Oude muur was van gasfabriek

Zwolle – Bij saneringswerkzaamheden op het voormalige gasfabrieksterrein op het Noordereiland werd recent een stukje muur ontdekt. De eerste gedachte daarbij was, dat het om een gedeelte van de oude stadsmuur ging. Dit wordt vrijdag tegengesproken door Michael Klomp. De stadsarcheoloog bezocht de locatie en concludeert dat het met 100 % zekerheid niet om een stadsmuur gaat. De gevonden muur heeft onderdeel uitgemaakt van het gebouwencomplex van de gasfabriek. De gebruikte baksteensoort en Portlandcement wijzen op een datering in de tweede helft van de 19e / begin 20ste eeuw.

muur_noodereiland.jpg

De saneringswerkzaamheden gingen  7 september van start. Het gebied werd afgezet met hekken. De werkzaamheden duren tot  half december 2015. Dan is het terrein aan de stadsgracht weer toegankelijk. In de periode daarna wordt het gebied ingericht als parklandschap met wandelpaden, gras, bomen en struiken. In het verleden is hier al een gedeelte van de vervuilde grond verwijderd en een laag  schone grond aangebracht om het geschikt te maken voor het huidig gebruik. Met financiële ondersteuning van de provincie kunnen nu nog meer verontreinigingen weggehaald worden. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Antea Group. De grond wordt afgegraven tot 2 meter onder het bestaande niveau (tot aan het grondwater) en weer aangevuld met schone grond. Om overlast voor omwonenden te verminderen vindt de aan- en afvoer van grond zoveel mogelijk per boot plaats.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Dat hadden Jaap Hagedoorn en Michael Klomp (vooraf al) scherp gezien. Mooi zulke vakkundige reacties hier op WLZ, hoewel het ergens ook wel weer jammer is dat er geen sensationele ontdekking is gedaan die nieuwe inzichten hebben opgeleverd.:)

  2. Wie de stedenbouwkundige ontwikkeling van Zwolle door de eeuwen heen een klein beetje kent zal dit onware gerucht vanaf het begin al niet serieus genomen hebben. Ik althans niet.
    Wel vraag ik me af wie zulke ongefundeerde en domme aannames in de media weet te brengen?

Reageer