Afpersers Jumbo aangehouden

Zwolle – De politie heeft vrijdagavond in Groningen een 50-jarige man die in Groningen verblijft en een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden in het onderzoek naar de afpersing van Jumbo. Het Jumbo-onderzoek was gericht op drie incidenten met explosieven of explosieve stoffen bij Jumbo-locaties in Groningen en Zwolle. Daarnaast dreigde de dader in meerdere berichten aan de politie en Jumbo met nieuwe explosieven en eiste hij bitcoins.

Na intensief onderzoek heeft de politie vrijdag twee verdachten kunnen aanhouden. Beide verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft de 50-jarige voor 14 dagen in bewaring gesteld. De 15-jarige is niet in bewaring gesteld, maar blijft nog wel vastzitten. Het eerste incident vond plaats in de nacht van 8 op 9 mei bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. De dader verstuurde meerdere keren berichten naar de politie of naar Jumbo. Op 13 augustus werden grote delen van het onderzoeksdossier gepubliceerd. Het publiek werd gevraagd mee te rechercheren. Het publiek rechercheerde met in totaal 641 reacties volop mee. Op dat moment dateerde het laatste contact met de dader van 29 juli. Vrijdagmiddag 9 oktober deed de dader een nieuwe poging tot afpersing.

Politieonderzoek
Het rechercheteam kwam de 50-jarige verdachte op het spoor door onderzoek naar de kookwekkers. Bij twee van de incidenten werden kookwekkers gebruikt. Een van de onderzoekshandelingen was nader onderzoek naar de herkomst van de kookwekkers. In totaal werden 170 mensen door de recherche bezocht die een kookwekker hadden gekocht bij Blokker-locaties in Groningen. Dit leverde informatie op die wees in de richting van de verdachte. De verdachte kwam tijdens het vervolgonderzoek op verschillende manieren verder in beeld bij het team. Nadat het publiek via www.politie.nl/jumbo werd gevraagd mee te rechercheren in het onderzoek, wees nog meer informatie in de richting van de verdachte. De combinatie van alle aanwijzingen was voldoende om hem vrijdagavond aan te houden. De 15-jarige bevond zich op dat moment in het bijzijn van de 50-jarige. 

Verder onderzoek
Beide verdachten zitten vast en worden verhoord. Zij zitten in volledige beperkingen. Dit betekent dat de politie en het Openbaar Ministerie zeer terughoudend zijn met het verstrekken van informatie. De politie en het Openbaar Ministerie realiseren zich ook dat veel mensen hebben meegedacht in het onderzoek. Vanuit deze betrokkenheid is het goed denkbaar dat mensen vragen hebben over het hoe en waarom. In dit stadium van het onderzoek zijn nog niet alle antwoorden te geven.

Wilt u meer weten over het onderzoek kijk dan op www.politie.nl/jumbo. Daar wordt ook de Periscope bijeenkomst geplaats waarin een korte toelichting wordt gegeven op de aanhoudingen.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer