Nog eens 300 extra vluchtelingen in IJsselhallen

Zwolle – Een deel van de IJsselhallen in Zwolle wordt tot en met volgende week donderdag (15 oktober) gebruikt voor de opvang van nog driehonderd extra vluchtelingen. Burgemeester en wethouders van Zwolle zien de noodzaak van deze tijdelijke oplossing, nu her en der in het land opvang nog niet beschikbaar is.
 
In Zwolle worden op dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) momenteel vierhonderd vluchtelingen opgevangen. Sinds medio vorig jaar is in de IJsselhallen veel ervaring opgebouwd met tijdelijke opvang. In de Diezehal verbleven toen tot en met december 2014 vierhonderd Syrische vluchtelingen. Sinds juli van dit jaar is de hal weer in gebruik voor de opvang van een vergelijkbare groep. In de afgelopen maanden is dat aantal gedurende twee korte periodes uitgebreid met noodopvang voor een groep van tweehonderd vluchtelingen en een groep van driehonderd vluchtelingen. De maximale omvang van de Zwolse opvang was daarmee negenhonderd personen.

Met de groep vluchtelingen die vanaf vrijdag (9 oktober) tot en met 15 oktober onderdak kan krijgen in de Hanzehal van het evenementencomplex komt het totaal aantal vluchtelingen dat in de Overijsselse hoofdstad in afwachting is van de verblijfsprocedure op zevenhonderd personen.
 
Begeleiding
Onder meer door de brede begeleiding – waarbij ook omwonenden betrokken zijn – verloopt de opvang in Zwolle goed. De noodsituatie en de gang van zaken in en rond de IJsselhallen tot nu toe brengen het Zwolse college ertoe akkoord te gaan met de opvang van de extra groep. De verwachting is dat in de periode tot eind december – wanneer de opvang in de IJsselhallen afgelopen is – er vaker kortdurende extra noodopvang voor maximaal driehonderd vluchtelingen georganiseerd kan worden.
 
Onderzoek
Al eerder heeft het COA de gemeente Zwolle gevraagd mee te werken aan de vestiging van een (semi)permanent asielzoekerscentrum. Daar wordt een haalbaarheidsonderzoek naar gedaan. De verwachting is dat de uitkomst van dat onderzoek begin volgend jaar gereed is.
Artikel delen:
Reacties 29
 1. Prima en een goede zaak. We kunnen wel mopperen, maar feit is dat deze mensen in Nederland zijn en geholpen moeten worden. De mensen terug die geen vluchteling zijn (Oostblok) en de echte vluchteling zo snel mogelijk duidelijkheid.

 2. haalo met adrie

  Ik vindt het vreemt dat wezep niks krijgt en wij nu alles hun hebben zi verl gezeurt dat ze geen extra vlucte lingen krijgen hoppa maar in zwolleo plaatsen of ben ik nu gek

 3. Eens met adrie,
  Den Haag en COA hadden de gemeente Oldebroek of Wezep waar het onder valt, hard onder druk moeten zetten en bij weigering gelijk sancties tegen die gemeente..Zogenaamd niet uitgekomen wat de financieel verantwoording betreft, mijn reet!!!
  Praat voor de idioten, die oude knarren daar in Oldebroek en dat onnozel volkje kreeg het wel voor elkaar om dat te weigeren en we in Zwolle moeten het maar weer doen, maar ja hoeveel nog, is de vraag..

 4. Ik begrijp de drama niet.
  Zijn er mensen die al overlast hebben ervaren van de vluchtelingen in de Ijsselhallen? Ik merk er namelijk niks van.
  Waarom vieren we nog 5 mei, als je de ander niet eens vrijheid en veiligheid gunt.

 5. Blablabla. Persoonlijk heb ik overlast ervaren. Dit is niet aangifte waardig omdat die persoon onvindbaar is.
  Betasten en achtervolging.. Dit alles vanuit een uitgaansgelegenheid in zwolle.
  Ook een vriendin die is geprobeerd te bestelen. Op de zelfde avond, Door dezelfde persoon.

 6. Lijkt me toch dat je die persoon kinderlijk eenvoudig terug kunt vinden (in de IJsselhallen zoals je suggereerd). Dus wel aangiftewaardig.

 7. Hoogstraat:

  Mooi, dat je meedoet aan de linkse propaganda.

  Iedereen die na alle nieuwsberichten nog steeds durft te beweren dat er geen sprake is van een vloedgolf van financiële gelukszoekers heeft zijn kop diep in het zand gestoken. Wegkijken is geen oplossing.

  Overigens verbaas ik mij enorm over links. Juist de mensen die overal schreeuwen dat we iedereen hartelijk moeten ontvangen, zijn de mensen die zelf ook gebruik maken van de sociale huur en voorzieningen. Daar gaan juist de klappen vallen. Vreemd eigenlijk. Het is een beetje als poepen waar je eet.

 8. Je politieke wereldbeeld van 'links' klopt al deccenia niet meer Zonde. Links zit lekker op het pluche en heeft het zichzelf al lang behaaglijk gemaakt. Wie niet mee kon zit nu op rechts bij de PVV.

 9. Tsjah; als er een man naast hem stond die zn handen verontschuldigend omhoog houdt en zegt.. sorry refugee.. suggereer ik dan? Die vind je niet terug.. signalement.. Allemaal hetzelfde.. Waarschijnlijk al doorgeplaatst.

 10. @Veldwachter (8:19) of het artikel niet klopt weet ik niet, maar wat ik zie in dat grafiekje van De Correspondent is dat zo'n 50% van de asielzoekers uit Sirië komen. GeenStijl bestrijdt dat gegeven ook niet. Op basis hiervan klopt de bewering van Hoogstraat zelf niet.
  Ik vind het wel bijzonder dat je een serieus medium als de Correspondent naast een tendentieus, ongefundeerd en onnodig kwetsend medium als GeenStijl plaatst. Maar goed daar moeten ze tegen kunnen.
  @Zonde beschrijft het artikel van De Correspondent als 'linkse propaganda'. Dat lijkt me sterk. Deze site heeft betalende abonnees en is dus onafhankelijk.

 11. @Dd, dan tik je toch een uitsmijter aan, die staan in direct contact met de politie. Kan me trouwens niet voorstellen dat ze ?berhaupt de kroeg in komen in Zwolle, dat terzijde.

 12. opvang prima, ijsselhallen prima, maar waarom moet zwolle nu alles dragen terwijl de gemeente in de omgeving dat niet hoeven. Ik zeg zwolle genoeg is genoeg. We hebben ons steentje bijgedragen. Nu mag de rekening wel eens bij een andere gemeente vallen.

 13. @Dd, Dat gebeurd al jaren in de Zwolse kroegen, dat schijnt tegenwoordig normaal te zijn. Even de uitsmijter aanspreken, heb ik ook wel eens gedaan. Dat heeft niets te maken met dat nu er vluchtelingen in Zwolle worden opgevangen dat dit nu vaker voorkomt.

 14. Ik denk dat alle positieve reacties uit andere wijken komen (zie bijvoorbeeld Stadshagen) maar als er straks beslist wordt dat er een AZC in Stadshagen of misschien wel Berkum komt wil ik wel eens zien wat hier dan de reacties zijn.

 15. op stadshagennieuws staat 84% tegen een
  a.z.c. in de wijk stadshagen

  zo lang zwolle niet in verzet komt worden hier de mensen gedumt

  in de veehallen

 16. Bericht door Blablabla, op 9 oktober 2015 10:43
  @Dd, Dat gebeurd al jaren in de Zwolse kroegen, dat schijnt tegenwoordig normaal te zijn. Even de uitsmijter aanspreken, heb ik ook wel eens gedaan. Dat heeft niets te maken met dat nu er vluchtelingen in Zwolle worden opgevangen dat dit nu vaker voorkomt.

  Ken twee gevallen van meiden die aanranding of erger zijn overkomen in de kroeg in Zwolle. Aangifte doen heeft geen zin, want je krijgt bedenktijd (?) om aangifte te doen. Naar de portier lopen, wordt je uitgelachen. De daders waren te herkennen aan gangbare namen als Achmed of B?lan. Een duidelijkere beschrijving = tegenwoordig racisme.

  Dus kom maar op met die mooie zandcultuur waar de niet gelovige in het gezicht wordt gespuugd en de vrouwen aangerand, want blond en geen hoofddoek.

  Mooie tijden gaan er komen.

 17. Overigens hebben de twee meiden de ervaring in december 14 en januari 2015 in een kroeg in de Voorstraat en een kroeg waar je blij van zou moeten worden.

 18. Overigens hebben de twee meiden de ervaring in december 14 en januari 2015 in een kroeg in de Voorstraat

  Toen waren er geen vluchtelingen in de IJsselhallen!!

 19. Respectloos gedrag naar Hollandse vrouwen hoeft inderdaad niet met vluchtelingen te maken hebben. Het is in de cultuur en religie van de Achmeds en B?lan's van deze wereld heel normaal om vrouwen als minderwaardig of hoer te benaderen. Dus een toestroom van dit sort mensen zal het probleem wel verergeren.

 20. @vdWal,
  IK geloof je wel dat dat gebeurt, dat soort gasten moeten ze keihard aanpakken!
  Maar ik geloof dat als je dat in de voorstraat waar dat gebeurde in de kroeg tegen de beveiliger zegt en er zijn getuigen dan kan het niet anders dan dat hij politie belt en daar tegen optreedt.
  Maar trouwens vrouwen worden niet alleen door Ahmed of Ali betast maar ook door Jan of Henk hoor en misschien zelfs meer…
  Bij een kroeg naast een eettent in de binnenstad waren paar weken geleden twee vrouwen, een daarvan een bekende van mij, die veel last kregen van paar plaatselijke idioten, waarvan een op dat moment met zijn vriendin was in de kroeg…. Dus het gebeurt veel, maar als vrouw moet je daar duidelijk in zijn gelijk laten weten dat ze van je af moeten blijven!
  Hoe leuk is het uitgaan nu nog en hoe leuk is het komende tijd nog…
  Maar om ff terug te komen op dat totaal aantal is natuurlijk enorm veel op die locatie, maar ja als die dorpjes rondom Zwolle blijven weigeren, wat moet onze burgervader dan doen???

 21. Toen waren er geen vluchtelingen in de IJsselhallen!!

  Stel ook niet dat het vluchtelingen waren. Dit was hoogst waarschijnlijk de tweede of derde generatie van ooit die paar vluchtelingen in NL die in de jaren 80 een veblijf hebben gekregen en hun kinderen roven, stelen en verkrachten want volgens de koran is dat geen probleem.

  Nu hebben we niet een paar vluchtelingen. En ook die krijgen kinderen en misschien wel in NL. Maar die zullen zich vast wél gedragen en die zullen wél luisteren naar de juffrouw in de klas.

 22. Dit was hoogst waarschijnlijk de tweede of derde generatie van ooit die paar vluchtelingen in NL die in de jaren 80 een veblijf hebben gekregen en hun kinderen roven, stelen en verkrachten

  Einde discussie >:(

Reageer