Einde controle zwemwaterkwaliteit zwemplassen

Zwolle – Het mooie zomerweer is achter de rug en het zwemseizoen is voorbij. Hiermee is er ook een eind gekomen aan de controle van de kwaliteit van het zwemwater in zwemplassen. Voor het badseizoen 2015 (van 1 mei t/m 30 september) zijn de officiële zwemwaterlocaties in het gebied van het Waterschap Groot Salland ook weer door het waterschap onderzocht. Afgelopen zomer krijgt het stempel ‘prima'. Opvallend was dat blauwalgen niet tot maatregelen hebben geleid, zoals waarschuwingen of negatieve zwemadviezen.

De bacteriën in de zwemplassen bleven keurig onder de landelijke normen. Verder kwam op slechts één locatie een melding binnen van zwemmersjeuk. Positieve resultaten dus.
Na het zwemseizoen wordt jaarlijks een beoordeling gerapporteerd aan de Europese Unie. Alle officiële zwemwaterlocaties worden gedurende het zwemseizoen iedere twee weken onderzocht. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt een nulmeting plaats in april. Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën in het water voorkomen. Deze bacteriesoorten komen bijvoorbeeld voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. Waterbeheerders inspecteren de zwemwaterplekken ook op andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. De noodzakelijke jaarlijkse werkzaamheden, die misschien al wel vanaf het begin van het Zuiveringschap West-Overijssel dateren (…1970 :o) verdienen ook sinds jaar en dag

  het stempel ??DIKKE prima'

  . Bijna onzichtbaar kwamen er, in de tijd, enkele extra te bemonsteren zwemplassen bij.

 2. Ik denk als de provincie het gaat doen dat het een stuk goedkoper kan maar ja ,het geldverslindende apparaat waterschap moet ook wat te doen hebben.

 3. Goeie vraag abel 14(waarom ineens met deze toevoeging (?); vrogger deed de provincie al een deel. Dacht daar ook nog ff aan. Stuur even een mailtje naar hun?

  Wellicht kun je ook een slotregel toevoegen als deze: "Heb ook de stellige indruk dat jullie al jaren een geldverslindend apparaat zijn, klopt dat?".

  "The sky is the limit" abel; het kan allemaal anno 2015 😉

 4. Je hebt wat tegen ambtelijke instanties en ambtenaren in het algemeen?
  Andere instanties als VW-leverantiers, ProRail & NS e.d. vind je ok?

  Wilde gister wat meer weten van een comm.bedrijf…via de mail werkte het prima. Vandaag al antwoord. Vrijdag nog via de telefoon…(vind ik zelf) nog beter.

  Dus mijn suggestie kwam uit eigen ervaring. Doe er (niet) mee wat je wilt. Maar reageren op een topic en zodiende antwoord verwachten. Werkt helaas niet, ook eigen ervaring bijvoorbeeld bij het zoveelste topic over de Moderne Devotie.

Reageer