Asielzoekers massaal in beweging op de campus

Zwolle – Even weg uit de IJsselhallen, trauma's en stress vergetend: hoe doe je dat als asielzoeker? Windesheim en On Campus openen de deuren van de sportfaciliteiten.'Sport kan de benarde positie waarin vluchtelingen zich bevinden verlichten', zo formuleerde het Internationaal Olympisch Comité onlangs zijn betrokkenheid bij de vluchtelingenproblematiek. Sport is essentieel voor asielzoekers: het helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen en schept een groepsband. Ook de drie sport- en beweegopleidingen van Windesheim (Calo) en de sportvoorziening On Campus willen vanuit hun eigen expertise betrokkenheid tonen: door sport-, spel- en beweegactiviteiten te verzorgen voor asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle.

De stoet vluchtelingen die door Europa trekt en waarvan een deel terechtkomt in noodopvanglocaties in Nederland: het laat medewerkers, alumni en studenten niet onberoerd. Ook Pauline Fellinger, docent psychomotorische therapie, worstelde met de vraag hoe zij zich kon inzetten. 'Tot ik vernam dat er vrijwilligers gezocht werden die een beweegaanbod konden organiseren', zo licht zij het initiatief toe. 'Want vanuit de Calo met expertise op het vlak van pedagogiek, sportorganisatie en psychomotorische therapie (pmt) kunnen wij dit als geen ander oppakken – binnen of buiten, met veel of weinig materiaal, met grote of kleine groepen én in het bijzonder als pmt'ers met doelgroepen die al het nodige hebben meegemaakt.'

Omdat er al snel draagvlak ontstond, kwam de organisatie in handen te liggen van het Ambulatorium van de Calo. Vanuit deze leer-werkplaats kunnen studenten psychomotorische therapie en sportmanagement uitstekend begeleid worden als ze zich voor het initiatief willen inzetten. Ook On Campus draagt naast de Calo een steentje bij door facilitair te ondersteunen. Bovendien levert ons netwerk een flinke bijdrage: zo zamelde Sport & Bewegen Landstede MBO sportkleding in, hebben PEC Zwolle United, SportService Zwolle en lokale ondernemers zich ook aan het project verbonden en melden er zich meer en meer organisaties bij ons.

Sinds 28 september worden er elke maandag en woensdag twee keer per dag activiteiten verzorgd door studenten onder toezicht van professionals: van fietsen tot tennis en van badminton tot fitness. Extra sport- en spelmateriaal is welkom (batjes & netjes voor tafeltennis, dart-, kubb-, tafelvoetbal- of sjoelmateriaal én fietsen). Hiervoor is het e-mailadres vluchtelingensport@windesheim.nl geopend

 

Artikel delen:
Reacties 39
 1. hallo met adrie

  ik vindt dat goed van de school de discusie zal weer op laaien hier joop dat het netjes bkijft mag dit van het protocol zijn vast ook vrouwelijke instructeurs

 2. Blijft een punt , waarom worden de NEDERLANDSE WERKLOZE JONGEREN niet geholpen , laat ze nuttige dingen gaan doen . Het wordt ze wel HEEL makkelijk gemaakt je moet ze niet ZIELIG vinden helpt niet .>:(

 3. Goed verhaal

  Even weg uit de IJsselhallen, trauma's en stress vergetend: hoe doe je dat als asielzoeker? Windesheim en On Campus openen de deuren van de sportfaciliteiten.
  'Sport kan de benarde positie waarin vluchtelingen zich bevinden verlichten',

 4. Waarom wordt elk goed initiatief zo afgekat. Zonde! Er wordt genoeg georganiseerd in Nederland voor welke doelgroep dan ook. Mooi toch! En helemaal als dit met vrijwilligers gebeurd. Je krijgt er alleen naar betere mensen van. Wat is daar op tegen?

 5. Ik denk dat men ze in kan inzetten voor het roeien/zeilen/zwemmen dat soort sport dat ze voor Nederland uitkomen, want als je verdomme die zee daar over gaat, dan kun je wel veel hoor;)

 6. De mannen staan voor de ramen zich te vergapen aan de sportende student. Dan heb ik het over het nieuwe fitness gedeelte. Meerdere keren meegemaakt en daarom fitness ik er niet meer. Hebben we het niet over de puinzooi. Mja, zal wel weer de racist zijn…

 7. Hoewel er sprake is van niet 850.000 maar bijna 1,5 miljoen vluchtelingen richting Europa…
  UNHCR past prognose tot volgend jaar aan ?? IND te druk voor gezinshereniging……………………..
  duiken de onzinverhalen ook weer op. Net als in tijden van bezetting…all over the world….waar sommigen velen misleidende propaganda de wereld in sturen.

  Media verspreiden onzinverhaal over uithuiszetting om vluchtelingen
  'Het is helemaal niet de bedoeling dat de vrouw uit huis wordt gezet'

  Meedere media in binnen- en buitenland maken melding van de Duitse vrouw Gabrielle Keller die na 23 jaar uit haar huis wordt gezet om plaats te maken voor vluchtelingen. De redactie van Joop belde met de gemeenteraad van het Duitse Eschbach om te achterhalen hoe de vork in de steel zit. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat het niet de bedoeling is dat de vrouw uit huis zal worden gezet.
  Hoewel de vorige burgemeester – de huidige burgemeester bekleedt pas sinds 1 augustus zijn ambt – wel gebruik wilde maken van de clausule in het anti-kraakcontract, wil deze burgemeester dat liever niet. Op 22 oktober volgt een raadsvergadering waarna een definitief besluit zal worden genomen. De woordvoerder onderstreept nadrukkelijk dat de inzet van de vergadering is dat de vrouw in haar woning mag blijven.
  De gemeente Eschbach heeft te weinig veldbedden beschikbaar om de vluchtelingen de komende winter op te kunnen vangen. Daarom wordt er gezocht naar alternatieve mogelijkheden. Hiervoor zal onder andere worden gekeken naar leegstaande appartementen die in bezit zijn van de gemeente. Het appartement dat Keller huurt valt onder een anti-kraakregeling, waar zij inmiddels 23 jaar gebruik van heeft kunnen maken. In het contract staat een clausule opgenomen dat de gemeente het appartement weer terug kan vorderen wanneer dat nodig wordt geacht. Hoewel de vorige burgemeester dus had besloten dat dit inderdaad het geval is, komt de huidige burgemeester daar nu op terug. (bron:Joop.nl)

  Terwijl de stijllozen deze stemmingmakerij durven af te drukken:
  Kolen op zelf aangestoken vuur mikken
  Problemen opblazen… Trappen in plaats van hulpvaardig zijn.

  Zijn die mensen in het dagelijks leven wel oplossingsgericht en verdraagzaam bezig?

  Gister ging het hier toevallig over NPO en RTL: trek je conclusie.

  Zag een TeleTroepToeTerT van vorige week…die nieuwe eindredacteut (die ik als politiek analist vaak best kon pruimen)…stelde een stuk of 7 wervende regels op om iedereen op de nieuwe TTTTT van afgelopen maandag te laten focussen.

  Hij gebruikte in die tekst….iets van "de zwijgende meerderheid is tegen asielzoekers"….

  Jammerlijk en haast Geert-liekaanse wijze om mensen een rad voor de ogen te draaien. Dit gebeurt allemaal in ons welvarende en luxe land Nederland….waar ook gewoon écht nog ruimte genoeg is:

  Hoorde de eersten ook al weer janken "Nederland is vol" Zucht…
  Omdat Geert het in de peilingen zo goed doet, denken clubs als de TTTT en Stijllozen dat ze mooi mee kunnen liften op zijn propaganda. Hiermee beïnvloed je immers meer mensen, waardoor ze meer commerciële steun (dus geld) krijgen.

  Klopt: Over de ruggen van de vluchtelingen!

 8. Precies Dick.
  Mensen zouden zich moeten realiseren dat dingen die geen kwaad kunnen, zoals wat organiseren, juist bijdraagt aan wat begrip voor elkaar. De meeste mensen van ons zullen nooit in aanraking komen met de vluchtelingen. Ik zie ze af en toe lopen, maar dat is het. Hoe vaak hoor je niet als ze bij mensen in de straat komen wonen, maar het zijn zulke aardige mensen…. Dan ken je ze persoonlijk en dan ga je anders denken. Er wordt veel gegeneraliseerd. Aan het CAO om het in goede banen te leiden en het kaf van het koren te scheiden. En de meeste mensen zullen blijken zeer vriendelijk te zijn.

 9. Helemaal met je eens Jo. Alle vooroordelen, provoceerd gezuig en in kudde achter een grote leider aanlopen het land uit….

  Hou absoluut niet van managementtaal…hoop dan ook dat dit er niet 1 is, want ik wil het wel noemen:

  Denk niet in problemen (om elkaar er vergiftigend mee aan te steken)
  maar denk in uitdagingen (hoe maken we het samen zo leefbaar mogelijk voor ons allemaal).

  Belangrijk (bijna) slotwoord van jou ook Jo…het staat er misschien vrij simpel; maar het zegt zoveel:

  VRIENDELIJK 🙂

 10. Mooi voorbeeld dat er een vrouw uit Duitsland haar woning uit zou moeten voor vluchtelingen. Een journalist kwam erachter na enig speurwerk dat ze als kraakwacht in een pand van de gemeente zat. Dit stond niet in het artikel. Dus wettelijk gezien en ook in haar contract opgenomen, dat ze het pand uit zou moeten als er een andere bestemming voor was. Ze zoeken ook passende ruimte voor haar… Dus stemmingmakerij in de media…

 11. Goed voorbeeld van riooljournalistiek Jo. Helaas hanteert de h*ernalistiek deze onderbuiktroep maar al te vaak. Vast omdat mensen het willen lezen. Niet alleen omdat ze zo maar alles voor waar aannemen. Maar volgens mij ook gewoon uit sensatiezucht; dan dondert het niet of het waar of onwaar is. Tja, je zult maar zo in elkaar zitten.

 12. Admin.

  Wilt u deze onzin stelling van abel 15 even willen corrigeren, ik heb nl al een aantal weken niet op WLZ gepost.

  Dank u wel.

  Bericht door abel 15, op 2 oktober 2015 4:32
  Jo=Zwolse =Tooske,lekker weer gezellig met zijn tween de boel aan het opruien Dick?

 13. Abel, Tooske is iemand anders dan Dick. De posts van Dick rammelen inhoudelijk en zijn onsamenhangend, de posts van Tooske herken je aan het zwaar beroerde Nederlands.

 14. Ik herken zo langzamerhand een contradictie in de PVV aanhangers. Roepen en schreeuwen als ze onrecht aangedaan wordt. Zij voelen zich benadeeld als bankiers hun zuurverdiende geld weggraaien (terecht overigens), maar als zij iets van hun welvaart moeten delen met een groep die het nog slechter heeft dan zij, dan is het huis te klein.
  Verbazingwekkend…….

  En om dan je eigen gelijk te halen, roepen we maar dat het allemaal verkrachters, criminelen en terroristen zijn. En vooral elkaar napraten, waardoor we de onzin ook nog eens voor waarheid aannemen.
  En dan appels met peren vergelijken door jeugdwerkloosheid er bij te halen, asielzoekers mogen niet eens werken. En de zorg? Schrijnend zoals dat gaat, maar hoe vaak gaat de familie op bezoek bij de ouderen? Wat doen ze zelf? Zijn losstaande problemen in een complexe wereld.

 15. Passant heeft weinig te klagen denk ik,want die zal wel NIKS hebben om te delen. Al lagen ze bij me voor de deur van de honger,nul komma nul krijgen ze van mij!!!! Jullie doen gvd net alsof het een verplichting is om die gasten te helpen. Als je wil helpen ben je hier oké, en als je dat niet bent ben je meteen pvv'er!!!

 16. Is dat zo tja??? Jij moet gewoon niet zo 'n grote mond hebben. Als jij je stad wil delen met al dat gajes,veel plezier. Ik doe 't niet!!!!! En kom nou niet met termen als a-sociaal, dat is gewoon mijn mening. Ze krijgen helemaal niets van mij. Al creperen ze op de stoep,doet me niks
  Medelijden is voor de zwakkelingen!!!!!!!!!!!!!

  Jij bent typisch zo'n waardeloos figuur die 't op een weblog wel weet,maar tijdens een echte onderlinge discussie 't hazenpad kiest. Daarom reageren jullie ook allemaal onder synoniemen. ZWAKKELINGEN!!!!!!!!!!!!!!

 17. Oke Richard, dus als jij onderuit gaat op straat en je komt niet meer overeind, kunnen we ons dat belletje naar het alarmnummer besparen?

  Medelijden is tenslotte voor zwakkelingen en als je sterk genoeg bent kom je blijkbaar zelf wel weer overeind.

 18. @ Bericht door Jo, op 2 oktober 2015 0:12
  In het programma De Leugen regeert werden krantenartikelen nagegaan en het bleek heel vaak anders in elkaar te zitten.

  Zou er nog een linkje van zijn? Erg interessant programma altijd "De leugen regeert"!

  Réken er ook op dat ie dat doet!

 19. Bedankt voor de moeite die je neemt met je wederom op de persoon gerichte en verder inhoudsloze posting.Bijzonder jammer ook dat je op het Politieke log ook geen kritiek dult. Maar sterkte verder 😉

  Ontopic: Grote klasse!

  De stoet vluchtelingen die door Europa trekt en waarvan een deel terechtkomt in noodopvanglocaties in Nederland: het laat medewerkers, alumni en studenten niet onberoerd. Ook Pauline Fellinger, docent psychomotorische therapie, worstelde met de vraag hoe zij zich kon inzetten. 'Tot ik vernam dat er vrijwilligers gezocht werden die een beweegaanbod konden organiseren', zo licht zij het initiatief toe.

 20. Bericht door abel 15, op 2 oktober 2015 4:32
  Jo=Zwolse =Tooske,lekker weer gezellig met zijn tween de boel aan het opruien Dick?

  Jo deze onzin schrijft Abel15, gelukkig door de admin verwijderd.

 21. Flyeren en verzet

  Heb toch écht heel andere en nobeler gedachten bij "verzet". (zie de bijgevoegde Tweet). Morgen folderen "Abelen" onder ons!

  Feit is volgens mij wel dat was Samsom wou. nog ver weg is
  Arme en Rijke gemeenten (als Amstelveen)[/url]

  Als de link weer doodslaat (wat vaak met een joop.nl-link gebeurd)…hier het bericht integraal…

  Samsom: verdeel vluchtelingen eerlijk over arme en rijke gemeenten
  PvdA-leider Diederik Samsom pleit in Buitenhof voor evenredige verdeling van noodopvang over Nederlandse wijken

  De opvang van vluchtelingen moet in arme en rijke Nederlandse gemeenten plaatsvinden. Dit zegt Diederik Samsom (PvdA) zondagmiddag in Buitenhof.

  Volgens Samsom worden vluchtelingen te vaak alleen in arme wijken opgevangen en worden ze in de rijke gemeenten geweerd. "Dat is een vorm van onrecht waar we wat aan gaan doen de komende tijd".
  Ook vond hij dat het een taak was van Pvda-raadsleden en wethouders om met buurtbewoners in gesprek te gaan over wat er in hun buurt verandert bij de komst van een asielzoekerscentrum.
  " (…) Omwonenden moeten betrokken worden bij vormgeving, timing, omvang de precieze plek van de opvang. We zijn een volkspartij en geworteld in alle gemeenschappen, ook lokale gemeenschappen. En dan vind ik dat leden en vertegenwoordigers als taak hebben het gesprek aan te gaan want in sommige gevallen zie je dat het tot verbetering leidt."

  Ook zei de PvdA-leider dat er nog geen bovengrens gesteld is voor het opnemen van vluchtelingen en dat – als het aan hem ligt – dat ook niet gaat gebeuren. Wel vindt zoals eerder gezegd dat er beter gekeken moet worden naar opvang in de regio.
  "Als het gaat om mensen die oorlog ontvluchten kun je die bovengrens niet in absolute getallen stellen. De volgende stap moet nu al gezet worden en dat is veel meer met de regio in gesprek gaan over wat er in Turkije, Jordanië en Libanon moet veranderen om ervoor te zorgen dat er daar wel enig perspectief is."

  Verder noemde Samsom de hoge werkloosheid 'pijnlijk' maar vond hij dat er vooruitgang is geboekt. En dat er – volgens eigen zeggen – met dank aan het kabinet volgend jaar 100.000 banen erbij komen.
  ====
  helaas zonder de 71 reacties dus…misschien nog wel een link naar Buitenhof Buitenhof 27/9

 22. @Richard Dank voor je reactie, al kan ik er niet zoveel mee.
  Ik heb inderdaad een goed inkomen waar ik hard voor werk. En ja, daar deel ik ook een gedeelte van, gewoon omdat ik vind dat de "sterkeren" de "zwakkeren" ondersteunen.
  Volgens mij val jij in de categorie: "Er zijn altijd twee meningen, de foute en de mijne".
  Ben dus benieuwd naar de argumenten die je hebt voor jou reactie en dan het liefst niet gebaseerd op onderbuik gevoelens maar op feiten. En liever zonder uitroeptekens en hoofdletters, dat staat zo schreeuwerig en geeft een verkeerd beeld van de geciviliseerde persoon die wellicht ergens in je schuilt.

 23. Bericht door dick, op 2 oktober 2015 15:22
  @ Bericht door Jo, op 2 oktober 2015 0:12
  In het programma De Leugen regeert werden krantenartikelen nagegaan en het bleek heel vaak anders in elkaar te zitten.

  Voor de liefhebber:

  http://www.geenstijl.nl/archives/images/lol.html

Reageer