E-petitie zondagsopenstelling sneuvelt

Zwolle – Maandagavond is de e-petitie voor het openstellen van de Zwolse supermarkten besproken in de gemeenteraad. Zwollenaar Gerrit-Jan Mondria haalde drie maal zoveel handtekeningen op als benodigd was voor het op de agenda zetten van dit onderwerp.

De gemeente is niet voornemens het coalitieakkoord open te breken. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de VVD nog dat de winkels open zouden gaan op zondag. Tijdens het vormen van een coalitie met de ChristenUnie moest de VVD deze wens echter opgeven. Tot 2018 worden er jaarlijks een aantal supermarkten opengesteld door middel van een lootsysteem. De evaluatie van het huidige systeem voor openstelling zal eerder uitgevoerd worden dan gepland was, de resultaten zullen echter pas na de volgende verkiezingen ingevoerd gaan worden.

De ChristenUnie houdt voornamelijk vast aan de zondagsrust. Eefke Meijerink, fractievoorzitter van de PVDA, sprak simpele taal: “Er zijn afspraken gemaakt met de Christenunie en we willen een betrouwbare partner blijven.” De D66 fractie sloot zich daarbij aan. Swollwacht en GroenLinks gaven aan dat er een referenum gehouden zou moeten worden. Veel Zwollenaren zijn betrokken bij dit onderwerp en zouden hun mening moeten kunnen geven.

Gerrit-Jan Mondria is nog niet van plan op te geven. Wat zijn plannen zijn wil hij op dit moment nog niet vertellen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit dan ook nog niet het einde zijn van zijn strijd.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. CU laat z’n ware gezicht zien. De Schepper dient beschermt te worden en iedereen behoort zondagsrust te nemen. Hou geloof uit het publieke debat! Dit is van de zotte en middeleeuws. De tijd dat de kerk de lakens uit deelt zou lang achter ons moeten zijn. Walgelijk.


  ⚠️ Meld

 2. Absurd! Er is gigantisch veel vraag naar maar omdat het de dag van de heer is doen we het niet. Ik heb hem er trouwens nog nooit over gehoord! Het biedt ook weer werkgelegenheid! We zijn toch geen dorp! Kom op Zwolle


  ⚠️ Meld

 3. Kleber, dat argument gaat wel op, omdat die supermarkten al jaren weten wat er is afgesproken is door de Gemeenteraad, vechten tegen windmolens. En waarom er op zondag boodschappen MOETEN worden gedaan is mij een raadsel.


  ⚠️ Meld

 4. Persoonlijk maakt het mij niks uit, maar ik snap dat de gemeenteraad dit besluit handhaaft. VVD moet niet zeuren, hadden ze maar moeten winnen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Door een coalitie met de CU aan te gaan wisten ze dat dit kroonjuweel zou sneuvelen.


  ⚠️ Meld

 5. Door een coalitie met de CU aan te gaan wisten ze dat dit kroonjuweel zou sneuvelen.

  Exact, zo werkt het in een democratie. Iedereen die daar anders over denkt weet nu wat hij niet moet stemmen de volgende gemeenteraadsverkiezingen.


  ⚠️ Meld

 6. Ik denk dat de politieke samenstelling in 2018 niet zoveel uitmaakt, want dan is dit roulatiesysteem ook klaar en het is wel duidelijk dat er daarna besloten gaat worden dat alle supermarkten open kunnen. Dus nog twee en een half jaar geduld hebben.


  ⚠️ Meld

 7. Waarom werkt het niet volgens jou dan Jasper? Leg is uit? Er zijn nu al supermarkten open op zondag, dus als je zo graag op zondag naar de super wil dan kan dit al. En ja, als die dan toevallig niet bij jou in de buurt is dan moet je maar een stukje fietsen . dat heb je er dan wel voor over als je zo graag op zondag boodschappen wil doen. Alle supers open op zondag zorgt er ook voor dat andere ondernemers zoals snackbars , pizzeria’s veel omzet gaan mislopen. En die gun ik het ook en niet alleen die groot grutters


  ⚠️ Meld

 8. @benjie overduidelijk nog nooit op zondag in de supermarkt geweest.

  Heel mooi dat jij wil opkomen voor de ongezondere opties overigens. Ik eet liever een gezond happie op zondag.


  ⚠️ Meld

 9. Ik zeg ook niet dat ik elke zondag in de winkel sta. Ik denk dat dat 1x in de twee maanden is. Maar ik vind die keuzevrijheid wel zo prettig. En ik vind het niet prettig dat een politieke partij met de Bijbel in de hand mij verteld dat ik die niet mag hebben.


  ⚠️ Meld

 10. En ik vind het niet prettig dat een politieke partij met de Bijbel in de hand mij verteld dat ik die niet mag hebben.

  Het is toch bekent dat die partij daarvoor staat? Zondagsrust is een belangrijke pijler voor zo’n partij, logisch dat ze dan tegen stemmen.
  Als de Zwollenaren er dan ook nog voor zorgen dat het de grootste partij is in de gemeente voelen ze zich helemaal gesterkt in hun principes.
  Kijk, bij dit soort topics reageren in de regel voornamelijk alleen de mensen die voor openstelling op zondag zijn. Wanneer de tegenstanders ook fanatiek gaan reageren zal blijken dat er ook een groot deel van Zwolle het eens is met de CU.
  Maar wees gerust, dit zal gaan veranderen.
  Hoeveel CU stemmers wonen er tegenwoordig wel niet samen zonder getrouwd te zijn, dat principe hebben ze jaren geleden ook al overboord gezet.;)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.