Verrijzeniskerk weer in gebruik

Zwolle – Na een grondige modernisering neemt de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle zondag 4 oktober intrek in de Verrijzeniskerk in Holtenbroek. 

verrijzeniskerk.jpg

De Verrijzeniskerk was tot eind vorig jaar in gebruik bij de roomskatholieke Thomas a Kempisparochie. Door sterk teruglopende aantal leden was het voor het bisdom niet mogelijk deze kerk in stand te houden. Het gebouw kwam in de handen van de Christelijke Gereformeerde Kerk, die juist op zoek was naar een ruimere plek vanwege groei van het aantal leden.

 

Kerkelijke doorstart
De 3700 leden tellende Christelijke Gereformeerde Kerk komt op drie plekken in Zwolle bij elkaar: in de Zuiderhof, Noorderkerk en tot afgelopen zondag in wijkcentrum de Bolder in de Aalanden. ‘We groeiden uit De Bolder en we moesten op zoek naar een plek voor onze diensten waar we aan tenminste 800 bezoekers plaats kunnen bieden', vertelt Luc Bakker, voorzitter van de commissie die de verbouwing van de Verrijzeniskerk heeft begeleid. ‘We zijn blij dat de Verrijzeniskerk zijn religieuze functie kan behouden. Het is als het ware een kerkelijke doorstart van het gebouw.'

Frisse kleuren
De binnenkant van de kerk is gemoderniseerd met frisse kleuren. Aan de buitenkant is niets veranderd. 'Er is goed gekeken naar de sfeer, de akoestiek en de lichtinval in de kerkzaal. Daarbij zijn de karakteristieke elementen van het gebouw bewaard gebleven', aldus Bakker.
De kerkbanken zijn vervangen door stoelen. Het sterk verouderde orgel is verwijderd. Alle glas in loodramen zijn behouden. Er is geen preekstoel, maar een podium, waarop plek is voor spreker en muziekcombo.
De verbouwing heeft plaatsgevonden onder begeleiding van BDG Architecten Ingenieurs in Zwolle. De Zwolse houtkunstenaar Edward Otten is nog bezig met de vormgeving van het liturgisch centrum.

Jubilieum
In de Verrijzeniskerk is vanaf 4 oktober 2015 elke zondagochtend om 11 uur een kerkdienst, vooraf gegaan door een ontmoeting met koffie en thee.
Het weekend van 14 en 15 november staat in het teken van heringebruikname van de vernieuwde Verrijzeniskerk. Bakker: 'Het is dan precies 50 jaar geleden dat er de eerst dienst werd gehouden. We willen daarbij stilstaan met oud-parochianen, wijkbewoners uit Holtenbroek en de nieuwe gebruikers van de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle. Iedere Zwollenaar die een kijkje wil nemen is van harte welkom op ons open huis'.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Bonjour à tous.Fijn dat er in Zwolle ook nog kerken zijn die groeien zodat deze kerk in Holtenbroek in gebruik blijft.
  15 november zijn we nog in Frankrijk, maar we komen zeker nog langs.
  Ik hoop dat er dan veel nieuwe gezichten zijn.

 2. De Gereformeerde kerk (synodalen) heeft er in de jaren '70 en '80 ook gekerkt. De dienst begon om 9.00 uur en om half elf of elf uur (dat weet ik niet meer precies) begon de katholieke dienst. Was altijd leuk om kennissen tegen te komen die naar de kerk gingen terwijl je zelf weer huiswaarts keerde.

 3. die juist op zoek was naar een ruimere plek vanwege groei van het aantal leden.

  Voorlopig nog geen uitbreiding koopzondag voel ik aan 😉

 4. Geacht kerkbestuur,

  Gisteravond is mijn schoonmoeder door iemand van de verrijzeniskerk benaderd,die vroeg , kent u de verrijzeniskerk, ja zei mijn schoonmoeder , hij wilde de financiën voor haar wel regelen, mijn schoonmoeder wimpelde dit af.
  Vanochtend werd ze wederom gebeld en werd de zelfde vraag gesteld,van waar deze praktijken.
  Vanwaar dit gebel ?
  Gaarne een reactie en een uitdrukkelijk verzoek of dit soort telefoontjes niet meer plaats vinden.

 5. Goedendag,

  Ik reageer namens de kerkelijke gemeente, die eigenaar is van de Verrijzeniskerk. En ik kan meedelen dat wij geen mensen, die geen lid van onze gemeente zijn, benaderen over financiële zaken.

  Ik raad u dus aan om hier niet op in te gaan.

  Met vriendelijke groeten,

  Bart Kragt

 6. Gewoon oproepen tot gebed en buiten gaan bidden. Deden de islamieten ook in Assendorp in 2009 of 2010 na een actie op internet om met zijn allen naar assendorp te komen en buiten te gaan bidden.

  Ze wilden graag een grotere moskee. En na de actie hebben ze een mooie grotere ruimte gekregen in een voormalige school in de monteverdilaan.

Reageer