Week van de Fiets staat bol van activiteiten

Zwolle – Een hele week lang worden er activiteiten georganiseerd voor alle Zwolse fietsers tijdens de Week van de fiets van 12 tot 17 oktober. Als uitvalsbasis is het Fietslab 038 aan het Lubeckplein ingericht. Iedereen is welkom: van jong en oud tot forens, student en wielrenner. De Zwolse Fietsweek is een initiatief van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en diverse fietspartners in de stad en regio.

fietsweek.jpg 

 

Zwolle werd in 2014 verkozen tot dé Fietsstad van Nederland. Dit motiveert de gemeente en haar partners om continue aandacht te hebben voor ontwikkelingen binnen fietsbeleid. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele en directe fietsroutes die voorzien zijn van tunnels en bruggen. Ook innovatie is een speerpunt in dit beleid. Zo stond gemeente Zwolle bijvoorbeeld aan de wieg van de wachttijdvoorspeller, werd er een bijdrage geleverd aan de regensensor voor fietsstoplichten.

Programma 

Het doel van deze eerste Week van de fiets is om te laten zien wat er allemaal gebeurd op fietsgebied en om te zoeken naar verbeteringen of innovaties. Er is een gevarieerd programma opgesteld door diverse partijen, zodat er voor elk wat wils is. Wethouder Filip Van As geeft samen met oud-topwielrenster Loes Gunnewijk op dinsdag 13 oktober het startsein voor de Zwolse Fietsweek. De eerste activiteit is een clinic voor bedrijven en wielrenners. 

 

Op woensdagmiddag 14 oktober volgt er een unieke en innovatieve E-bike clinic. Tijdens deze clinic rijdt een groep 50-plussers op E-fietsen verschillende routes door de stad terwijl ze voorzien zijn van camera’s. Ze worden vergezeld door een groep studenten van de Hogeschool Windersheim. Samen met deskundigen van Adviesbureau RHDHV en de gemeente Zwolle worden de beelden geanalyseerd: waar kan de route beter, veiliger? 

 

De Zwolse Fietsweek vindt plaats in Fietslab 038 aan het Lubeckplein 68.  Naast alle activiteiten zijn er ook diverse stands en zijn er bijzondere fietsen uit het verleden, heden te bekijken.

 

Samenwerking met bedrijven

Niet alleen de gemeente werkt aan een fietsvriendelijke stad. De titel Fietsstad van Nederland is dan ook te danken aan een samenwerking met diverse andere partijen. Ook bedrijven als Cycloon (fietskoerierbedrijf), Fietsjoe (fietstaxibedrijf) en Corinta (fietsfabrikant) zijn namelijk zeer actief in Zwolle. Datzelfde geldt  ook de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en wielervereniging Swolland.

Artikel delen:

Reageer