Zwolle in de jaren ’50 en ’60 succesvol

Zwolle – Begin 2015 besloten het HCO en het Stedelijk Museum Zwolle tot intensivering van hun samenwerking. En het niet alleen bij mooie woorden te laten, maar concreet iets te gaan doen. Het resulteerde in de tentoonstelling Dit is onze Stad! Zwolle in de jaren ´50 en ´60. De tentoonstelling is gebaseerd op het rijke foto-archief van het HCO, de foto´s uit die twee decennia vormen dan ook de kern van de expositie. Het Stedelijk Museum en het HCO waren natuurlijk erg benieuwd hoe deze tentoonstelling bij het publiek aan zou slaan. Nu de eerste 3 weken achter de rug zijn kan het antwoord daarop worden gegeven: het is een groot succes!

jaren_50-60_stedelijk_museum_13.jpg 

De tentoonstelling aan de hand van de foto’s uit het archief van het HCO laten het nostalgische tijdsbeeld zien van onze stad uit de periode van wederopbouw en kort daarna. In de grote zalen van het Stedelijk Museum nemen de foto’s de bezoekers mee aan de hand van verschillende thema’s uit het dagelijks leven. Hoe richtten we toen ons huis in? Waar deden we de boodschappen en hoe zagen de winkels er uit? In welke auto’s reden we hoe was het ook alweer met die bromnozems? Allerlei plekjes van het Zwolle van toen komen op de foto’s herkenbaar terug. Te zien zijn ook drie jongetjes die allerlei kattenkwaad uithaalden: de deugnieten. In het museumcafé is weer Exota verkrijgbaar, het bruisende kleurrijke frisdrankje waarvan destijds gedacht werd dat de flessen ontploften maar wat later een onzinverhaal bleek te zijn.

Er is veel belangstelling voor de tentoonstelling. De eerste concrete vernieuwde samenwerking tussen het  HCO en het Stedelijk Museum is daarmee een succes. Niet alleen trouwe museumbezoekers komen kijken, maar ook nieuwe komen de heerlijke nostalgische sfeer proeven. Het zorgt er ook voor dat er in het museum een gezellige sfeer hangt en dat bezoekers  vele “o ja” momenten van herkenning met elkaar uitwisselen. De verhalen van vroeger komen bij menigeen weer levendig naar boven en dat geeft de tentoonstelling een extra dimensie.
De tentoonstelling is er nog tot en met 25 oktober.
Artikel delen:
Reactie 1

Reageer