Zwolle heeft begroting 2016 op orde

Zwolle – Zwolle presenteert voor 2016 een sluitende begroting en is voorzichtig optimistisch over de toekomst. Om ook de komende jaren te kunnen blijven investeren is het college van burgemeester en wethouders van mening dat het nodig is om te de lijn van een behoedzaam en zelfbewust financieel beleid voort te zetten.

De afgelopen jaren zette het college in op een gezond huishoudboekje door zuinig te zijn op het geld dat er is. In samenwerking met partners in de stad worden belangrijke ontwikkelingen uitgevoerd. De bezuinigingen van 11 miljoen euro worden de komende jaren geëffectueerd. Samen met de lichte groei van de rijksbijdrage aan de stad, zorgt dit voor een stabiele basis in de financiën. Daarbij wordt rekening gehouden met de risico’s zoals de verdeling van rijksmiddelen voor de bijstand en beschermd wonen. In 2016 blijven de gemeentelijke belastingen gelijk, met uitzondering van de rioolheffing. Deze stijgt met 2 procent, dit is nodig om het rioolstelsel aan te passen op de klimaatveranderingen en de hoeveelheid water die het riool nu al bij heftige regenval te verwerken krijgt. Het college investeert onder andere in de toerit van de Ceintuurbaan naar de A28, in de Binnenstad is geld gereserveerd voor de routering, het Broerenkwartier en Voorstraat. Het stadsontwikkelfonds blijft beschikbaar om initiatieven van partners te helpen realiseren.

 
Sociaal domein
Sinds dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor de zorgvragen binnen het sociaal domein. De eerste resultaten van inzet op een innovatieve, betaalbare zorg op maat krijgen vorm. De inzet op preventie werpt haar vruchten af. De bekostiging van de sociale wijkteams in 2016 en 2017 blijft op hetzelfde niveau als in 2015.
 
Gemeenteraad
Op vrijdag 13 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Voorafgaand daaraan is op maandag 2 november een begrotingsmarkt in de Burgerzaal van het Stadhuis. Geïnteresseerden hebben die avond de gelegenheid om raadsleden en ambtenaren vragen stellen over de begroting.
 
De begroting 2016 is te lezen op www.zwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Nog steeds snapt het gemeentebestuur van Zwolle er geen barst van. De parkeertarieven gaan 8 tot 25% omhoog. Hoe kun je nog sneller de bezoekers van de binnenstad wegjagen. Alle initiatieven voor een levendigere stadshart worden stelselmatig om zeep geholpen. Of loopt het gemeentebestuur van Zwolle aan de leiband van QPark.

 2. Rioolheffing omhoog stelletje idioten eerst dunne PVC buizen voor het riool en dan aanpassen . Een normaal mens denkt eerst en doet het dan , een AMBTENAAR doet eerst en probeert dan te denken , wat meestal niet lukt .

 3. @ Leonardo,
  Misschien hoef jij alleen naar de kroeg in het centrum maar er komen uit de wijde omgeving bezoekers naar de binnenstad van Zwolle om er bijvoorbeeld te winkelen, naar het theater, museum of anders
  Ik zie deze mensen uit b.v. Harderwijk, Dedemsvaart, Emmeloord of zelfs nog verder niet zo gauw met de fiets hier komen.
  En bedenk wel wanneer deze mensen niet meer komen jij binnenkort ook niets meer in de binnenstad van Zwolle te zoeken hebt.

 4. Wat hebben de parkeertarieven te maken met de stadsbegroting? Kunnen we het even ontopic houden?

  Ik ben blij dat de gemeente de begroting sluitend heeft. Een gezonde kas is stap 1 in een gezond beleid.

 5. @ Japser,
  Ontopic ? Parkeerbelasting verhoging ?
  Omdat het in de gemeente begroting ook staat opgenomen. Helaas is deze lastenverzwaring op WeblogZwolle weggelaten.
  Bij de Stentor is dit wel vermeld. Zie het aldaar.

 6. Wel 11 miljoen bezuinigen en weet ik hoeveel geld uitgeven aan de Koningsdag in Zwolle! dat klopt van geen kant, besteed het maar aan mensen die het niet breed hebben.

 7. Die mensen die het niet breed hebben worden nog steeds ontzettend gesteund door de overheid. Misschien niet in elk individueel geval voldoende, maar gemiddeld ruim voldoende.

 8. Die mensen worden niet alleen gesteund door de overheid Japser, maar ook door werkend Nederland, hun belastinggeld gaat voor een deel ook naar die mensen en dat hoort ook zo in een beschaafd land als Nederland.

Reageer