Pilot voor weduwen en weduwnaren gestart

Zwolle – "Eigenlijk hadden jullie hier helemaal niet willen zijn." Er klinken instemmende commentaren als Humberto Tan dit voorhoudt aan een zaal die uitpuilt van de vrouwen. Toch zijn er meer dan driehonderd dames op komen dagen die één ding gemeen hebben: ze zijn moeder van een minderjarig kind en hebben hun man verloren.

828201585844.jpg

De jonge weduwen zijn zaterdag bij elkaar gekomen op een seminar van stichting De Jonge Weduwe, om lotgenoten te vinden, ervaringen uit te wisselen en om te horen over een project dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) samen met de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar af trapt.
Doel van de pilot is ondersteuning bieden aan mensen die hun partner hebben verloren. Dat gebeurt op drie fronten. Daartoe opgeleide vrijwilligers (veelal ervaringsdeskundigen) gaan nabestaanden, waar zij dat nodig hebben, begeleiden en de weg wijzen in wat er allemaal op hen af komt. Er wordt gewerkt aan bredere maatschappelijke bewustwording over rouwverwerking en wat daarbij hoort. En er wordt onderzocht wat mensen aan steun hebben gemist bij mensen die al eerder een partner hebben verloren. De ervaringen van dat onderzoek worden zo mogelijk meteen deel van het eerste deel van de pilot.
De staatssecretaris trekt er eenmalig 122 duizend euro voor uit. “Want als je je echtgenoot verliest komt er zóveel op je af”, zegt Klijnsma na vragen van Tan, “maar je moet het leven verder kunnen leven.” Ze werd geraakt toen weduwen haar vertelden dat ze altijd zo opzagen tegen kerst. “Weer die stomme kerstboom alleen optuigen, weer een kerst zonder man. Ik moet er iedere keer aan denken als ik weer met de kerstlichtjes in de weer ga.”
Er is inderdaad grote behoefte aan het project, zo blijkt als de vrouwen in gesprek gaan met Isa Hoes. Of ze hun partners kwijt zijn geraakt aan een slopende ziekte, zelfdoding of een ongeluk, de vrouwen hebben iets gemist: Emotionele én praktische steun bij alles wat er op hen af komt. Bij alles wat ze ineens moeten weten en wat ze nooit hadden willen weten.
Staatssecretaris Klijnsma is blij dat de gemeente Zwolle, de stichting WIJZ en stichting De Jonge Weduwe zo voortvarend en betrokken de pilot gaan uitvoeren. Maar ze hoopt dat dit niet alleen een meerwaarde heeft voor mensen in Zwolle en omgeving die een partner verliezen. Gemeenten in heel Nederland moeten er iets aan hebben als de eerste ervaringen te zien zijn.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Echt, als je denkt dat sommige opmerkingen niet dieper kunnen zinken met hun opmerkingen dan is er altijd op weblog Zwolle iemand te vinden die de boel weet te overtreffen.

  2. Tja 1steJohn, dit soort trollen terroriseren iedere serieuze discussie, voor mij een reden om bijna niet meer te reageren. Jammer dat WLZ hier bijna niets aan kan doen.

Reageer