Highlights Moderne Devotie verdienen meer aandacht

Zwolle – De Highlights van de Moderne Devotie zijn voor gasten, maar ook voor Zwollenaren, nauwelijks te vinden. Daarom vragen de organisaties rond de Moderne Devotie in Zwolle de gemeente om daar wat aan te doen. In een gesprek met verantwoordelijk wethouder Jan Brink gaf Mink de Vries, namens de Thomas a Kempis Stichting en de Moderne Devotie Beweging, aan dat de highlights van de Moderne Devotie moeilijk tot niet te vinden zijn.

Het gaat onder meer om het monument van Thomas a Kempis op Bergklooster, het Cele standbeeld op het Celepleintje en het nog overeind staande deel van het moederklooster van de Moderne Devotie te Windesheim. Een klooster met wereldwijde invloed, met tweehonderd jaar een centrale rol in Noord West Europa, wordt met geen enkel bord aan de weg tussen Zwolle en Wijhe aangegeven. De Hervormde Kerk van Windesheim, toen brouwerij en graanzolder, wordt daarom door toeristen niet makkelijk gevonden. Ook het Cele standbeeld wordt moeilijk tot niet gevonden. De wethouder gaf aan niet negatief te staan tegen de bewegwijzering, wel dient dat in overleg te gaan met de ANWB. De organisaties dienen nu een formeel verzoek in bij de gemeente. Nu de stad Hanze en Moderne Devotie meer wil uitdragen in Zwolle is het hard nodig om de highlights op een goede manier te presenteren.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. @ Mink de Vries. Tuurlijk “Moderne Devotie verdient meer aandacht”. Hier, op het onvolprezen WeblogZwolle, staan nog maar een stuk of 15 topics over de D.V.

  Reden en doel moeten toch kort en bondig te verwoorden zijn?
  Kunnen dan ook de suggesties, kritische kanttekeningen en positieve woorden worden “ge-analyseerd”?

  Mooi: de gemeente om hulp vragen….maar kunnen jullie voor je zelf ook (bij voorkeur) puntsgewijs aangeven wat het verleden, het nut en de noodzaak van D.V. is?


  ⚠️ Meld

 2. Zit hier iemand op te wachten? Hou toch eens op met die Devotie onzin. Wees creatief en timmer zelf wat bordjes als je dat zo graag wilt.


  ⚠️ Meld

 3. @Dick En hoeveel mensen zullen deze info gaan opzoeken op de Zwolse weblog denk je?
  @Marloes Lekkere positieve reactie, laat iedereen in zijn – haar waarde, men kraakt jouw interesses toch ook niet zo pontificaal af. En overal zelf maar bordjes plaatsen mag dus niet.


  ⚠️ Meld

 4. in overleg met de ANWB? Ik dacht dat die sinds twee jaar geen wegwijzerbordjes meer plaatst.
  En in ons mooie dorpje Windesheim zitten ze nu al met smart te wachten op de busladingen MD-anhangers….


  ⚠️ Meld

 5. @ Yvon, 9:08/Mink, vrees niemand, Yvon.
  En ik vrees ook niemand 😉

  Mink reageerde trouwens wel een aantal keren op mails in het verleden.
  Ben dus zelf, ondanks, het heerlijke weer maar even naar binnen gegaan. In Het Dominicanenklooster.
  Zag daar o.a. de folder “Thomas”.

  De folder begint met:
  Thomas a Kempis en zijn leven als moderne devoot hier en nu.
  ‘ Een goed devoot mens, regelt eerst innelijk de bezigheden,
  die hij uiterlijk moet gaan verrichten (navolging 1-3-17)
  En het noemen van de site http://www.thomasakempiszwolle.nl
  * Wat de bundel ” Navolging is. weet ik ook niet.

  Het feit dat Thomas a Kempis (en De Moderne Devotie?) een inspirator voor velen zou zijn, wordt lichtelijk uitgediept….
  * Jaren geleden heb ik eens 10-15 ansichtkaarten met teksten van Thomas a Kempis gekocht…vlak bij zijn gedenksteen op de Agnietenberg….Moet zeggen dat dat zeer aansprekende teksten zijn!

  * Heb dan ook op meerdere D.V.-topics gereageerd met een suggestie over INSPIRATOREN in onze mooie stad ZWOLLE.
  = Dat er geen reactie kwam zal wel komen omdat ze GG uit Deventer er bij willen betrekken en/of Deze D.V.-club exclusief willen houden….dus zeker niet voor niet gelovige inspiratoren van nu en uit het verleden…………….MAAR SCHRIJF DAT DAN HIER EENS!

  Verder uit de folder “De Moderne Devotie, een laatmiddeleeuwse religieuze hervormingsbeweging, vond zijn oorsprong in de IJsselstreek.een belangrijke inspirator was Geert Groote (1340-1384) zoon van een koopmansfamilie te Deventer. De klemtoon bij de geloofsbeleving van De Moderne Devotie lag op de innerlijke hervorming en het persoonlijk karakter van de geloofsbeleving, Het uiteindelijke doel van geloofsbeleving was de zuiverheid van het hart en de liefde tot God.
  Twee belangrijke elementen hierbij waren,
  -de navolging van Christus en
  -de dagelijkse oefening van de belangrijkste deugden”.

  Er zijn “vrienden van Thomas”

  Er is een “Thomas Glossy”

  Heb, met een diepe zucht en genietend van het mooie weer, daar mee balend dat ik toch naar binnen moest…zelf maar wat info opgescharreld uit het Dominicanenklooster:

  Div. activiteiten en wandelingen/fietsdingen met Thomas….

  Comité van aanbeveling =
  Oud CvK Overijsssel Geert Jansen
  Bisschop Groningen Gerard de Korte
  Scriba Prot. Kerk NL Arjan Plaisier
  Presentator IKON Annemiek Schrijver
  Stadshistoricus Deventer (zal wel door de link met Geert Groote komen?) Clemens Hogenstijn.


  ⚠️ Meld

 6. @ Mink, jammer ook dat je niet op de 2 aan jou gerichte vragen reageert. Had me juist zo leuk geleken het onderwerp eens op “ouwe jongens-krentenbrood-niveau” te bespreken. Nu lijkt het helaas meer en meer elitair (voor select groepje) over te komen.


  ⚠️ Meld

 7. In de jaren 70 van de vorige eeuw had het gemeente bestuur van de in de vaart der volkeren opstomende stad geen enkele behoefte aan de herinnering aan deze bekende stadsgenoot Thomas`a Kempis
  Het prachtige monument in de voormalige Sint Michael kerk in de Roggenstraat werd met de sloophamer kapotgeslagen als zijnde oude meuk waar niemand verder belangstelling voor had.
  Zo ging het ook met het gouvernementsgebouw zoals het ging met het gehele noordelijke gedeelte van de oude binnenstad.
  Ook nu zijn de dikke sigaren van de projectontwikkelaars belangrijker dan de cultuur van de binnenstad en worden prachtige historische gebouwen opgeofferd aan de eisen van uitbaters van flodderjurkjes winkels.
  Ook nu geeft het gemeentebestuur weer aan de verantwoordelijkheid te leggen bij anderen terwijl het plaatsen van bewegwijzeringsbordjes binnen het stedelijk gebied een vrijheid van de gemeente zelf is.  ⚠️ Meld

 8. Hoe zit het eigenlijk met het monument van Mengelberg dat bij de reliekschrijn van Thomas á Kempis hoorde? Ik heb jaren geleden weleens begrepen dat er grote delen of brokstukken bewaard zijn gebleven en dat er een initiatief was om dat opnieuw in dezelfde vorm of wat andere vorm op te bouwen en een mooie plaats te geven. Hoor er nooit meer iets van.


  ⚠️ Meld

 9. Deze 3e persoon

  Comité van aanbeveling =
  Oud CvK Overijsssel Geert Jansen
  Bisschop Groningen Gerard de Korte

  Scriba Prot. Kerk NL Arjan Plaisier

  Is overigens nogal druk met de ontkerkelijking in de PKN-kerken in NL. Ben daar overigens ook lid van en herken alles wat er vandaag over op NOS.nl stond 🙁


  ⚠️ Meld

 10. 😮 Het kan toch niet zo zijn dat die “Devotionairen” hier zo maar een topic of 15 neerploffen om vervolgens op geen van de vele vragen en/of suggesties in gaan?
  Ze willen toch begrip?
  Ze willen toch waardering?
  Ze willen toch geld?


  ⚠️ Meld

 11. Dit vond ik in een artikel van 2005 uit Trouw:

  Stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil de verhuizing van de schrijn aangrijpen om een nieuw grafmonument te bouwen voor de beroemde theoloog die woonde en werkte in een klooster op de Agnietenberg bij Zwolle.

  ,,We hopen dat het monument in de Peperbus in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in het centrum komt. Het moet een monumentaal kunstwerk worden waarin onderdelen zitten van het oude monument. Bij de sloop zijn deze onderdelen toen bij particulieren terechtgekomen”, zegt P. Pinkse, voorzitter van de stichting. Een eerder plan van de stichting, het oude monument te herbouwen, bleek te duur.

  Vraag blijft dus waar die brokstukken zijn en of de beweging rondom de Moderne Devotie zich wil inzetten om daar iets mee te doen.


  ⚠️ Meld

 12. Daar

  in de Peperbus in de Onze Lieve Vrouwebasiliek

  en
  in de kloosterkerk, ben ik woensdag nog wezen kijken. Van de 2e kreeg ik de folder genoemd in 30 september 2015 16:50 mee.

  Moet wel zeggen dat de vriendelijke man in de kloosterkerk, me veel meer aansprak dan de 3 mensen in de Onze Lieve Vrouwebasiliek.


  ⚠️ Meld

 13. Ververst:

  Het kan toch niet zo zijn dat die “Devotionairen” hier zo maar een topic of 15 neerploffen om vervolgens op geen van de vele vragen en/of suggesties in gaan?
  Ze willen toch begrip?
  Ze willen toch waardering?
  Ze willen toch geld?
  Ze willen zich toch ook inzetten om bijvoorbeeld de brokstukken van van het oude monument te traceren? Er zit toch minstens geen seconder schot in het voornemen?
  Ze willen toch nog wel een nieuw monument?
  (Het moet een monumentaal kunstwerk worden waarin onderdelen zitten van het oude monument)….
  Ze willen toch wel beseffen dat er sinds 2005 (zeker voor de buitenstaander) nixxx veranderd lijkt?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.