Vondsten 12e eeuw op ‘Bankenlocatie’ Melkmarkt

Zwolle – Archeologisch onderzoek op de ‘Bankenlocatie’ aan de Melkmarkt is deze week gestart. De eerste profielen zijn geschaafd en geven een prachtig beeld. In de profielen zijn funderingssleuven te zien die bestaan uit afwisselende lagen zand en klei (ook wel aangeduid als speklagen).

afgraving_melkmarkt.jpg 

Op de funderingssleuf met speklagen heeft een bakstenen muur van een huis aan de Melkmarkt gelegen. Van dit muurwerk was vrijwel niets meer bewaard gebleven. In de speklagen is vondstmateriaal aangetroffen uit de periode rond 1300 na Chr. Onder de eerste vondsten ook een aantal kleine ijzeren kramachtige plaatjes (sintels). Deze sintels werden in de Middeleeuwen gebruikt voor het vastzetten van breeuwsel (dierenhaar of mos) in de huidnaden van schepen. De datering van het afgebeelde sinteltype ligt in de periode 1175-1250 na Chr. Een ander interessant voorwerp uit een mestkuil is een benen glis uit de 12e/13e eeuw. Dit voorwerp is aan de onderzijde glad gemaakt en voorzien van twee gaten, en werd gebruikt als schaats. Op een speciale Facebookpagina worden de vondsten gemeld en kunt u de vorderingen van het onderzoek zien.

 afgraving_2.jpg

afgraving_1.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Vondsten 12e eeuw op ‘Bankenlocatie’ Melkmarkt”

  1. Is ook niet van levensbelang om dit te weten…

    Bij die sintels heb ik iets van ” ’t Zal wel. Zegt me niks.”
    Die benen glis intrigeert me wel. Werd gebruikt als schaats? Ik zie nog niet zo gauw hoe je zoiets als schaats kunt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.