Mevrouw Meijer-Wielaard viert 100e verjaardag

Zwolle – Mevrouw J.M. Meijer-Wielaard vierde op zaterdag 26 september haar 100-ste verjaardag. Wethouder Ed Anker bracht mevrouw een bezoek om haar persoonlijk te feliciteren. Als cadeau bracht hij iris cheques mee.

26-09-2015_mevr._meijer-wieland_100_jaar_02.jpg

Mevrouw Johanna Maria Wielaard is geboren op 26 september 1915 te Den Haag. Haar ouders komen uit Ouderkerk a/d Amstel. Bij hun huwelijk zijn ze vertrokken naar Den Haag en begonnen daar een groentezaak. Samen kregen ze in Den Haag zeven kinderen waar mevrouw Meijer de jongste van is. Haar moeder was veel ziek en is op 38-jarige leeftijd overleden. Zelf was mevrouw toen nog geen 4 jaar. Na enige jaren is haar vader hertrouwd en had mevrouw Meijer weer een moeder.

26-09-2015_mevr._meijer-wieland_100_jaar_03.jpg

26-09-2015_mevr._meijer-wieland_100_jaar_01.jpg

Mevrouw is opgevoed onder een degelijke godsdienstige prediking, waar zij altijd nog goed op terugkijkt. Het leerde haar al jong dankbaarheid voor alle zegeningen te hebben en ze had tegelijk iemand in de hemel waarmee ze haar zorgen kon delen.

Al heel jong moest zij meewerken in de groentezaak van haar vader en samen reden ze daarbij ook met zijn paard en wagen. Later had haar vader een baan als conciërge bij een groothandel in aardappelen. Omdat ze in het bedrijfspand woonden werd mevrouw ook ingeschakeld om de boel schoon te houden.

In 1944 trouwde mevrouw met haar neef: Theodorus Johannes Meijer. Samen kregen ze twee dochters, waarvan er nu één in Spanje woont en één in Zwolle. Tot grote vreugde heeft mevrouw vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Meneer Meijer is helaas in 1979 overleden.

Mevrouw verhuisde later naar Voorburg, maar toen al haar familie vertrokken was uit Den Haag of overleden, is zij in Zwolle komen wonen. Daar woont zij nu bijna vier jaar.

Die overgang is mevrouw Meijer erg meegevallen, ook omdat zij veel vriendelijke mensen tegenkomt in Zwolle. Veel meer dan in Den Haag werd en wordt zij hier bijvoorbeeld geholpen in de bus of in de supermarkt.

De gezondheid van mevrouw Meijer is goed. Alleen het lopen en het lezen wordt wat moeilijker. Zij is blij dat ze daardoor nog zelfstandig kan wonen en haar eigen boodschappen kan doen.

Als kind heeft ze weinig onderwijs gehad, maar ze heeft altijd wel ontzettend veel gelezen. Ook was zij ooit één van die vrouwen die volwaardig lid waren van de SGP in Den Haag. Later werd dat onmogelijk en nu zijn vrouwen gelukkig weer welkom binnen die partij.

Mevrouw Meijer heeft sinds de oorlog een grote liefde voor het Joodse volk en Israël ontwikkeld. Samen met haar dochter heeft zij dan ook, tot op hoge leeftijd nog, de nodige reizen naar Israël gemaakt.

Mevrouw Meijer hoopt nog een paar jaar in Zwolle te wonen, al heeft zij nu wel een heel kwetsbare leeftijd mogen bereiken.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere leeftijd!
    Het artikel is ook interessant omdat mevrouw volwaardig lid is geweest van de SGP. Het was nieuw voor mij dat vrouwen eerst wél en toen geen volwaardig lid konden zijn. Nu is het door de wetgever afgedwongen, maar kennelijk verhinderde de bijbeluitleg in het verleden niet dat vrouwen actief lid waren. Ik zou wel meer willen weten van de overwegingen om dat ooit te wijzigen. En ook wat mevrouw Meijer daarvan vond.

Reageer