Steunouders gezocht

Zwolle – Voor het verlenen van steunouderschap worden vrijwilligers gezocht. ‘Steunouders’ bieden andere ouders hulp door diens kind een of meer dagdelen per week op te vangen. Zo kan de ouder van het kind energie opdoen en/of andere zaken regelen. 

Stellen met en zonder kinderen, alleenstaanden of mensen van wie de eigen kinderen al het huis uit zijn, kunnen zich allemaal aanmelden.

De duur van de inzet van Steunouder hangt af van de behoefte van het kind en zijn ouder en van de mogelijkheden van de Steunouder(s). Dit betekent dat het steuntje in de rug van korte of van langere duur kan zijn.
De kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar en komen uit kwetsbare gezinnen die geen beroep op een eigen netwerk kunnen doen. Steunouders zijn voor deze kinderen een soort ‘tante of oom’, ‘oma of opa’ bij wie het kind terecht kan. De inzet bedraagt een of meer dagdelen per week. Het kind blijft bij de ouder wonen en de ouder behoudt de regie over de opvoeding. Op die manier voorkomt steunouderschap de inzet van (zwaardere) hulpverlening. Wie interesse heeft om steunouder te worden, krijgt een intakegesprek, waarna een (kosteloze) driedaagse training volgt.

Eenmaal getraind en gekoppeld aan een kind/jongere, staat een steunouder er niet alleen voor; met regelmaat zijn er intervisiebijeenkomsten met andere steunouders.

Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u contact opnemen met op met Monic Diks via: m.diks@zwolledoet.nl  / 038 – 422 52 00. ZwolleDoet! en Travers Welzijn voeren in Zwolle het project Steunouder samen uit, met financiering van de gemeente Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Steunouders gezocht”

  1. Waarom zou gratis kinderopvang niet mogen Aagje?
    Belangrijker is dat het goede kinderopvang is, en dat er dus een goede screening plaats vind bij de mensen die zich aanmelden.

  2. @aagje: Als jij denkt dat het om “gewone” en “gratis” kinderopvang gaat, heb je heel weinig van deze hulpvraag in het artikel begrepen.

  3. Ik mag hopen dat dit wordt betaald?
    Dit is werk waar heel veel mensen jaren voor leren op het HBO.
    Als het vrijwilligerswerk is vind ik het broodroof.

  4. Nou als je hbo gestudeerd hebt voor een simpele ondersteuning ben ik wel benieuwd naar wat voor opleiding dat is.
    Dit is om te voorkomen dat er dure zorg ingezet wordt bij simpele hulpvragen in een gezin. Dit kan helpen om de lasten wat te verlichten en past helemaal in het nieuwe zorg beleid.
    traverse heeft het mooi voor elkaar met dit traject. Ze kunnen goedkoop zorgverlenen met dit betaalde project en zodra er meer zorg nodig is zitten ze dicht bij het vuur want dan kunnen ze zelf de duurdere zorg inzetten, want ze zijn als organisatie te duur voor de inzet van personeel voor steunouders.

  5. Ik vind het een mooi initiatief. Ik heb een deskundige eens gevraagd hoe het kan dat niet alle kinderen uit kwetsbare gezinnen ontsporen, zoals helaas zeer regelmatig gebeurt. Het antwoord was dat die kinderen heel vaak iemand hebben om op terug te vallen. Een buurvrouw, een oma, ouders van een vriendje. Traverse probeert dit te organiseren via deze oproep. Het is alleen maar fijn als via een simpele actie voorkomen kan worden dat Jeugdzorg ingeschakeld moet worden.

  6. Suzanne, ik denk dat je gelijk hebt. Kijk naar de eerste zin: er worden vrijwilligers gezocht voor deze zeer complexe hulpvraag!!!! Terwijl veel werkloze leidsters kinderopvang thuis zitten, zowel HBO als MBO.
    Veel organisaties weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun tonnen aan subsidie moeten doen, om het volgend jaar opnieuw te vangen.

Reacties zijn gesloten.