Echtpaar Voerknecht-IJzerman 60 jaar getrouwd

Zwolle – De heer en mevrouw Voerknecht-IJzerman waren woensdag 30 september 60 jaar getrouwd. Loco- burgemeester René de Heer bracht het echtpaar woensdag een bezoek in hun woning aan de Volkerak om hen te feliciteren. Het echtpaar kreeg een keramieken schaaltje opgemaakt met bonbons cadeau.

07-10-2015_echtpaar_voerknecht-ijzerman_60_jaar_getrouwd_02_.jpg 

Berendina (Ineke) Judith IJzerman is geboren in Almelo op 17 mei 1932. Haar vader was directeur van een textielfabriek. Haar opleiding HBS-B te Almelo en Hogere Textielschool Enschede. Hendrik (Henk) Voerknecht is geboren in Zutphen op 1 november 1926. Zijn vader was eigenaar van een textielzaak. Zijn opleiding HBS-B. Na een paar jaar studie medicijnen en militaire dienst ging hij naar de Hogere Textielschool. Het was ‘aan’ op 11 december 1951. Mevrouw is na volontairperiode naar inkoopafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam gegaan. Meneer ging na zijn volontairperiode naar Dortmund afd. textielwarenhuis.

07-10-2015_echtpaar_voerknecht-ijzerman_60_jaar_getrouwd_01_.jpg 

Toen overname van de zaak in Zutphen geen optie bleek in september 1955 heeft men een zaak gekocht in Koog a/d Zaan. Op 30 september 1955 zij meneer en mevrouw getrouwd in Almelo en op 15 oktober 1955 is men de zaak gestart in Koog a/d Zaan – algemeen textiel. Men had destijds veel potentiële klanten van bedrijven als Honig, Duyvis, Verkade en Bruynzeel. Toen na ongeveer 13 jaar de omzetgroei stagneerde orienteerde men zich op de overname van een zaak in het oosten van het land. Eind 1968 verkocht men Koog a/d Zaan en kwamen terecht op de Diezerstraat 101. Locatie werd steeds beter. In 1975 aansluiting bij Livera-groep-goede beslissing. Per 1 februari ’90 zaak verhuurd en gestopt met werken. In 2012 pand verkocht. In Zwolle gewoond op Botlek 26 en v.a. 10 januari 1974 op Volkerak 58.
 
Het echtpaar heeft 1 zoon, Hans Christiaan geboren 26 april 1959 in Zaandam. Studeerde econometrie en woont met vrouw en drie zoons (6,9 en 10 jaar) in Pijnacker. Het echtpaar Voerknecht heeft samen veel gesport: schaatsen, wanneer mogelijk. Skiën, men ging 50 keer samen op skivakantie gestopt in 2001. Het echtpaar zeilde beiden vanaf hun veertiende en hebben bijna 60 jaar samen gezeild in eigen boten waarvan de laatste 23 jaar op de Middellandse Zee. Men verkocht het laatste schip, een Moody 41, in 2010. In de ‘dubbel twee’ heeft men jarenlang samen bij de Z.R.Z.V. geroeid totdat meneer in 2013 een hersenbloeding kreeg. Die markeerde ook het einde van het oppassen op de kleinkinderen. Meneer is heel goed hersteld na intense revalidatie. Ze maakten, ook daarna nog, vele reizen. Men zag veel van de wereld met alle mogelijke vervoersmiddelen. Sinds dit jaar is men gestopt met verre reizen.
 
Men houdt van toneel (mevrouw komt uit de Croiset-familie), ballet en klassieke concerten. Men gaat regelmatig naar musea. Mevrouw speelt piano, zingt in twee koren en roeit nog actief. Meneer wandelt iedere dag een poosje met de rollator, bridget en kijkt veel sport op televisie. Meneer stuurt nog af en toe bij zijn oude ploeg bij de Z.R.Z.V. en roeit thuis op de roei-ergometer. Hij was in de jaren ’80 penningmeester van de Nederlandse Skivereniging van Zwolle en begin ’90 van de Z.R.Z.V. Hij heeft ook getennist. Men houdt beiden van lezen en puzzelen en gaat regelmatig naar de sauna. Daarnaast bezoekt men met regelmaat naar de diensten van Vrijzinnig Hattem. De gezondheid van beiden is goed. Wel wordt men wat stram in de benen en zijn wat eerder moe maar geestelijk functioneert men nog prima. Het echtpaar heeft prettige contacten met hun zoon en zijn gezin; met vrienden en bekenden. Men fietst nog op E-bikes (meneer ook kleine eindjes) en men rijdt beiden nog auto. Grotere afstanden legt men af per trein.
 
Helaas brengt hun leeftijd mee dat men al van veel goede vrienden afscheid heeft moeten nemen. Maar meneer en mevrouw Voerknecht prijst zich nog gelukkig dat ze nog steeds samen zijn en het goed en gezellig kunnen maken.
Artikel delen:

Reageer