Vluchtelingen voetballen bij Zwolsche Boys

Zwolle – Mooie doelpunten, glijpartijen, strijd en veel gezelligheid woensdagmiddag bij voetbalvereniging Zwolsche Boys. De club organiseerde een voetbaltoernooi voor zo'n vijftig Syrische vluchtelingen uit de IJsselhallen en kijkt terug op een zeer geslaagde middag.

vluchtelingen_zwolse_boys.jpg

Aan het eind van de middag bedanken de Syriërs de vrijwilligers van Zwolsche Boys zeer hartelijk voordat ze weer terugkeren naar hun tijdelijke opvanglocatie. Er wordt veel gelachen en men wisselt foto's uit, waaronder de afsluitende groepsfoto. "Mooi om op zo'n manier iets te kunnen doen voor die mannen", aldus een voldane vrijwilliger.

Rond een uur of één arriveerden de vluchtelingen bij de voetbalvereniging. Elke speler kreeg een shirt van Zwolsche Boys, dat men mag houden. Na koffie en een stroopwafel kon het toernooi beginnen. Op het gladde kunstgras speelden de Syriërs meerdere wedstrijden acht tegen acht. Hoewel het behoorlijk koud was en er af en toe wat regen neerdaalde, viel er geen onvertogen woord. Van de Nederlandse woorden die enkele vluchtelingen al kennen, kwam 'dankjewel' het vaakst langs.

Na afloop van het toernooi kregen de winnaars als prijs nog extra kousen en voetbalbroekjes en was er voor iedereen wat te eten en te drinken. Gesprekken tussen vrijwilligers en vluchtelingen waren er volop. Er werd veel gelachen, al vertelden enkele Syriërs schrijnende verhalen over gebombardeerde huizen en het gemis van familie. Zwolsche Boys hoopt dan ook dat het hen even wat afleiding en plezier heeft kunnen bieden. Gezien de positieve reacties van de vluchtelingen is de club daar zeker in geslaagd.

De organisatie van het toernooi kwam ongeveer anderhalve maand geleden op gang. De activiteitencommissie van de voetbalvereniging wil zich ieder jaar minimaal één keer maatschappelijk inzetten. Na contact met het COA was de zaak snel rond, mede dankzij de inzet van sponsoren en vrijwilligers. Zo nam busmaatschappij Synthus het vervoer van en naar de IJsselhallen op haar rekening en verzorgden Kip2Day en vishandel Theo Muys de hapjes. Een voetbal snelheidsmeter van StipEntertainment leverde tijdens het toernooi het nodige vermaak op. Zwolsche Boys bedankt alle vrijwilligers en sponsoren zeer voor hun medewerking.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Ook mijn gedachte. Maar je kunt niet verwachten dat dit elke week gedaan wordt. Ik denk dat ook nog vele andere creatieve ideeën zeer welkom zullen zijn.
  Er zal ook wel meer gebeuren, maar niet alles komt in het nieuws.

 2. Ja joh John, cola en kip is veel gezonder, en daar word je niet dik van. Duh. Leuk hoor deze actie, voor deze mannen. Nu nog een keer een leuke activiteit organiseren voor mensen die hier onder de armoede grens leven in Zwolle, zou ook tof zijn.

 3. Nou Benjie er ligt een wereld voor je open, ga aan de slag zou ik zo zeggen. Of je het nou eens bent met het beleid of niet, deze vrijwilligers verdienen een pluim met wat ze hier hebben gedaan!!! Vrijwilligerswerk kan ook een zeer leuke activiteit zijn of je nou boven of onder de armoedegrens zit.>:(

 4. @jw, Alle vrijwilligers verdienen een pluim wat mij betreft. De hele zorg draait zowat op vrijwilligers.( Doe zelf ook vrijwilligerswerk twee keer in de week) En zij doen zeer nuttig werk. Dag in dag uit. Dit word gewoon als normaal beschouwd en krijgen niet deze aandacht. Ik schreef ook dat het een leuk initiatief was van deze club, maar er leven hier ook veel mensen onder de armoede grens, besteed daar ook meer aandacht aan, en niet alleen met de kerst. …

 5. Benjie ik begrijp je volledig en ook wel met je eens, maar activiteiten zijn er best wel waar iedereen gebruik van kan maken. Je moet wel even de weg weten en daar schort het nog wel eens aan. Mensen moeten soms uit hun isolement worden gehaald of er zelf uitkomen.

 6. tja, op 15 oktober 2015 15:48
  tja wanneer helpen we een keer de nederlanders

  Dat doen die vluchtelingen wel. Zag vorige week weer een groepje IJsselhalbewoners, elk een rolstoel voortduwend met daarin een Nieuwe Havenbewoner, de stad inschuifelen. Hopelijk passen ze zich op dit punt niet te gauw aan en houden ze dit stukje van hun eigen cultuur (altijd klaar staan voor ouderen) hoog.

 7. tja een beetje depressief? elke post zit jij alleen maar stoken…droeftoeter. wat doe jezelf voor de minder bedeelden onder ons? Help jij ouderen? Armen? Of zit jij alleen maar zielig te doen achter het internet?

 8. Lichtgetinte nederla, op 16 oktober 2015 12:14
  Wie is hier nou de droeftoeter?.
  Ga lekker ergens anders lichtgetint zitten wezen, iplv hun mening of reactie aan te vallen.
  Verzin je eigen reactie.

 9. Van de vorige lichting? Hoogopgeleid ect ect?

  ZWOLLE – Nooit zou hij een oude man neersteken, bezwoer Salim S. gisteren in de Zwolse rechtbank. Hij heeft de schijn echter sterk tegen, vond de officier van justitie, die zeven jaar cel eiste voor een akelig uit de hand gelopen woninginbraak in 2003. In een julinacht in dat jaar werd een 79-jarige bewoner van het Zwolse buurtschapje Frankhuis ruw wakker.
  Twee gemaskerde mannen die in een vreemde taal spraken bonden zijn handen en voeten vast met tape en maakten hem vast aan de stijlen van zijn bed. Toen ze zagen dat de oude man bewoog begonnen ze op hem in te slaan en te steken met een mes, waardoor hij tientallen steekwonden en kneuzingen opliep. Het slachtoffer was voor de woningoverval een vitale man, maar ging na zijn revalidatie in een verzorgingstehuis wonen.

  DNA

  Op de vijf meter tape waarmee de Zwollenaar werd gekneveld en op een achtergebleven handschoen was DNA aangetroffen. Pas in 2014 rolde een match uit de computer. Het erfelijke materiaal bleek overeen te komen met dat van Salim S., een nu 33-jarige Zwollenaar van Syrische komaf, die zijn DNA had moeten afgeven vanwege een ander delict.

  Op tape

  De kleine man ontkende alles, gisteren in de rechtbank. Dat op de tape DNA van hem was gevonden zegt niets, beweerde hij: als automonteur gebruikte hij vaak rollen tape en hij gaf er ook wel eens eentje weg. Als dat zo was zou zijn DNA op de eerste pakweg vijftig centimeter van de rol kunnen zitten, de buitenkant dus, maar niet op de overige gebruikte tape, vond de rechter. Jawel hoor, zei S. "Weet je, ik rol wel eens wat te veel af, en dan plak ik het terug." Dat kan, maar zijn DNA is op bijna vijf meter kleefpapier gevonden, merkte de rechter op. Zo'n lang stuk tape trek je niet van de rol voor het verbinden van twee draden in een auto, vond hij.

  Binnenstebuiten

  Wat ook tegen S. sprak was dat zijn DNA was aangetroffen op een latex handschoen die na de woninginbraak was achtergebleven. De verdachte suggereerde dat de daders zijn auto hadden aangeraakt, waarmee hij die avond in de buurt was geweest (zendmasten hadden telefoontjes van hem opgepikt vanuit Frankhuis). Maar het DNA zat nota bene ín de handschoen, wierp de rechter tegen. "Een latex handschoen kun je binnenstebuiten keren", schoot de advocaat van S. hem te hulp. De rechter vroeg zich af wat S. – die in de Aa-landen woont – doordeweeks om half drie 's nachts te zoeken te zoeken had in Frankhuis. "Dat kan best zijn gebeurd, weet je, na de coffeeshop pakken we nog wat biertjes."

  Extreem waarschijnlijk

  De officier van justitie merkte op dat het volgens wetenschappers 'extreem waarschijnlijk' is dat S. een van de twee overvallers was. "Of hij het mes heeft gebruikt weten we niet, maar de verdachten werkten samen." Ook omdat het slachtoffer aan de vele steekwonden had kunnen overlijden eiste ze zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak, omdat S.' verklaring wel eens zou kunnen kloppen. Uitspraak op 29 oktober

 10. Hoop dat deze Syrische Zwollenaar zijn straf krijgt @D erk . de eis van zeven jaar gevangenisstraf vind ik veels te laag. Voor zo'n laffe en gewelddadige overval op een man van nota bene 79 jaar. Straf hier laten uitzitten en dan linea recta terug naar Syrië sturen deze klootzak zonder enkel gevoel in zijn botten.

 11. Heb vertrouwen in onze rechtspraak, benjie. Als het overtuigend bewezen is, dan ontloopt deze man zijn straf niet. De IND kan zijn verblijfsrecht intrekken, waarmee hij illegaal wordt en uitgezet kan worden na uitzitten van de straf. Heeft hij een Nederlands paspoort, dan kan dat niet.

Reageer