Zorgen om toekomst Driezorg

Zwolle – De fractie van de SP maakt zich zorgen om de toekomst van zorgorganisatie Driezorg. Driezorg heft aangekondigd zeker 150 medewerkers te willen ontslaan. Daarnaast is er het bericht dat verzekeraar Aegon in de regio Zwolle een experiment wil uitvoeren waarbij ze slechts één zorgaanbieder per wijk aan wil wijzen voor wijkverpleging. Ook dit is een bedreiging voor het voortbestaan van Driezorg. De SP zal maandag in de gemeenteraad mondelinge vragen stellen over de kwestie.
De aangekondigde ontslagen zijn hard aangekomen bij Driezorg. Personeel en bewoners zijn erg geschrokken van dit bericht. Eerder dit jaar vertelde de interim bestuurder van Driezorg de kwaliteit te willen gaan verhogen, en volgens de SP past een sanering van het personeel hier niet bij. Sandra Drost, gemeenteraadslid voor de SP: ‘Er heerst onrust onder medewerkers en cliënten van Driezorg. Er wordt verteld dat de functie van helpenden geheel verdwijnt en dat er ook geen plaats meer is voor activiteitenbegeleiders. De verpleegkundigen hebben geen tijd om deze werkzaamheden naast hun eigen werk op te pakken, zeker niet als zij alles, wat helpenden nu doen, ook over moeten gaan nemen. De maatregelen zullen zeker ten koste gaan van goede zorg’.

Wat de SP ook zorgen baart is het bericht dat verzekeraar Achmea een experiment is gestart in de wijken van vier steden. De verzekeraar heeft besloten in die steden slechts één zorgorganisatie per wijk aan te wijzen voor de wijkverpleging. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen worden uitgesloten en verliezen hun inkomsten. Op deze manier zou ook Driezorg buitenspel kunnen worden gezet. Drost: ‘wanneer Achmea dit door kan zetten, zal er waarschijnlijk nog een ontslaggolf volgen bij Driezorg. Wij vragen ons af of Driezorg dit nog aan kan. Wij zien een grote zorginstelling langzaam instorten, met alle bijbehorende consequenties voor de zorg, cliënten en personeelsleden’.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. uiteindelijk zullen deze taken door vrijwilligers worden gedaan lekker goedkoop, dit alles gaat wel te koste van onze ouderen, die na een leven van hard werken op deze manier worden afgeserveerd, lang leve de verzekeringsmaatschappijen die alle macht naar zich toe trekken en kunnen doen en laten wat ze willen, de regering vindt dit goed en gaat mee in de eisen, bah bah bah ga je schamen >:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(

 2. Zo zie je maar dat verzekeringsmaatschappijen helemaal geen belang hebben bij een marktwerking. Wat Achmea hier wil is gewoon een monopolie creëren. En Achmea kennende gaat het hier niet om wie de beste zorg levert maar wie het goedkoopst is. De mensen die in het pluche zitten zal het een zorg zijn. Ze vergeten even dat wij als maatschappij de bank en verzekeringswereld al als onbetrouwbaar zien. Achmea heeft als grootste verzekeraar (ongeveer 6 miljoen klanten) ook het meest te verliezen. Ik denk dan ook dat we van het nummertjes cultuur af moeten en niet het geld moeten volgen maar eindelijk een keer ons verstand en hart.

 3. Dat trof mij ook, jan zwartkijker. De zorgverzekeraars wilden voor zichzelf marktwerking en belemmeren nu zelf de marktwerking in de zorg. Gisteren heb ik nog een enquête ingevuld van het verzekeringspanel waar deze vragen ook in voorkwamen: ben er zwaar op tegen dat zorgverzekeraars bepalen waar ik mijn zorg inkoop. Nu maar hopen dat de achmeaklanten overstappen naar een verzekeraar die de klant vrijheid geeft wie hij kiest als zorgverlener.

 4. Dit kan niet. Dit is dan ook het laatste jaar dat ik mijn zorgverzekering bij Achmea heb. Iemand tips voor een alternatief?
  Is CZ een goeie? Ben namelijk lid van de Consumentenbond en kan via die club de verzekering koppelen aan een collectiviteit.

 5. Heb daar een paar jaar geleden al naar gekeken. VGZ was indertijd het collectief van de ANWB. United Consumers heeft die collectiviteit overgenomen. Krijg sindsdien veel spam van die club. Maar is toch nog steeds een serieuze optie voor mij.

 6. Echt weer zo typisch, de zorgverzekeraars barsten van de financiële reserves, veel hoger dan door de politiek opgeëist en toch moet er WEER op broodnodige zorg bezuinigd worden. Kan iemand mij uitleggen waarom de dames en heren politici in Den Haag niet af kunnen dwingen dat de opgebouwde reserves terugvloeien naar de mensen die het zo hard nodig hebben? Daar kan toch niemand op tegen zijn?

 7. Bericht door Leonardo, op 5 oktober 2015 11:43
  Echt weer zo typisch, de zorgverzekeraars barsten van de financiële reserves, veel hoger dan door de politiek opgeëist en toch moet er WEER op broodnodige zorg bezuinigd worden. Kan iemand mij uitleggen waarom de dames en heren politici in Den Haag niet af kunnen dwingen dat de opgebouwde reserves terugvloeien naar de mensen die het zo hard nodig hebben? Daar kan toch niemand op tegen zijn?

  Omdat de dames en heren politici hun loopbaan na de politiek voortzetten bij de (zorg)verzekeraars en daar dan graag rijkelijk voor beloond willen worden.

 8. SP:
  "'De zorg is van ons' bevat voorstellen voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, het invoeren van een publieke basisverzekering, het afschaffen van het eigen risico, een gemeentelijk basispakket dat het recht op (thuis)zorg garandeert en een inkomensafhankelijke zorgpremie."

 9. Dit is even voor de politiek. Ongeacht afkomst iedereen heeft recht op zorg. We gaan toe naar een cultuur waarin onze ouderen meer voor zich zelf moeten zorgen. Wel even de mensen die ervoor gezorgd hebben dat ons land is opgebouwd en dat we onze huidige welvaart hebben. Dit zijn de mensen van niet klagen maar dragen en ik hoor echt geen enkele partij ook maar wat zeggen over deze mensen. Dat er een flinke reorganisatie in de zorg nodig is ben ik mee eens maar op deze manier mensen wegbezuinigen zet je een heleboel mensen in de kou. Wat is de volgende kwetsbare groep mensen die het zelf maar uitmoeten zoeken. de verstandelijk beperkten? of de psychiatrie? Het klinkt hard maar misschien moet er eerst iets heel ergs gebeuren voordat iedereen wakker schrikt. O nee dan gaat iedereen naar elkaar wijzen wiens schuld er is en komt er een dure commissie. Mensen die op de vloer staan staat het water onderhand ook aan de lippen. Ik ken mensen die alleen een groep van 14 dementerenden draaien of alleen 40 verslaafden psychiatrische patiënten begeleiden. Goed bezig jongens en meisjes dit is onze maatschappij.

 10. Beste Bernard,

  Fijn dat je aan UnitedConsumers denkt bij je zoektocht naar een nieuwe zorgverzekeraar. UnitedConsumers geeft korting op de VGZ zorgverzekering. Meer informatie over deze korting lees je op onze website:
  https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/informatie/groepskorting.asp

  Uit je bericht begrijpen wij dat je veel e-mails van UnitedConsumers ontvangt. Als je dit niet prettig vindt, is het mogelijk om je af te melden voor onze nieuwsbrief. Dit kun je doen door op de link "afmelden" onderaan de nieuwsbrief te klikken.

  Met vriendelijke groet,

  Iris

Reageer