Mogelijk referendum na evaluatie zondagsopening

Zwolle – Starter van de e-petitie Alle supermarkten open op zondag, heeft de dabatronde van de gemeenteraad van afgelopen maandag laten bezinken. Meer dan 1600 Zwollenaren tekenden de petitie waardoor dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad geplaatst moest worden.

Tijdens het debat werd duidelijk dat vooral de ChristenUnie zich aan het coalitieakkoord wil houden. Ook andere partijen voelden er niets voor terug te komen op eerder gemaakte afspraken. Wel is het evaluatiemoment van het huidige lootsysteem naar voren gehaald. Begin 2016 zal deze evaluatie plaatsvinden.

Na het debat gaf petitionaris Gerrit-Jan Mondria aan nog niet op te geven.”Dat dit leeft onder de Zwollenaren is duidelijk geworden de afgelopen weken. Het kan niet zomaar zijn dat de gemeenteraad deze petitie zo makkelijk naast zich neerlegt. Ik kwam direct met het idee een referendum te organiseren. Swollwacht en GroenLinks opperden dit ook tijdens het debat. Ik heb besloten te wachten met het organiseren van een volksraadpleging tot na de evalutie. Eerst moet er een besluit genomen worden waar de burger vervolgens zijn mening over uit moet kunnen spreken.”

Mondria blijft echter niet met zijn armen over elkaar zitten. Zo bestaat er ondertussen een Twittter account, een Facebookpagina  en is er een speciale website in de maak.

Artikel delen:
Reacties 59
 1. Laat de Zwollenaren gewoon zelf bepalen wat ze willen of de winkels wel of niet op zondag open moeten, waarom zoveel onnodig geklets in de gemeente veel tijd kwijt voor dat gezeur, ongelofelijk….
  Gewoon stemmen ermee en zullen zien wat de mensen zelf willen, klaar!


  ⚠️ Meld

 2. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft de ChristenUnie gewonnen.Ht is dan ook zo dat de ChristenUnie haar beleid voor de komende jaren uitstippelt.Voor degenen die niet gestemd hebben.Dit is dus democratie.En als je het anders wou of wilt dan had je gebruik moeten maken van je stemrecht en niet achteraf zeuren.


  ⚠️ Meld

 3. Alle 18+ Zwollenaren hebben met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen stemmen, waarom voor allerlei onderwerpen nieuwe stemrondes/referenda organiseren ? Inderdaad niet moeilijk doen en tijdens het reguliere stemmen ook daadwerkelijk naar het stemhokje gaan en vervolgens de uitslag en de gevolgen respecteren 😀


  ⚠️ Meld

 4. Net zo’n referendum waar het merendeel van de Zwollenaren stemden tegen uitbreiding van het aantal speelautomaten in het casino onder het stadion, wat als resultaat zou betekenen dat de bouw niet kon doorgaan?

  Dit is dus democratie.En als je het anders wou of wilt dan had je gebruik moeten maken van je stemrecht en niet achteraf zeuren.

  Helemaal eens Jos, ik hoor ze nog zo om me heen zeggen: “Stemmen, ik heb wel wat anders te doen, heeft toch geen zin, ik weet niet eens waarop ik moet stemmen”


  ⚠️ Meld

 5. 1500 zwollenaren willen graag de winkels open en nu een referendum. Echt niet te geloven. Wil je de winkel graag open hebben, pleur dan op buiten zwolle of doe het gewoon met de winkels.

  Dit is democratie, wij hebben hiervoor gestemd. Zoals mijn voorgangers ook zeggen.


  ⚠️ Meld

 6. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft de ChristenUnie gewonnen.Ht is dan ook zo dat de ChristenUnie haar beleid voor de komende jaren uitstippelt.Voor degenen die niet gestemd hebben.Dit is dus democratie.En als je het anders wou of wilt dan had je gebruik moeten maken van je stemrecht en niet achteraf zeuren

  Ja, we zien allemaal hoe de democratie werkt mbt steun aan Griekenland en de stroom gelukzoekers die ons land overstroomt.


  ⚠️ Meld

 7. Je hoeft niet te winkelen en boodschappen te doen op zondag hoor.
  Het is een keuze.
  Ik werk zelf ook op zondag en ben een andere dag in de week vrij hiervoor.Heerlijk.


  ⚠️ Meld

 8. De voorstelling van democratie als 1? in de vier jaar een rood kruisje mogen zetten en verder je mond moeten houden is op zijn zachts gezegd simplistisch. Lijkt mij dat in een echte democratie een voortdurende interactie met de gekozen vertegenwoordigers mogelijk moet zijn. Inclusief de mogelijk tot bijsturing van haar beslissingen als dit nodig blijkt.  ⚠️ Meld

 9. Inderdaad zoals genoemd, zo werkt democratie.

  Wat dan te discussieren valt is de manier van democratie. Je stemt op agenda(punten) van een partij welke jij belangrijk vindt. De bijkomende negatieve neem je voor lief. In een akkoord tussen meerdere partijen kunnen belangrijke agenda(punten) wegvallen. In het slechtste geval blijft er niets over van de agenda(punten) waarvoor jij op die ene partij hebt gestemd.


  ⚠️ Meld

 10. hallo met adri

  vera rommels ik vindt het niet systematies dan moeten we voor alle moeilike beslis singen gaan stemmen en niet alleen voor gemeente raad en als toch een referendun komt dan minimaal 50 % anders intreseert het niemand een biet!!!! sorrie zo denk ik erover  ⚠️ Meld

 11. Christen Unie. Die hebben die zondagsrust nodig om te bedenken hoe ze de maandag daarop iemand een poot lichten!!! Achterbaks zooitje


  ⚠️ Meld

 12. Volgens me zijn er enorm veel mensen die niet wisten dat als ze op cu zouden stemmen dat ze dan allerlei idiote besluiten zouden nemen en dat de winkels niet open zouden zijn….
  Dit is geen democratie maar iets anders..
  Ik vroeg me gewoon af waarom zou een partij als cu zoiets doen, van we hebben de meerderheid dus bepalen we zelf wat we willen, en alle sukkels mogen van alles roepen luisteren we toch niet , hun recht maar is dat dan iets wat je als partij wilt, Er zijn vele meer Zwollenaren die voor zijn dan tegen….  ⚠️ Meld

 13. Terecht dat de gemeenteraad niet is meegegaan met deze gril en zich betrouwbaar opgesteld heeft. Stel dat je dat roulatiesysteem dat nu halverwege is nu zou doorbreken en alle supermarkten open mogen. Dan is dat een mooie meevaller voor de supermarkten die de afgelopen jaren ook al aan de beurt zijn geweest, maar zuur voor de supermarkten die nog aan bod moesten komen. Is duidelijk een geval van concurrentievervalsing.
  Hoe en door wie hadden de supermarkten die nog niet aan de beurt zijn geweest schadeloos gesteld moeten worden?


  ⚠️ Meld

 14. Nee Jos Bakker. Dat is niet democratie.

  Om te beginnen: PvdA, D66 en VVD zitten ook in het college en bepalen dus ook het beleid. Zij zijn vóór verruiming van de zondagsopeningstijden en samen hebben ze méér zetels dan de ChristenUnie.

  Maar eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. Want een democratie kent scheiding van Kerk en Staat, en volgens het eerste artikel van onze grondwet is discriminatie verboden.

  De overheid mag dus geen voorkeursbehandeling geven aan de christelijke rustdag, en ze mag christenen niet voortrekken boven Joden of atheïsten. Het maakt niet uit of er een meerderheid voor of tegen is. Het mag gewoon niet.

  Nu maken christenen en hun medestanders misbruik van hun meerderheid om anderen een christelijke levenswijze op te dringen. Helaas is het in Nederland niet mogelijk om de overheid aan de democratische grondbeginselen en aan de grondwet te houden.

  Hoog tijd voor een Constitutioneel Hof.


  ⚠️ Meld

 15. Bericht door br, op 24 september 2015 13:10
  Volgens me zijn er enorm veel mensen die niet wisten dat als ze op cu zouden stemmen dat ze dan allerlei idiote besluiten zouden nemen en dat de winkels niet open zouden zijn….

  Je kunt lang niet alle standpunten van een partij weten wanneer je daar je stem op uitbrengt, maar als wanneer je denkt dat de Christen Unie niet tegen een winkelopening op zondag zou stemmen ben je wel heel dom. Dat is natuurlijk een steunpilaar van zo’n partij waar niet over te onderhandelen valt. Anders gooien ze hun hele gedachtengoed te grabbel.


  ⚠️ Meld

 16. We drinken , zuipen dus, en vreten veel te veel met z’n allen.

  Prima dat de overheid ons 1 keer per week weghoudt van die instellingen: waar veel chemische troep op de schappen staat.

  Wat de overheid zou moeten doen is de eco -winkels in Zwolle een
  openstelling verlenen op zondag: het stimuleren van gezond voedsel inname.

  Heb geen enkel aandeel in deze winkelketens.


  ⚠️ Meld

 17. Even de feitelijkheid voor Riet Pluim.
  De winkeltijdenwet verbiedt winkels om op zondag open te zijn (artikel 2, lid 1 sub a). De gemeenteraad kan bij verordening hiervan vrijstelling verlenen (artikel 3, lid 1)


  ⚠️ Meld

 18. @bernard

  Stel dat je dat roulatiesysteem dat nu halverwege is nu zou doorbreken en alle supermarkten open mogen. Dan is dat een mooie meevaller voor de supermarkten die de afgelopen jaren ook al aan de beurt zijn geweest, maar zuur voor de supermarkten die nog aan bod moesten komen.

  Dat is al zo vaak onderuit gehaald: de winkels zelf willen van dit systeem af. Ook die nog aan de beurt moeten komen.


  ⚠️ Meld

 19. Dat geloof ik direct dat ze allemaal open willen, maar dat wil niet zeggen dat de benadeelde winkels dan niet alsnog zullen aankloppen voor compensatie voor de afgelopen periode.


  ⚠️ Meld

 20. @ Bernhard ben het met je eens. Dit heb ik ook al eens aangehaald. Vraag mij af trouwens hoe Jasper zo zeker weet dat alle supermarkten van deze roulatie af willen en het niet eerst willen afmaken. Heeft hij ze allemaal gevraagd of zo? Er zijn nu al acht supers open op zondag trouwens. Dus je kunt als je zo graag wil op zondag naar de supermarkt. Dan maar een stukje rijden, of fietsen. Zo groot is Zwolle nu ook weer niet, dat heb je er dan wel voor over lijkt mij. En nu zijn de meeste supers al zes dagen in de week open van 0.800 tot 21.00 uur. Tijd zat om je boodschappen te doen dus.


  ⚠️ Meld

 21. @benjie aangezien je niet op de hoogte bent van al het nieuws omtrent dit onderwerp:
  http://www.zwollenu.nl/nieuws/supermarkten-zwolle-sturen-brandbrief/

  Bij deze.

  Er zijn nu zeven supers open. Maar daar zitten wel 4 Aldi’s/Lidl’s tussen. Leuk voor de voorraad, maar als je wat keus wil hebben, ben je daar verkeerd. Blijven er 3 over, waarvan de AH de enige grote is. Het zal wel liggen aan pech met de loting zullen we maar zeggen.

  En ja, er is in de loop van de week veel tijd om boodschappen te doen, gezien vanaf de winkel. Echter kijk ik vanuit het oogpunt van de klant. Ik ben niet 6 dagen van 8:00 tot 21:00 beschikbaar. En zo nog meer met mij. Ik vind het redelijk lef om voor anderen te bepalen hoe ze hun tijd willen indelen.


  ⚠️ Meld

 22. Mijn handen jeuken bij dit soort “discussies” altijd om te reageren, echter besef ik mij ook goed dat het hier eigenlijk niet echt gaat om een discussie.

  Aan de ene kant heb je de mensen, waartoe ik ook behoor, die zijn voor de vrijheid van de ondernemer en iedereen de mogelijkheid wil bieden om ook op zondag overal hun boodschappen te doen. Dit bijvoorbeeld omdat met de rest van de week al druk genoeg is met andere dingen en de zondag juist de dag bij uitstek is om eens rustig een supermarkt door te lopen en boodschappen te doen. Daarnaast merk je dat in de supermarkten die nu op zondag open zijn, dat het daar hartstikke druk is, dus is het ook overduidelijk dat er behoefte is aan openstelling van alle supermarkten in zondag.

  Aan de andere kant heb je dan de mensen die mijn inziens in de bekrompen hoek zitten, bijvoorbeeld geholpen door hun (stokoude en achterhaalde) geloof of met een gedachtegoed van de zogenaamde overconsumptie in deze wereld.

  Ik denk dat deze twee kanten zich niet zo snel met elkaar zullen verzoenen, maar een ander je wil willen opleggen vind ik altijd een slechte zaak en daarom vind ik ook dat de eigenaren van supermarkten en andere winkels zelf mogen uitmaken wanneer en op welke dagen zij open zijn.


  ⚠️ Meld

 23. En wat dat betreft, 1600 mensen die voor openstelling zijn van alle supers en de petitie getekend hebben op ruim 120.000 inwoners vind ik bar weinig.zijn die ook allemaal gecontroleerd trouwens , zodat je niet dubbel kunt stemmen? Dit besluit is democratisch genomen PVDA, D66 en zelfs de VVD willen zich aan dit coalitie akkoord houden. Er zijn wel meer besluiten genomen door de gemeenteraad waar veel mensen het niet mee eens zijn die gewoon doorgaan. Of je het er nu mee eens bent of niet. Zo werkt het nu eenmaal.


  ⚠️ Meld

 24. ALLE supermarkten hebben samen een brandbrief naar de gemeente gestuurd om aan te geven dat ze het graag anders willen. Ofwel, ze voelen zich NIET benadeeld als het roulatie systeem zou vervallen of veranderen.
  Wat ik zo eng vind is dat de politiek besloten heeft om ons te betuttelen en de supermarktondernemers “tegen zichzelf te beschermen”.. Want waarom zou je de oproep van de ondernemers negeren, ze willen niet beschermt worden, ze willen gewoon allemaal open. Betutteling en onderdrukking, dat is wat er gebeurd.


  ⚠️ Meld

 25. Het wordt steeds gekker, nu weer een duur referendum optuigen om dat een klein deel van de Zwollenaren en de roeptoeters van de VVD een democratisch genomen besluit terug willen draaien. Wat is de volgende stap? Neem je verlies en accepteer dat afspraak, afspraak is, hoewel dat in de politiek lang niet altijd opgaat.


  ⚠️ Meld

 26. hallo met adri

  historis besef zegd iets heel cer standigs meteen zo te keer gaan lijkt hier wel de gaza strook jasper je heb goede punten maar ben het er niet mee eens wat is er mis met aldi/lidl??? je doet wel wat hoog hartig hoor wil niet stokrn maar zo krig je ruzie zonde want je kunt goed spreken voor menige  ⚠️ Meld

 27. @adri,
  je hoeft niet in elke bericht – hallo met adri- te schrijven, we kunnen zien dat je het bent:)

  Nog even wat, die 1700 , dat aantal is veel meer, maar wat zou dat mooi zijn gewoon alle winkels en heb het niet alleen over jumbo of ah maar alle winkels op zondag elke zondag open en gewoon meer leven in Zwolle!


  ⚠️ Meld

 28. Precies @ Leonardo, ben ik het toch een keer met je eens;) . En altijd door de voorstanders mensen die gelovig zijn, erbij halen en voor van alles uitmaken, bekrompen, anderen hun wil opdringen et cetera. Die hebben er volgens hun allemaal schuld aan dat deze regeling toen ingevoerd is. Dit besluit is toentertijd door de hele coalitie besloten. En niet door alleen de C.U bijvoorbeeld. Jasper je maakt mij niet wijs dat je in die zes dagen die ze nu open zijn van 0.800 tot 21.00 uur, geen enkele dag tijd hebt om boodschappen te doen of anders je vrouw. Als je tijd hebt om hier te reageren door de dag heen, heb je ook wel de tijd om boodschappen te doen. Dat maak je mij niet wijs.


  ⚠️ Meld

 29. alsof “meer leven in Zwolle” afhankelijk zou zijn van het openstellen van de winkels op zondag.
  De reactie van de gemeenteraad op deze handtekeningactie was bij voorbaat bekend; dus geen aanpassing…
  Wel is het evaluatiemoment van het huidige lootsysteem naar voren gehaald. Begin 2016 zal deze evaluatie plaatsvinden. Daarna nog veel overleg om te overleggen. Tegen die tijd zijn er weer verkiezingen.


  ⚠️ Meld

 30. Er zijn vele weken dat ik op de vrijdag, zaterdag of maandag de boodschappen kan en wil doen. Of dat mijn vrouw dat doet. Of samen. En er zijn ook weken dat het beter uit komt op zondag. Als we bijvoorbeeld samen dat willen doen en zij op zaterdag werkt en ik op maandag.


  ⚠️ Meld

 31. Nogmaals, want dat wil niemand schijnbaar lezen of horen maar de winkels willen ZELF open.
  Lees het persbericht over de brandbrief.

  Schijnbaar wil Weblogzwolle dat zelf niet plaatsen, maar is wel degelijk groots in het nieuws geweest deze week.
  Daarover gesproken; wat is er aan de hand met/op weblogzwolle? Ik lees tegenwoordig bijna alleen nog maar overgetikte persberichtjes.. Vrijwilligers overspannen? Nog met vakantie?


  ⚠️ Meld

 32. Ik blijf het maar raar vinden dat tegenstanders altijd maar weer erbij halen dat je door de weeks tijd genoeg moet hebben om de boodschappen te doen, mag ik dat even voor mezelf bepalen?

  Feit is dat een grote groep consumenten de behoefte heeft aan de mogelijkheid om ook op zondag boodschappen te doen, feit is ook dat praktisch iedere supermarktondernemer in wil spelen op die behoefte. Wat is dan in hemelsnaam het probleem? Hoe is het mogelijk dat mensen iets tegen kunnen houden omdat ze er zelf geen gebruik van willen maken?

  Ik vraag me nog steeds af wat nu eigenlijk de redenen zijn dat mensen er zo op tegen zijn (buiten de religieuze rustdag).

  Mijn oma (woont in een aardig gelovig gat onder de rook van Wageningen) gaat principieel niet naar de supermarkt op zondag, maar is maar al te blij met de zondagsopening in het dorp, want het is daardoor een aanzienlijk stuk rustiger in de supermarkt op de zaterdag.


  ⚠️ Meld

 33. Zijn “we” doordeweeks nou echt allemaal zo druk dat we geen tijd hebben om op 6 van de 7 dagen, (tussen 8.00 en 20.00 / 21.00 uur) dat supermarkten open zijn onze boodschappen te kunnen doen?
  Wat ik hier hoor is alleen maar geroep door verwende mensjes die alleen maar denken “ikke, ikke, ikke, ikke, ikke, ikke, ikke, ikke, ikke”.
  Wat ik wil moet ook gebeuren, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
  Doe toch even normaal!
  Jullie zullen wel omkomen van de honger omdat je op zondag geen boodschappen kunt doen.


  ⚠️ Meld

 34. Japser; er zijn nu al verschillende supermarkten open iedere zondag, dus ik zie echt het accute probleem niet. Vorig jaar kon ik in mijn wijk niet terecht bij een supermarkt op zondagen, in een andere wijk wel, nou geen probleem, zo groot is Zwolle nu ook weer niet.


  ⚠️ Meld

 35. Bigge, zie mijn vorige reactie er zijn al meerdere supermarkten open dus boodschappen kun je gewoon doen op zondag. Je argument snijdt dus geen hout.


  ⚠️ Meld

 36. De supermarkten zijn iedere zondag overvol, de behoefte om op zondag naar de supermarkt te gaan is in Zwolle net als andere plaatsen groot. Over een paar jaar zijn alle supermarkten en winkels in Zwolle open.Vergelijk je Zwolle met andere provincie hoofdsteden gaat het bij ons allemaal wat langzamer(achter gebleven gebied?), maar het komt wel!


  ⚠️ Meld

 37. Dat mensen zich daadwerkelijk zo druk kunnen maken dat de supermarkten open gaan op zondag, pfff. Hoe komt dat?

  Als de supers zelf graag open willen, wat is dan in godsnaam het probleem? Wil je boodschappen doen, ga je….wil je niet, dan ga je niet. Lekker leven en laten leven….we wonen hier niet in Staphorst.


  ⚠️ Meld

 38. @ Leonardo

  Dat klopt er zijn al een aantal open, maar wat is dan het probleem als alle supermarkten gewoon open zijn op zondag?

  Tot nu toe kom ik nog steeds maar bar weinig argumentatie tegen waarom (alle) supermarkten niet open mogen op zondag.


  ⚠️ Meld

 39. Aan de mensen die van mening zijn dat er gestemd Is en de winnende partijen daarom hun gang mogen gaan het navolgende ter overdenking.
  Nog niet zo heel lang geleden won de NSDAP onder leiding van ene A.H. in Duitsland op democratische wijze de verkiezingen. Volgens de “stem- democratie” uitleg hierboven had iedere Duitser hem dus maar gewoon zijn gang moeten laten gaan……


  ⚠️ Meld

 40. We hebben het hier dus over een besluit van de gemeenteraad om zich aan het coalitieakkoord te houden. Met andere woorden: om niet terug te komen op eerder gemaakte afspraken en daarmee beloftes naar de burger toe. En nu wordt dit door Vela Rommels vergeleken met Nazi-praktijken…. 😮
  Een prachtig voorbeeld van Godwin’s Law en daarmee te triest voor woorden. Het is vaak gewoonte om na het optreden van Godwin’s Law de discussie te beeindigen. Dat lijkt me hier een prima idee.


  ⚠️ Meld

 41. Buiten de vergelijking heeft Vera Rommels wel een punt. Het is niet van deze tijd dat democratie bestaat uit eenmaal per vier jaar mogen stemmen. Geen enkel zichzelf respecterend raadslid zal die stelling nog onderschrijven. Alle overheden zijn bezig participatie vorm te geven. Ook mensen die geen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht, mogen natuurlijk hun mening geven. Dat zij een belangrijk moment om invloed te hebben, hebben laten voorbij gaan, wil niet zeggen dat ze daarom monddood gemaakt moeten worden.


  ⚠️ Meld

 42. Nee natuurlijk niet Dame. Over anderhalf jaar kan iedereen zijn/haar monddode stem weer laten horen. Met dezelfde gevolgen van coalitiebesprekingen tot gevolg waar een groot deel zich weer niet in zal herkennen. Betekend dat de nieuwe verkiezingen dan geen waarde hebben gehad? ’t Is maar democratie h?.
  Iets beter is er voorlopig niet.


  ⚠️ Meld

 43. Dat is zeker niet wat ik bedoelde te zeggen, Tsja. Stemmen is een belangrijk burgerrecht. Jammer dat veel mensen niet de moeite nemen zich te verdiepen in de keuzes die ze hebben en vooral een cynische of onverschillige houding aannemen. En bij de vorming van een coalitie is het geven en nemen en kan geen enkele partij 100% het eigen programma uitvoeren. Dat wil niet zeggen dat inwoners 4 jaar lang moeten zwijgen of dat een raad geen moeite moet doen met de inwoners in gesprek te komen. En er is ook niets mis mee om de coalitie-afspraken tussentijds te wijzigen als daar goede redenen voor zijn. Ook dat is democratie.


  ⚠️ Meld

 44. @Dame heerlijke antwoorden respect.
  En dat meen ik. Tijden gaan door hoop lol gehad toen maar ik denk dat ik mag praten namens Assie en anderen dat we je mening waarderen ook al denken we anders en zijn onze levens anders

  😉


  ⚠️ Meld

 45. Democratie is er niet Nederland laat zich overrulen door de EU geld verslinderd orgaan wat ons wel regels oplegd.wij burgers moeten slikken.
  Een organisatie die nooit voorbereid was op wat er nu gebeurd.Tekenen voor subsidies naar het oosten en nu hun weigeren om mee te werken.


  ⚠️ Meld

 46. De reactie van Vera Rommels is wat over the top maar wel terecht. Minderheden hebben ook rechten! Nu wordt het democratische proces misbruikt om een ondemocratische beslissing te nemen. Dat zou niet moeten mogen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.