Advies over betaalbaarheid woonlasten

Zwolle – De woningcorporaties in Zwolle en Kampen (SWZ, deltaWonen, Openbaar Belang, Beter Wonen IJsselmuiden) gaan de woningzoekenden nog beter begeleiden bij het vinden van een passende woning, waar ze betaalbaar kunnen wonen.

De website www.dewoningzoeker.nl toont daarom vanaf donderdag 15 oktober 2015 bij vrijwel elke woning niet alleen de maandelijkse huurprijs maar de totale woonlasten. De totale woonlasten die worden getoond bestaan uit de maandelijkse huur, servicekosten, elektriciteit, gas en water. Ook geeft De Woningzoeker inzicht in, op basis van het inkomen dat de woningzoekende heeft ingevuld, het bedrag dat de woningzoekende mag verwachten aan huurtoeslag.

Woonlasten
Hoe werkt dit precies? De Woningzoeker geeft in vrijwel elke advertentie de energielasten aan die vier verschillende soorten huishoudens bij deze woning mogen verwachten. Als een woningzoekende inlogt, wordt op basis van zijn eigen inschrijfgegevens de informatie getoond. De informatie wordt gegeven op basis van de uitgavencijfers van het Nibud, die passen bij de situatie van de woningzoekende.
 
Een woningzoekende kan zo een eigen inschatting maken of hij deze woonlasten kan dragen, nu en in de toekomst. De informatie is een hulpmiddel om een goede keuze te maken binnen het woningaanbod en om betalingsproblemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Dat vind ik een heel nuttig initiatief van de woningcorporaties. Maar…
    De prijzen van de huurwoningen in Zwolle zijn de laatste jaren enorm gestegen. Voor een huurder met een laag inkomen is het nauwelijks op te brengen om een fatsoenlijk huis te huren. Advies geven over woonlasten prima idee, maar woningcorporaties, bestuurders in gemeente en het rijk: laat de prijzen van een sociale huurwoning weer dalen!!

Reageer