Meldpunt jachtmisstanden Overijssel

Zwolle – De Partij voor de Dieren heeft deze week een “Meldpunt Jachtincidenten Overijssel” in het leven geroepen. Bij dit digitale meldpunt kan iedereen jachtmisstanden, overlast en intimidatie door jagers melden. Sinds het begin van het jachtseizoen mogen jagers weer hazen, konijnen, fazanten, eenden en duiven doodschieten. Deze ‘plezierjacht’ is jaarlijks de oorzaak van veel dierenleed en hinder voor passanten en omwonenden, zegt de PvdD. Bent u getuige van een jachtincident, ondervindt u overlast door jagers of wilt u een jachthut melden? Stuurt u dan en mail naar jachtincidentenoverijssel@partijvoordedieren.nl.

De Partij voor de Dieren is van mening dat in het wild levende dieren zoveel mogelijk met rust gelaten dienen te worden en is pertinent tegenstander van alle vormen van jacht. Zolang er nog geen verbod van kracht is, moet de jacht in ieder geval volgens de regels verlopen en zo transparant mogelijk zijn. PvdD: "In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat jagers de regels overtreden doordat ze op andere dan de vrijgestelde diersoorten schieten, dieren verwonden maar ze niet doden, passanten intimideren en overlast veroorzaken en doordat ze vlakbij openbare wegen en woonhuizen lopen te schieten. Ook worden honden en weidedieren opgejaagd door het geknal"

Met de gegevens die middels het meldpunt verzameld worden, kan de Partij voor de Dieren inventariseren hoe de situatie er in Overijssel voor staat en kan ze blijven aandringen op maatregelen bij gemeenten, provincie en het Rijk. In Nederland worden jaarlijks twee miljoen vogels en zoogdieren door 30.000 actieve, zichzelf natuurbeschermer noemende plezierjagers “naar de eeuwige jachtvelden” geschoten. Dit terwijl uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de Nederlandse bevolking tegen de plezierjacht is. 450.000 houtduiven, 130.000 fazanten, 300.000 eenden, 220.000 hazen, 15.000 vossen en nog vele andere wildsoorten worden onder de noemer van “beheer” weggerukt uit het kleine beetje natuur dat wij mensen voor hen overlieten. Deze dieren hebben geen schijn van kans, zijn vaak niet direct dood en lijden nodeloos veel pijn.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Gebeurt inderdaad bij andere partij-persberichten ook. Weblog is een (prachtige!) vrijwilligersite, dus alle begrip. Maar een bronvermelding bovenin het bericht zou wat mij betreft wel een verbetering zijn.

 2. Aangezien niet iedereen vegetarier wil worden: wild is het meest diervriendelijke vlees wat er bestaat, dus ik snap deze partij niet zo; liever alle dieren opsluiten dan maar?

 3. De inhoud van het artikel is echt niet uit de lucht gegrepen of uit een dikke duim gezogen.

  Jammer dat er zo weinig begrip is voor het dierenleed.
  Onwetendheid of gewoon de kop in het zand steken omdat "we" niet willen weten wat voor walgelijke praktijken zich afspelen bij de jacht?

 4. De inhoud van het artikel is echt uit de lucht gegrepen en uit een dikke duim gezogen.

  Jammer dat er zo veel begrip is voor de PvdD.
  Onwetendheid of gewoon de kop in het zand steken omdat "we" niet willen weten wat voor walgelijke praktijken zich afspelen bij de PvdD?

 5. @bantega: inderdaad een bronvermelding zou een verbetering zijn. Wat mij betreft zelfs noodzakelijk. Zoals je ziet kan "een ieder" een tekst van de ene of de andere kant belichten ??

 6. Ik mis in het stuk ook hier en daar aanhalingstekens. Anders moet ik tot de conclusie komen dat dit de mening van de redactie van Weblog Zwolle is wat me zeer teleur zou stellen!

  Dit terwijl uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de Nederlandse bevolking tegen de plezierjacht is.

  Dat lijkt me heel erg sterk. Zijn een beetje van die Wilders praktijken: doe een onderzoekje onder 10 mensen in de juiste wijk en als er 8 hun hoofd even laten hangen zie je dat als een knikje dat ze het eens zijn met je stelling.

  En wat is het volgende? Sportvisserij?

  Bericht door bantega, op 4 oktober 2015 18:34

  Aangezien niet iedereen vegetarier wil worden: wild is het meest diervriendelijke vlees wat er bestaat, dus ik snap deze partij niet zo; liever alle dieren opsluiten dan maar?

  Persoonlijk hou ik niet van wild (de smaak staat me niet zo aan), maar je hebt wel gelijk. Wat de PvdD wil is dat we alle dieren die in het wild leven met rust laten. In de natuur mag je wandelen (op de paden!) en met je camera mag je plaatjes schieten. Dat was het.

  Hoe de jagers in het bovenstaande stuk neergezet worden vind ik stuitend. Ik ben jaren lang wekelijks meegegaan met jagen en herken helemaal niets van het bovenstaande! Misschien zouden ze dat eens moeten doen: gewoon een keer meegaan. En met eigen ogen zien dat er ook regelmatig voor gekozen wordt een dier lekker te laten gaan. En zien wat de jagers buiten het jachtseizoen om voor hun jachtveld doen.

 7. Beste Yvon, ik kan echt niet ontdekken wat er "simpel" danwel "leeghoofdig" (als dat al een bestaand woord is) aan de reacties van Hooke is. Ik vind juist dat hij/zij wel creatief met jouw reactie is omgesprongen. En de andere reacties zijn gewoon vaststellingen.

  En het is natuurlijk al helemaal kort door de bocht om op basis van één reactie te stellen dat Hooke het jagersniveau vertegenwoordigt.

  Maar goed, als je niet verder komt dan op de man spelen weten we hoe het er voor staat met jou 😀

 8. Ik kan met mijn "simpele leeghoofdigheid" gelukkig wel beoordelen of zaken eenzijdig worden belicht! En dat staat (gelukkig) helemaal los van mij eigen mening. Dat wens ik jou ook toe, Yvon….

 9. De Partij voor de Dieren is van mening dat in het wild levende dieren zoveel mogelijk met rust gelaten dienen te worden en is pertinent tegenstander van alle vormen van jacht.

  Begrijp ik het goed dat de PvdD ook tegen de jacht door dieren is?

Reageer