee bedoelen. Maar zeg dat dan. En ja, dat heeft alles met intolerantie te maken. Heb ik het nog niets een over dat er niet hetero’s en homo’s zijn. Er zijn mensen, en dat is iets heel vloeiends.

  Wel helemaal eens over dat het stukje uit LoB geweldig is 😀


  ⚠️ Meld

 19. Met gewone mensen bedoeld ik hetero’s, ja klopt was goed bedoeld…
  ben er een x geweest met twee dames ..
  Toen was me vertelt dat ik beter niet moest gaan bukken wat er ook zou gebeuren….
  Was gezellig maar ja waren er paar die met me op date wouden toen moest ik hun hartjes breken door te zeggen dat ik alleen op vrouwen val..
  Verder was et gezellige avond;)


  ⚠️ Meld

 20. Jammer voor deze vereniging, het COC. Maar tijden veranderen nu eenmaal. Laat het COC zich maar bezig houden met waar ze ooit voor opgericht zijn, voorlichting en acceptatie van homoseksualiteit. En geen café runnen, dat kunnen ondernemers veel beter volgens mij dan een vereniging. Ik dacht trouwens dat het COC zich inzette, opkwam voor holebi,s, en niet alleen voor homo’s. Maar dit terzijde. En ja, STOUT, krijgt een doorstaat met een nieuwe eigenaar, dus Jasper niet getreurd.


  ⚠️ Meld

 21. Ik lees het.. Weg uit het Zwolse beeld het COC. Ook was ik dan wel geen bezoeker van het COC. Maar heb het in het verleden nog wel gekend op de oude locatie waar nu dan het Maagjesbolwerk staat.
  Het idee dat er een COC was in Zwolle vond ik altijd goed. Jammer dat ook daar een einde aan komt.
  Weet nog wel uit het verre verleden een Gay cafe in de Zwolse binnenstad. maar daar kwam later ook veel meer hetro publiek.. Kon niet alleen van homo’s bestaan. En wat gebeurd er dan…de klat komt er in en het verdwijnt.
  Al was ik dan geen bezoeker van het COC draagde ik het een warm hart toe en die er werkzaam waren als vrijwilliger zeker.
  Weer iets dat verdwijnt uit het Zwolse beeld na al die jaren naar aanleiding van geld en geen subisidies.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.