Info vluchtelingen door middel van muzieklessen

Zwolle – HET Symfonieorkest wil graag wat doen in het kader van de vluchtelingenproblematiek. Daarom heeft het orkest lesmateriaal gratis beschikbaar gesteld voor scholen waarin de vluchtelingenproblematiek aan de orde komt.

Stel je voor… Je geeft les op de basisschool. De buurt en alle ouders hebben een mening over vluchtelingen. Misschien komt er een azc in de wijk of nieuwe kinderen op school… Hoe behandel je dit onderwerp in de klas? HET Symfonieorkest wil leerkrachten hierbij helpen door middel van muzieklessen! Een link naar het lesmateriaal dat scholen kunnen gebruiken: http://www.hetsymfonieorkest.nl/programmas/rafiq-op-school/1443608255/?nrm=y.

Artikel delen:
Reacties 70
 1. Typische PVV-reactie. Het is juist bedoelt om leerlingen over vluchtelingen te informeren. Kinderen bepalen zelf hun mening dan wel. Lees toch eens iets beter!!

 2. Een asielzoeker is volgens de UNHCR iemand die zijn land is ontvlucht. Maar daar is in dit geval geen sprake van. Deze mensen komen uit een veilig land zoals Griekenland of Turkije en zijn doorgereisd ivm verbeterde (financiele) mogelijkheden. Een gevoelig woord maar het zijn dus gelukszoekers (geworden). Dat verklaard ook waarom het uitsluitend jonge mannen zijn die wat te besteden hadden. Er zijn dus geen kinderen en geen vrouwen. Geloof je mij niet, ga maar kijken bij de IJsselhallen.

 3. Klebertje, heb jij de moeite genomen om je te verdiepen in de inhoud van het lespakket? Waarschijnlijk niet. Zou ik je toch aanraden. sluit zo lekker aan bij het roze wereldbeeld dat je hebt. Korte impressie: vluchtelingen zijn zielig, hebben een hele interessante achtergrond waar we veel van kunnen leren en we moeten ons best doen om hen te helpen want dat is heeeel goed. En hoezo typische PVV reactie? Alweer een loze kreet of kun je het beargumenteren?

 4. Dit gaat over het "Concert voor Rafiq", een powerpoint presentatie van 350MB met zielige teksten van een kind dat op reis gaat naar een nieuwe wereld.

  Maar waar zijn de asielkindjes dan? los van de kinderbruidjes…

 5. Hier nogmaals de ware oorzaak van dit mega-volksverraad!

  Resolutie van Straatsburg (1975); ?De EEG belooft om voortaan de Arabische immigratie actief te bevorderen en de moslims de ruimte te geven om hun cultuur naar Europa te brengen.? De tekst benadrukt ?de grote verrijking, die het Arabisch cultuurgoed ons te bieden heeft, vooral op het gebied van normen en waarden?.?

  Het Nederlandse volk wordt niet verdeeld door kritiek op de islam. Het Nederlandse volk is verdeeld door de komst van de islam en het feit dat een deel van de bevolking beseft dat de islamitische cultuur onverenigbaar is met de westerse cultuur en een ander deel van de bevolking nog vasthoudt aan een illusie. Dát is de tweedeling.

  Geldstromen moeten vloeien voor oprichting van moskeeën, koranscholen en instituten ter bestudering van de islam.? Om de Arabische olieboeren te vriend te houden, is en wordt de expansiedrift van de islam genegeerd en het verspreiden door Europa van die politieke ideologie, gefaciliteerd en gefinancierd door de EU. En dus door de inwoners van alle EU-landen. Het importeren van de islam vanwege olie, met als bijkomstigheid het bewerkstelligen van loonmatiging. De beweegredenen van de eurocraten waren helder. Olie en geld.

  Maar wat faciliteren en financieren jij en ik nu eigenlijk? Wat brengt dat Arabisch cultuurgoed ons, dat zo???n enorme verrijking is, vooral op het gebied van normen en waarden ?
  In 1975, toen de eurocraten besloten dat onze cultuur wel wat verrijking kon gebruiken, hing bij ons nog het touwtje uit de voordeur. Op een warme zomeravond zat men gezellig massaal samen buiten voor de deur. Korte rokjes en lange golvende haren waren de mode. In de nacht op de fiets naar huis, na het werk of een avondje stappen, was heel gewoon. Opa van 91 kon in de zomer om half zeven in de avond nog gerust zijn voordeur opendoen.

  Intussen zijn miljoenen mensen onze woonwijken ingestuurd, die dankzij de consequente opvattingen over hun islamitische geloof, kansloos in onze maatschappij staan en zich vervreemd voelen.

  Het Nederlandse volk wordt niet verdeeld door kritiek op de islam. Het Nederlandse volk is verdeeld door de komst van de islam en het feit dat een deel van de bevolking beseft dat de islamitische cultuur onverenigbaar is met de westerse cultuur en een ander deel van de bevolking nog vasthoudt aan een illusie.

  Als iemand een ander uit de droom helpt, wordt dat vaak niet in dank afgenomen. Mensen houden van dromen en idealen. En willen daar graag aan vasthouden. Ook als de werkelijkheid de droom inhaalt. Ook als de waarheid de leugen achterhaalt. Boos worden op degene die de droom vernietigt -vasthouden aan de illusie- is vaak makkelijker gebleken, dan de realiteit onder ogen te zien.

 6. er zijn 2 woorden voor de mensen die deze Europese chaos ondersteunen , 1 – naïeve dwazen ..2- landverraders , Europa en ja ook Nederland aangezien hier wel de grootste groep idioten woont die deze zogenaamde vluchtelingen helpt , zal verzinken in chaos en ellende en nadat de moslim barbaren zijn verjaagd dient er een tribunaal te komen waar de regeringen en helpers zich voor dienen te verantwoorden , dit heeft allemaal niets met de PVV te maken , maar o wee als men een tegengeluid laat horen , dat mag dan weer niet ..ik zeg wacht maar af…eens worden jullie wakker uit de droom en blijkt het een afschuwelijke nachtmerrie te zijn geworden …

 7. @admin. kunnen jullie het vervolg als er nieuwsberichten over vluchtelingen op WLZ geplaatst worden er ook voor zorgen dat er geen mogelijkheid komt om reacties te plaatsen? Het gaat maar door met alle negatieve haat en nijdmreacties hierop!

 8. Mooi initiatief!

  Even een stellig : de meeste pvv stemmers en tegengeluiden via sociaal media zijn vooral bang om hun eigen sociale voorzieningen in te leveren.
  Iedereen die het zelf een beetje voor elkaar heeft maakt zich ook niet zo druk. Mee eens?

 9. Ik weet het niet 1stejohn. Zou het niet kunnen dat de mensen die tegen opvang in Nederland zijn, door alle media-aandacht de indruk hebben dat de toestroom in Nederland zo groot is dat het onze samenleving ontwricht? In de centrale opvang zaten op 28 september 36.254 asielzoekers. Dat aantal is hoger dan d toestroom de laatste 10 jaar, maar weer een stuk lager dan in de periode tussen 1998 en 2004.
  Ik denk dat onze samenleving deze aantallen nog wel aan kan.

  https://www.coa.nl/nl/over-coa/feiten-en-cijfers

 10. @Joris: er wordt (door de reageerders hier) niet opgeroepen tot geweld, er wordt geen haat geroepen, alleen een meningen gegeven en feiten opgesomd die jou blijkbaar niet bevallen. Je bent helaas te socialistisch om andere ruimte te geven zich uit te drukken en roept daarom maar op tot censuur. De geschiedenis herhaalt zich ook bij jou. En de PVV er ook nog even bij halen is wel bijzonder, voer je alle discussies op deze manier?

  @Dame: de aantallen zijn helaas wel schokkend en zijn bijna niet te vergelijken met andere tijden, wat hier ook meespeelt is dat het deze keer geen gezinnen of kinderen betreft die een schuilplaats zoeken (op kindbruiden na helaas) maar uitsluitend jonge mannen die nogal wat te eisen hebben. Ook speelt de hoeveelheid geweld en de afkeer van onze westerse normen en waarden een flinke rol

 11. @ariezwolle Leg eens uit waarom de aantallen schokkend zijn en niet te vergelijken met de periode 98-04? Als je de link opent zie je ook de man-vrouwverdeling en leeftijdscategorieën. Tweederde is man, eenderde vrouw. Een kwart is man tussen de 18 en 29 jaar.

 12. Denk het ook Dame. En een realistische blik is vaak ver te zoeken. Ik zie mensen stukken op social media delen als waarheid zonder er kritisch naar gekeken wordt.

  Arie hier boven probeert ook een punt te maken vanuit aannames die hij doet die gebaseerd zijn op zijn eigen onderbuik gevoelens en niet feitelijk onderbouwd wordt. Er zullen vast incidenten geweest zijn maar als we alle artikelen moeten geloven zijn we volgende week een kalifaat.

  Toen er in Zwolle een Azc was sprak ik wel eens iemand die er werkte en toen waren de vechtpartijen er ook al. ik woonde er praktisch naast en heb er persoonlijk nooit last van gehad. Niet dat er geen incidenten waren. De plaatselijke winkel van de srv man had wel eens last diefstallen maar dan hield het wel op.
  Ik denk dat de meeste mannen hun best willen doen omgiet een toekomst op te bouwen. Stelen en verkrachten zal daar niet bij helpen of ben ik dan ineens naïef ?

 13. Japser: Voor diegene die zeggen dat het veilig is in Turkije raad ik eens aan om een weekje in vluchtelingenkamp aldaar te gaan wonen.

  Wat een slap verhaal. Net zoiets als 'Voor diegene die zegt dat het veilig is in Nederland raad ik aan om een avond met je laptop onder je arm door de Bijlmer te lopen'.
  Turkije is hartstikke veilig. Op een klein gedeelte bij de grens na. En voor gasten die gewelddadig zijn tegen politie en overheid. Maar dat is in meer landen zo.

 14. Welterusten John!! Als ze volgens jou zo hun best willen doen een toekomst op te bouwen,kunnen we ook meteen stoppen ze te onderhouden. 's kijken hoe ondernemend en ijverig ze dan zijn….

 15. Zullen we alle werkweigerende uitkeringstrekkers ook stoppen te onderhouden ? Of hebben die meer recht omdat ze hier geboren zijn?
  Stop maar met onderhouden inderdaad geef ze een werkvergunning en laat ze maar aan de slag gaan… Maarja dan pikken ze zeker onze banen in.

 16. Heb je gelijk in John. Die steuntrekkers uit Nederland moeten ze ook niks meer geven als ze kunnen werken
  Maar mocht het nodig zijn staan deze mensen wel iets hoger op de ladder dan dat volk wat nu binnenwandelt. En je begint over banen inpikken;zeker bang dat ze jouw baantje inpikken!! Mag ik vragen wat jij voor de kost doet?????

 17. Nou dat is het voor jou zeker Jasper want jij reageert werkelijk waar overal op of te nou grappig is of serieus.Alleen als het grappig is reageer je nog als een boer met kiespijn.Nee je bovenstaande reactie is echt verschrikkelijk lachwekkend.

 18. Richard, ben benieuwd wat je het volgende op baseert :

  Maar mocht het nodig zijn staan deze mensen wel iets hoger op de ladder dan dat volk wat nu binnenwandelt.

  Bijvoorbeeld de meeste Syrië zijn vaak hoog opgeleid.

 19. Japser hoe gaat het met de opvang van je vluchtelingen? Of heb je ze nog steeds niet in huis opgenomen? Ouwe sociale toetsenbord rakker

 20. Bijvoorbeeld de meeste Syrië zijn vaak hoog opgeleid.

  Ha ja hoor, astronauten en chirurgen, allemaal. Of misschien niet.. minder dan 2% van de bevolking van Syrie is opgeleid, de rest is gewoon ongeschoold.

 21. @Zwolle2 waarom zou ik ze in huis moeten nemen terwijl we AZC's hebben?

  Moet ik soms ook mijn huiskamer asfalteren als ik voorstander ben van snelwegen?
  Moet ik bijles gaan geven aan de keukentafel omdat ik onderwijs belangrijk vind?

  Ik vind dat zo'n geneuzel he, dat als je vluchtelingen accepteert in Nederland, dat je dan maar gelijk je extra slaapkamer beschikbaar moet stellen. Overduidelijk getrol.

 22. Bericht door ArieZwolle, op 7 oktober 2015 7:59

  (…) Minder dan 2% van de bevolking van Syrie is opgeleid, (…)

  en juist die hebben de middelen om naar Europa te gaan.

  de rest is gewoon ongeschoold.

  En deze komen niet verder dan die megakampen in Jordanië, Libanon en Turkije.

 23. Ik denk dat Bernard gelijk heeft. Een rijke vluchteling blijft een vluchteling. Er kan anders op gereageerd worden omdat men…… jaloers of angstig is.

 24. Goedkoop trucje om zichzelf als 'dapper/moedig/open-minded' neer te zetten en andersdenkenden als 'bang/bekrompen/onzeker'.

  Zorgen=betrokkenheid. Zorgen komt voort uit analyse en interpretatie. Je zorgen maken is niet leuk. Wegkijken, feiten draaien, bagatelliseren en ontkennen is zo veel makkelijker.

 25. Bericht door Richard Grafhorst, op 6 oktober 2015 12:23
  Heb je gelijk in John. Die steuntrekkers uit Nederland moeten ze ook niks meer geven als ze kunnen werken
  Maar mocht het nodig zijn staan deze mensen wel iets hoger op de ladder dan dat volk wat nu binnenwandelt. En je begint over banen inpikken;zeker bang dat ze jouw baantje inpikken!! Mag ik vragen wat jij voor de kost doet?????

  Wat heeft dat er nu mee te maken meneer Grafhorst, ik werk ook, meer dan 40 uur per week, betaal netjes mijn belasting. Belastinggeld waar dingen mee gedaan worden waar ik niks aan heb; kinderopvang, uitkeringen voor mensen die niet willen en kunnen werken, opvang vluchtelingen, zorg etc etc. Ik vind het allemaal prima, omdat we met elkaar hebben afgesproken dat er voorzieningen zijn voor mensen die dat nodig hebben. Zo gaat dat in een beschaafd land,

 26. Wegkijken, feiten draaien, bagatelliseren en ontkennen is zo veel makkelijker

  Eens!! Er zijn helaas vluchtelingen, miljoenen! Ze hebben afschuwelijke zaken meegemaakt. Dat gaan jij en ik nooit meemaken. Dat valt niet te bagatelliseren, en ontkennen is er al helemaal niet bij.

 27. @jesse als ik dat ga zeggen, ga je vervolgens die zaken verdraaien, en wegkijken, en bagatelliseren. Niet nuttig.

  Hint: kijk eens naar waarom mensen vluchten

 28. @mariane: beter een plaat voor je kop dan met een roze bril en oogkleppen je kop in het zand steken. By the way: je hebt hetzelfde nare trekje als Leonardo: antwoorden op een vraag die aan iemand ansers gericht is. Doe maar niet, zeker als het zo'n stupide reactie is.

  @Japser: jammer, je wordt weer niet concreet. Antwoord op jouw vraag: een deel omdat hun leven gevaar loopt, en een deel omdat het komt om te profiteren van onze voorzieningen. O ja, ook nog een deel dat vindt dat wij onze gebruiken en manieren moeten aanpassen aan hun religie want superieur. Een deel dat christenen haat, vrouwen minacht, kinderen huwen en dat heeeeel normaal vinden. O ja, er zit overlap in die categorieën.

  Slechts een vraag aan jou: leveren deze mensen een bijdrage aan onze vrijheden, veiligheid en welvaart?

 29. Ik laat me de les niet lezen Jesse. Ik vind dat je een plaat voor je kop hebt!

  "leveren deze mensen een bijdrage aan onze vrijheden, veiligheid en welvaart?"

  Nou, dat denk ik wel. En ook wel meer dan dat. Een culturele verrijking bijvoorbeeld. He schaadt het niet. Dat je mogelijk let op een minkukel die in een AZC een ander te lijf gaat, dan kan gebeuren. Dat gebeurd in elke stad elke dag op straat, om het maar in een perspectief te zetten (maar dat wil je vast niet lezen). Zet een een paar honderd mannen in een (kleine) ruimte. Dan vind ik het niet raar dat daar 'iets' plaatsvindt.
  Maar bovenal dat we klaar staan om deze zwaar beschadigde en zeer kwetsbare mensen te helpen. Ik zou het andersom ook zeer waarderen!

 30. vrijheden, veiligheid en welvaart

  Mooi, de aap uit de mouw!!!!
  De taal en argumenten van een angsthaas, en gevoed door de populistische leuzen van de Heer Wilders, Jesse!

 31. Prima mariane dat je je deles niet laat lezen. Maar waarom dan wel een rad voor ogen draaien? Culturele verrijking, meen je dit serieus?? Kindhuwelijken, vrouwen onderdrukken, bedoel je dat sort verrijking?

 32. Jesse: Culturen nemen altijd het beste van elkaar over.
  Vrouwen onderdrukken zal niet verdwijnen, want dat gebeurt onder de autochtonen ook al eeuwenlang. De blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn er niet voor niks.
  Kindhuwelijken zijn hier verboden.
  Voor nieuwe muziekvormen is zeer zeker wel ruimte hier. En op dat gebied verwacht ik wel wat van deze nieuwkomers. Dat zie je trouwens hier en daar al gebeuren.

 33. @jesse slechts een antwoord op je vraag: dat hoeft niet. Ze komen hier niet om ons land te verrijken, ze zijn op de vlucht voor oorlog.

 34. @Japser: een deel is op de vlucht voor oorlog. Maar ook een deel niet. Elke vluchteling die hier vanuit Turkije komt bijvoorbeeld. Of de groep die ondertussen allerlei landen heeft doorkruist en hier belandt. Die gebruiken oorlog als motief. En die vinden het prachtig dat mensen zoals jij ze geloven en het ook nog prima vinden dat ze niet hoeven bij te dragen aan vrijheden, veiligheid en welvaart. Want lang leve het broodje shoarma/kebab.

 35. @jesse als ik uit Syrië weg vlucht en ik heb voldoende geld om naar Nederland te vluchten, blijf ik ook niet in een verlept tentje in een miljoenenkamp in Turkije zitten. Daar waar het leven maar marginaal beter is dan in Syrië. Maar ik ben dan nog steeds wel op de vlucht voor de oorlog. Is het perse nodig? Nee dat niet. Ben ik een vluchteling? Ja zeker.

 36. Japser: Dan ben je niet op de vlucht voor iets, maar op de zoek naar iets. Niet handig voor de geloofwaardigheid van echte vluchtelingen.

 37. Dank je Jesse. Als je in Turkije zit ben je al veilig!! Dus op zoek naar veiligheid valt al af!!Waar zoek je dan nog meer naar??

 38. Bericht door Richard Grafhorst, op 7 oktober 2015 16:04

  Waar zoek je dan nog meer naar??

  Perspectief en goed onderwijs voor je kinderen?

 39. Japser: het gros is alleenstaande mannen zonder kinderen. Dus hiezo perspectief voor kinderen? Overigens, goed onderwijs? Ze zijn toch zelf vrijwel allemaal 'hoog opgeleid'? Dus zo beroerd is het onderwijs daar niet, toch? Sjongejonge, wat een slappe onderbouwing, japser!

 40. Je bevestigt de conclusie 'Aap uit de mouw'.
  Je zoekt stelselmatig op negatieve incidenten die met asielzoekers en vluchtelingen van doen hebben. Je bent echt bang!

 41. @jesse niet dat je het tegen mij had (ook al noem je mijn naam), maar goed, op dit moment, is daar verdomd weinig onderwijs. Dat bedoel ik dus met verdraaien en wegkijken. Je vergeet compleet dat er daar stront aan de knikker is om je eigen propaganda recht te l*llen.

 42. Kleber038: wat is nu eigenlijk je conclusie? En hoe kan het dat ik stelsematig steeds weer nieuwe 'incidenten' lees? Zijn het dan nog steeds incidenten?

  Bang: nee joh, dat heb ik je al geprobeerd uit te leggen. Wel bezorgd over wat we in huis halen. Je mag het ook betrokken noemen. Maar in elk geval niet naief…

  @japser:waarom laat je je kinderen achter als het daar zo gevaarlijk is? Zou jij dat ook doen (als je kinderen zou hebben)?

Reageer