Eerste basisschool in Zwolle met een techniekplein

Op maandagmorgen 22 oktober zitten de leerlingen van basisschool de Octopus in Zwolle Zuid voor het eerst sinds 15 jaar weer onder één dak! Een intensieve verbouwing van het Octopusdeel en van het oude Phoenixgebouw heeft een modern pand opgeleverd, waar op een vernieuwende manier onderwijs gegeven kan worden. Pronkstuk is de grote hal, die nu al de naam “techno-plaza” heeft meegekregen.

“Wij zijn ontzettend blij met dit gebouw,” zegt een enthousiaste directeur Fijlstra. “We hebben een technieklokaal, we hebben een techniekplein, een goed uitgerust computerlokaal en alle klassen zijn voorzien van een smart-board.” Met zo’n bord kan de leerkracht gebruik maken van allerlei extra leermiddelen. Tijdens een aardrijkskundeles kan de leerkracht bijvoorbeeld satellietbeelden van de aarde op het grote bord laten zien. De Octopus werkt samen met Travers aan de vorming van een brede school, zoals op veel plaatsen in Zwolle gebeurt. Iedere school kiest daarvoor een thema. Het thema van de Octopus is Outdoor en Techniek.

“Dit gebouw levert ons de mogelijkheden om die thema’s goed op te pakken,” vertelt Dick Fijlstra. “Binnen hebben we de middelen en de ruimte voor het techniekthema en buiten hebben we een prachtig gebied onder handbereik, waar we leuke outdooractiviteiten kunnen organiseren. Bijvoorbeeld een speurtocht met GPS in het Engelse Werk.”

Technieklessen voor basisschoolleerlingen worden al langer gegeven op de Octopus, omdat gebleken is dat belangstelling voor techniek vroeg gekweekt moet worden. “De BV Nederland heeft jonge mensen nodig die enthousiast zijn voor techniek,” zegt directeur Fijlstra. En nu is er dus ook de ruimte om hier stappen in te zetten.

Het gebouw herbergt niet alleen een brede school, maar er is ook een kinderdagverblijf van Travers gevestigd. Het speelplein daarvoor bevindt zich in een binnentuin.

Een grote stap vooruit dus voor de school in Zwolle Zuid, die nu ruim 360 leerlingen telt. De buren van de school mogen binnenkort al een kijkje nemen in het gebouw. Bij de officiële opening, begin 2008, mag de rest van Zwolle komen. Ouders van potentiële nieuwe leerlingen zijn altijd welkom!

Artikel delen: