Verlichting uit tijdens Nacht van de Nacht

Zwolle – De nachten worden langzaam weer langer, binnen en buiten gaan de lichten weer eerder aan. Helaas heeft het uitbundig gebruik van kunstlicht in de openbare ruimte ook een aantal negatieve effecten. Lichtvervuiling maakt het lastig om van een mooie sterrenhemel te genieten, nachtdieren worden verstoord in hun oriëntatie en er wordt ook veel energie verkwist. Daarom organiseren milieuorganisaties al jaren op de avond dat de wintertijd ingaat de Nacht van de Nacht. Dit jaar is dat zaterdag 24 oktober. Wat GroenLinks betreft moet de gemeente het goede voorbeeld geven.

Door partners in de stad worden diverse activiteiten georganiseerd, maar wat de GroenLinks fractie betreft mag de gemeente daarbij zelf niet achterblijven. Via mondelinge vragen roept de fractie het college op medewerking te verlenen aan de Nacht van de Nacht. De gemeente kan zelf het voorbeeld geven, door bij zoveel mogelijk eigen objecten en gebouwen de binnen- en buitenverlichting uit te schakelen, natuurlijk rekening houdend met de veiligheid. Samen met het college wil GroenLinks ook andere overheden, bedrijven en burgers aansporen om hetzelfde te doen. Burgerlid Arne Pronk: “De Peperbus, toch een van de symbolen van Zwolle, zou wat ons betreft prima een nacht in het donker kunnen staan. Maar ook een nacht zonder lichtgevende attentiemasten, zou volgens ons voor velen in de stad een verademing zijn.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. @db: hier in Zuid is dat al het geval, ja je ziet idd. meer in het donker maar hoe goed is voor het dierennachtleven is nog maar zeer de vraag. 1 nacht het licht uit zet dan ook geen zoden aan de dijk.

    @drama: Het is afgaande maan, de volle maan (superbloedmaan) was op zondag 27 september jl.; zo snel is er niet weer een volle maan, hoor.

Reageer