Start bouw Zwolse houtwarmtestation

Zwolle – Deze week is gestart met de bouw van het Zwolse houtwarmtestation waarmee onderwijsorganisatie Landstede en zwembad De Vrolijkheid straks met een gezamenlijke warmtevoorziening worden verwarmd op lokale houtsnippers.

Met dit project heeft de Gemeente Zwolle de doelstelling om één van de duurzaamste zwembaden van Nederland te realiseren, handen en voeten gegeven. Landstede wil duurzamer omgaan met energie. "Het initiatief past goed bij de waarde van Landstede om verantwoordelijkheid te nemen voor de omgeving en aarde en voor de toekomst van onze kinderen", aldus bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van Landstede. Harold Arends, commercieel manager van BeGreen: "En het is natuurlijk mooi om gezamenlijk warmte te winnen uit houtsnippers afkomstig uit de eigen regio. Beide partijen willen zich niet alleen richten op hun kernactiviteit, maar willen ook hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst."

Dit houtwarmtestation in Zwolle wordt een mooi voorbeeld hoe een bestaand schoolgebouw en een nieuwbouw zwembad aangesloten kunnen worden op een gezamenlijke duurzame warmtevoorziening. Energiefonds Overijssel heeft het project omarmd door vanuit een partnerschap een gedeelte van de financiering voor haar rekening te nemen. Het doel is om samen met BeGreen meer decentrale warmteprojecten in Overijssel mogelijk te maken.

Vanaf het moment dat de bouw van het nieuwe zwembad was afgerond, levert BeGreen al op beide locaties warmte via een gasinstallatie die straks alleen nog dienst zal doen als back-up voorziening. Gedurende deze tijd is de warmte-afname van de aansluiters verder in kaart gebracht en het project uitgewerkt van concept tot uiteindelijk ontwerp met de bijbehorende vergunningen.

De eerste terreininrichting is deze week gestart op de bouwlocatie aan het Molenland. Volgende week zullen de damwanden worden geplaatst ten behoeve van de ondergrondse houtsnipperopslag. Dan starten ook de graafwerkzaamheden daarvoor en wordt de fundering aangelegd. Met de bouw van het bovengrondse gedeelte wordt direct daarna gestart. Naar verwachting zal het Zwolse houtwarmtestation van BeGreen in het voorjaar van 2016 in gebruik genomen worden.

BeGreen financiert, bouwt en beheert lokale houtwarmtestations op diverse locaties in Nederland. Met deze technologie biedt BeGreen een duurzaam alternatief voor verwarming met gas. De houtsnippers zijn afkomstig uit duurzaam bosonderhoud in de regio. Tijdens dit noodzakelijke onderhoud aan de natuur komen houtsnippers vrij die lokaal kunnen worden ingezet als brandstof voor warmteproductie. Houtsnippers van takken en boomtoppen worden nu vaak geëxporteerd voor dezelfde warmtetoepassing óf worden helemaal niet nuttig ingezet. Met de houtsnippers kunnen honderden houtwarmtestations in Nederland worden bevoorraad.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Snap ook niet wat daar duurzaam aan is in stadshagen is het lekker stinken en duur stoken.

  Waarom heeft BeGreen hem van de hand gedaan in stadshagen?

  Ik denk dat met een in stadshagen wel voor de hele provincie afvalhout kan verstoken, dus hout moet nu van verder komen met vrachtwagens wat ook heel duurzaam is 🙁

 2. Hier in Holtenbroek staat ook zo'n onding.
  Als ik had geweten dat ik steeds zo moest hoesten van de rook als de wind op onze flat staat had ik bezwaar gemaakt (heeft vast gekund).
  Ik woon precies op de hoogte van de rook.
  Echt niet okay, die kachels.
  Gelukkig waait de wind meestal een andere kant op.
  En anders gaat het raam dicht en de ventilatie op de laagste stand.

Reageer