Muziekwijk Holtenbroek is klaar

Zwolle – De Muziekwijk in Zwolle is na 8 jaar hard werken klaar. In de kerstvakantie 2014 werden in de wijk kerstbomen geplaatst met de mogelijkheid om een kerstwens te plaatsen door bewoners. Veel van de wensen gingen over speeltoestellen voor kleine kinderen. De afgelopen periode werden de laatste speeltoestellen geplaatst en daarmee nadert de voltooiing aan dit gedeelte van Holtenbroek. 

muziekwijk_van_bovenaf.jpg

Wethouder Nelleke Vedelaar, directeur SWZ Monique Boeijen, de stedenbouwers en projectmanagers willen graag stilstaan bij deze mijlpaal. Op donderdag 8 oktober lopen zij om 16.30 uur nog een keer door de wijk. Start is bij het appartementgebouw Klooienberglaan 92 A-R. 

Bewoners uit de wijk zijn ook uitgenodigd om mee te lopen en aan te geven wat hun ervaringen zijn.Van 2001 tot 2007 trok SWZ samen met deltaWonen op in de ontwikkelingen en bouw van de woningen tussen de huidige Schumannlaan en de Mozartlaan. Daar werden circa 340 woningen gebouwd. Sinds eind 2007 werkte SWZ verder samen met de Gemeente Zwolle aan de ontwikkeling van de oude zogenoemde Trapjeswijk (tussen Schumannlaan en Klooienberglaan). Eind 2008 werden de bewoners geïnformeerd over de nieuwe plannen en in april 2009 konden de bewoners in een workshop over de nieuwe inrichting van het openbaar gebied meepraten. Op 1 december 2009 werden de laatste woningen in de Trapjeswijk gesloopt. 

Bouw Muziekwijk
In de september 2010 werd gestart met de bouw van de eerste 65 woningen. Vanaf maart 2010 werd er gewerkt aan het verplaatsen van 20 grote Lindebomen. In de tweede fase werden 111 woningen gebouwd. Bijzonder daarbij is dat er meer variatie in de woningen is doorgevoerd en ook Frion maakte onderdeel uit van deze bouwfase met 25 zorg-appartementen. Vanaf 2011 nam de gemeente het stokje over voor de groenaanleg en voor ontwerp en aanleg speeltoestellen. Bijzonder hierin is onder andere de aanleg van een boomgaard.

Duurzame wijk
Mei 2011 ondertekende SWZ een contract met Cogas voor levering van warmte aan de wijk, vanuit een duurzaam warmtenet. In de zomer van 2011 was er in de wijk een heus Muziekwijkfestival en was ook de aftrap van het project Jouw energie Moment (een slim netwerk met zonnepanelen).Ook Mens en Milieu Vriendelijk Wonen Trapjeswijk (nu de Nooten) kregen een plekje in de wijk met de bouw van 36 milieuvriendelijke woningen die eind 2013 werden opgeleverd.

Trots
In het voorjaar van 2011 werd gestart met de bouw van de laatste woningen, zowel koop als huur. Eerst 76 woningen en in 2014 de laatste 43 woningen. De oplevering van die woningen was december vorig jaar. Dat resulteerde in totaal 331 woningen. Monique Boeijen directeur SWZ: ¨We zijn trots op wat we hebben bereikt in de Muziekwijk. Een gemêleerde, duurzame wijk die zeer geliefd is onder de bewoners. En dat snap ik wel als je ziet hoe mooi de wijk is geworden, groen, levendig, dichtbij de binnenstad en met een eigen identiteit.¨ Wethouder Nelleke Vedelaar: ¨Ik woon nu zelf 15 jaar in Holtenbroek en heb als bewoner ervaren hoe de wijk zich positief ontwikkeld heeft. Holtenbroek was al, maar is nog meer: de kleurrijkste wijk om in te wonen!¨

Bijzonder
In de hele Muziekwijk (Tussen Mozartlaan en Klooienberglaan) zijn 671 woningen gebouwd. SWZ heeft ongeveer 60 miljoen geïnvesteerd in de Muziekwijk. De Muziekwijk is ook bijzonder omdat de laatste wijkontwikkelingen midden in de vastgoedcrisis plaatsvond. Toch werden er in die periode 133 woningen verkocht, zijn er 18 naar de vrije sector huur gegaan en werden er 25 woningen aan Frion verhuurd en 155 sociale huurwoningen gerealiseerd. Een mooie prestatie in een moeilijke tijd.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Mooi voor jullie Martijns! Weer een mooie wijk er bij in (toch al aansprekend uniek) Zwolle.
  Een positief geluid is altijd welkom. Zo her en der te lezen hier, hebben mensen het namelijk heel vaak erg zwaar.

 2. Mooi zulke goede geluiden. Echter de realiteit is vaak minder rooskleurig.
  Neem bijv de geluidsoverlast van racende auto's en vooral motoren op de mozartlaan. Om gek van te worden.
  Politie en gemeente laten het afweten omdat busmaatschappijen de macht hebben door verandering tegen te houden door te dreigen niet meer op die route te rijden.
  Inmiddel aan het kijken voor een ander huis.
  >:(

 3. Mozartlaan is toch helemaal niet de Muziekwijk? Die houdt op bij de Schumannlaan zoals ik hierboven lees.

  Die racende auto's… dat is meer asociaal gedrag van de bestuurders, waarom geef jij de busmaatschappij de schuld? Die link snap ik niet, maar dat zal wel weer aan mij liggen.

  Op de Klooienberglaan rijden ook veel scooters en op stapavonden veel schreeuwende jongelui die van stadshagen naar het centrum gaan en terug… doe je niks aan, al kan het soms wel irritant zijn.

  Over het algemeen is het prettig wonen en lekker energie zuinig.

Reageer