Verloskundigen verwijzen digitaal naar Isala

Zwolle – Sinds kort kunnen ook de verloskundigen in Zwolle en omgeving patiënten verwijzen via de digitale verwijsapplicatie ZorgDomein. Zij volgen daarmee het voorbeeld van de huisartsen in de regio, die er al langer gebruik van maken. Voordelen hiervan zijn eenvoudiger doorverwijzen van patiënten, sneller afspraken inplannen en minder administratieve handelingen voor verloskundigen en gynaecologen.

De verloskundigen hebben net als de huisartsen een training gevolgd voor het gebruik van ZorgDomein. Henriëtte van den Bor, verloskundige van Verloskundigen Praktijk Kampen, is enthousiast en tevreden over deze nieuwe mogelijkheid van verwijzen. 'Heerlijk om de fax niet meer te gebruiken. Vanachter het bureau zo je verwijzing versturen, zonder dat je je hoeft af te vragen of de verwijzing wel is aangekomen. Het scheelt tijd en papier. Nu voor iedereen nog even wennen, straks niet meer weg te denken. En de zwangere komt bij een verloskundig hulpverlener die zich van te voren goed heeft ingelezen in de zorgvraag. Fantastisch!'

 
ZorgDomein
In ZorgDomein staat onder andere actuele informatie over het zorgaanbod en de bijbehorende toegangstijden van ziekenhuizen. Zodra in ZorgDomein gekozen is voor Isala, maakt de verloskundige in ZorgDomein een verwijsbrief aan en stuurt deze samen met de zwangerschapskaart digitaal, via een beveiligde omgeving, naar het ziekenhuis. Doordat de arts deze informatie al ontvangen heeft voordat de patiënt naar het spreekuur komt, kan hij zich beter voorbereiden op het gesprek. De patiënt ontvangt van Isala een afspraakbevestiging.
 
Verwijsrechten
Een verloskundige heeft niet dezelfde 'verwijsrechten' als een huisarts. Een verloskundige mag alleen doorverwijzen naar een gynaecoloog, maar bijvoorbeeld niet naar een cardioloog. Voor de verloskundigen betekent dit, dat zij alleen de gegevens in ZorgDomein kunnen raadplegen die voor hen relevant zijn.
Artikel delen:

Reageer