Berkum stunt in beker tegen JVC Cuijk

Zwolle – Berkum heeft in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi voor een stunt gezorgd door topklasser JVC Cuijk in een ware voetbalthriller uit te schakelen. De Zwolse eersteklasser kwam vier keer voor, zag JVC net zo vaak terugkomen maar bleek na 120 minuten over de sterkste zenuwen te beschikken in de beslissende strafschoppenreeks.

"Dat we het steeds weer hebben opgepakt is een staaltje mentale weerbaarheid," stelde Berkum-trainer Willem Brouwer vast. "Als je vier keer voor komt en het dan steeds uit handen geeft doe je iets niet goed. Maar vóór de penalties werd er al gezegd dat als we vier keer voor konden komen dat ook voor de vijfde keer moest kunnen." Coach Arno Arts van JVC Cuijk vond dat zijn ploeg het vooral achterin af liet weten. "Als je zo naïef verdedigt verdien je niet te winnen. Berkum heeft het maximale er uit gehaald."

Balbezit
JVC had in het eerste halfuur meer balbezit al duurde het lang voordat er echte kansen vielen te noteren. Chefrino Eind leek na bijna een half uur dicht bij de openingstreffer maar zijn uitbraak werd uitstekend geëlimineerd door Berkum-verdediger Razi Kanseyo. Berkum mikte op uitbraken via de snelle Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna, maar strandde lange tijd in de Cuijkse verdediging en op doelman Yorit Kanters. Na ruim een half uur had Berkum meer succes toen Marc van der Meulen met een lange haal Bacuna bereikte. De Zwolse spits, de hele avond een ware plaag voor de JVC-defensie, was twee man te snel én te slim af. Zijn voorzet werd vervolgens binnen geknald door Ruud Wellenberg, die met een scherp oog voor de situatie door de as van het veld was opgestormd: 1-0. Direct na die goal moest het duel even stil worden gelegd omdat de veldverlichting uitviel, maar daarna werd er tot de rust niet meer gescoord.

Langszij
Vijf minuten na de hervatting bracht Berkum-back Bram Pool op de doellijn redding maar direct daarna kwamen de bezoekers toch langszij. Met een goed uitgespeelde aanval sneed JVC door de Zwolse verdediging en Ilias Zaimi stond op de goede plek om de 1-1 binnen te leggen. Na ruim een uur nam Berkum echter opnieuw afstand, toen Marc van der Meulen met een lange pass broer Chris bereikte. Die stuitte in eerste instantie op JVC-keeper Yorrit Kanters, maar toen hij de bal terugkreeg vond hij Bacuna die alsnog voor 2-1 zorgde. Toen Berkum al begon te hopen op een overwinning kwam JVC vijf minuten voor het einde van de reguliere tijd toch weer terug. Een vrije trap werd verlengd door de te vrij staande Chefrino Eind, en diens kopbal betekende de 2-2. Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis behoedde zijn ploeg vervolgens nog met enkele knappe reddingen voor uitschakeling, zodat er moest worden verlengd.

Toegift
Die toegift was nog maar enkele minuten oud toen Frank Hol namens de bezoekers van dichtbij hoog over schoot en keeper Bouwhuis bracht weer uitstekend redding bij een schot van Rik Renirie. Even later liet Bacuna opnieuw zijn klasse zien. Uit een ogenschijnlijk kansloze situatie wist de Berkum-spits de bal toch nog voor te zetten, waarna invaller Youp Kok fraai de 3-2 binnen kon schieten. Toen Berkum er in de 112e minuut niet in slaagde om de bal uit de defensie weg te krijgen profiteerde Zaimi echter opnieuw: 3-3. Vijf minuten voor het eind van de verlenging leek de buit voor de Zwollenaren toch echt binnen toen Chris van der Meulen, weer na slim voorbereidend werk van Bacuna, voor de 4-3 uithaalde maar opnieuw bleek dat niet genoeg. In de 119e (!) minuut zorgde de sterk spelende Zaimi met zijn derde goal van de avond voor 4-4, zodat de beslissing moest komen uit een penaltyreeks.

Daarin bleek Berkum ijskoud door alle vijf strafschoppen foutloos te benutten. Keeper Bouwhuis bracht zijn ploeg een ronde verder door de inzet van Frank Hol met een fraaie actie onschadelijk te maken. Daarmee heeft Berkum na de uitzege bij TEC in Tiel opnieuw een topklasser uit het landelijke bekertoernooi gesmeten!

Berkum-JVC Cuijk, 2e ronde KNVB-beker, 23 september 2015
Eindstand: 4-4 (1-0), Berkum wint na strafschoppen
Scheidsrechter: Joey Kooij
Doelpunten: 38. Ruud Wellenberg (1-0), 53. Ilias Zaimi (1-1), 65. Johnsen Bacuna (2-1), 85. Chefrino Eind (2-2), 101. Youp Kok (3-2), 112. Zaimi (3-3), 115. Chris van der Meulen (4-3), 119. Zaimi (4-4)
Gele kaarten: William Potkamp, Bram Pool, Marc van der Meulen, Jordi Lemmens, Jason Huisman (allen Berkum), Robin Custers, Jacky Chi, Cayfano Latupeirissa (JVC Cuijk)
Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jordi Lemmens (92. Timo ter Haar), Dirk Muis, Razi Kanseyo, Bram Pool, Jason Huisman, Marc van der Meulen (107. Frank Hoolsema), Ruud Wellenberg, Chris van der Meulen, William Potkamp (75. Youp Kok), Johnsen Bacuna
Opstelling JVC Cuijk: Yorrit Kanters, Erik van Loon, Jacky Chi (80. Frank Hol), Simon van Zeelst, Ryan Bouwmeester (41. Robin Custers), Rik Renirie, Chefrino Eind, Mitch van der Ven (70. Cayfano Latupeirissa), Ilias Zaimi, Shanon Carmelia, Jorrit Ritzen

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Was een vermakelijke pot om te zien! Ik denk dat de neutrale toeschouwer een leuke wedstrijd heeft gezien. Als vanavond PEC nog doorgaat dan is het Zwolse bekeravontuur een succes. 2 Zwolse clubs bij de laatste 32


  ⚠️ Meld

 2. Heeft Berkum waarschijnlijk zelf ingestuurd. Wlz draait op vrijwilligers, die kunnen onmogelijk overal zelf aanwezig zijn.

  En natuurlijk felicitaties voor Berkum 😀


  ⚠️ Meld

 3. Hoi Adrie,

  Jah dat zou leuk zijn. vv Berkum – PEC Zwolle als finale waarbij vv Berkum wint. Hoe dan ook altijd feest in Zwolle en weer een rondvaartboottocht door de Zwolsche grachten. We kijken er weer naar uit.

  Bedankt voor je positieve bijdrage weer.


  ⚠️ Meld

 4. Was een geweldige bekerpot,maar wat een zeikerds zijn dat bestuur zeg.Jongere garde was door het dolle heen een paar fakkels en wat vuurwerk en gelijk slaat dat hele elite zooitje op hol daar.Fakkels afpakken stewards erbij het is te zielig voor woorden.Juist dit hoor bij een bekerpot.Ik hoop als ze tegen be quik moeten dat er nog meer fakkels en vuurwerk wordt afgestoken.Dat maakt juist de sfeer.


  ⚠️ Meld

 5. Wat zullen toch al die oude knarren daar in Berkum in paniek raken als de volgende wedstrijd Berkum-Go ahead wordt….
  Ik zie het al voor me op elke straatje daar in die wijk politie auto’s, de wijk is afgesloten en enorm veel controle….


  ⚠️ Meld

 6. Ja leuk h?. Go Ahead Eagles win je makkelijker van dan sc Genemuiden. Dat is een veel betere ploeg. Ik vermoed dat dit een duel wordt zonder uit publiek. Die worden anders waarschijnlijk finaal in elkaar getikt door de Zwollenaeren. Net zoals de afgelopen seizoenen. De gebroken neuzen zullen nu dan wel geheeld zijn denk ik maar de wond blijft. 😀


  ⚠️ Meld

 7. Mooi werk avonderby,ik hoop dat die ene mafkees van het Berkum bestuur met dat krullerige half lang haar thuis blijft want die was helemaal achterlijk in zijn kop.De jeugd van Berkum was de hele avond aan het zingen en trommelen totdat die idioot een fakkel af komt pakken en uit staat te trappen.En die stewards dat zijn helemaal van die gekke chappies zelfde wezo-kikkers die ook bij Pec rondlopen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.