PEC Zwolle stadion wordt MAC3PARK-stadion

Zwolle – Het bedrijf MAC3PARK wordt met ingang van het komende seizoen de naamgever van het PEC Zwolle stadion. Er gingen de afgelopen periode al geruchten dat dit vastgoedbedrijf uit Lelystad zijn naam aan het huidige IJsseldelta Stadion zou verbinden. Weblog Zwolle maakte het nieuws drie dagen geleden via Twitter bekend. De overeenkomst tussen MAC3PARK en de Zwolse eredivisieclub is inmiddels definitief.

Eigenaar Meine Breemhaar van MAC3PARK maakte vorige maand bekend dat hij PEC Zwolle zou gaan sponsoren. Voorzitter Adriaan Visser bevestigde de afgelopen week, tijdens een forumavond van PEC Zwolle, dat MAC3PARK de nieuwe naam van het PEC Zwolle stadion gaat worden. De eerste reacties op de naamsverandering zijn voorzichtig gezegd niet positief. Supporters hadden al moeite met de naam IJsseldelta, en hielden vaak vast aan de eerdere benaming 'Oosterenk stadion' of het algemene 'PEC Zwolle stadion'. Smalend wordt nu gezegd dat de drie Mc Donald's in Zwolle stiekum de naamgever van het stadion zijn. Hoeveel geld er tegenover de naamgeving staat is niet bekend.

Artikel delen:
Reacties 91
 1. Hoera, we hebben het gouden trio compleet.
  We hebben:
  ?? Een spuuglelijk stadion waar de akoestiek bedroevend is.
  ?? Kunstgras
  ?? De naam is gelinkt aan een vage sponsor waar niemand ooit van heeft gehoord.
  Zelfs met namen als ⤝Achmea Park⤝ of ⤽Wehkamp Stadion⤝ zou ik nog vrij acceptabel vinden, maar natuurlijk moeten wij weer hip zijn en onze soort van voetbaltempel linken aan een anoniem bedrijf uit Flevoland. Want wij willen natuurlijk geen enkele vorm van voetbalcultuur in ons mooie Zwolse stadje. Dat wij maar mogen hopen dat PEC hier een paar miljoentjes uit weet te krijgen en dat hierdoor categorie 1 voorgoed achter ons ligt.

 2. Ik ben bang dat deze sponsor weer zo'n snelle jongen is net als de oude shirt sponsor Compello (of zo iets).
  Maar dhr Visser gaat voor het grote geld.

 3. Pfffff, hebben we dan helemaal geen klein beetje trots meer?
  Ons stadion zal in den lande dan wel snel het Donald Duck stadion genoemd worden, wat een afgang:'(

 4. Joost Broerse, is toch als commercieel directeur, verantwoordelijk voor deze naamgeving. Kan Adriaan Visser de geruchten wel bevestigen, maar wellicht kan Joost gevraagd worden naar de belachelijke naam; of er geen beterbekkend-alternatief is overwogen en wat het opbrengt?

 5. Allemaal leuk en aardig en vooral begrijpelijk die kritiek, maar PEC heeft geld nodig, veel geld en dus moet er een concessie worden gedaan. Reken jezelf echter niet rijk, met deze deal zijn zeker geen miljoenen gemoeid, eerder een paar ton.

 6. Mac3park heeft een omzet van 40miljoen, en bestaat sinds 1989.
  Trouwens zonder ons spuuglelijk stadion hadden we nu nog inde jupiler gespeeld.
  Als de tribunes straks naar beneden worden gebouwd ziet het er top uit.
  Goed bezig Zwolle.
  Gezeik over de Naam allemaal, zonder geld geen voetbal.

 7. Dick, als een naamsponsor geld betaalt voor de naam van een stadion dan moet de sponsornaam wel duidelijk naar voren komen, creativiteit is dus niet mogelijk. Ik ga vanmiddag samen met mijn neefje gewoon naar het PEC-stadion 😀

 8. Ik vind die betonbak trouwens weinig uitnodigend voor mij als inwoner van Zwolle. Afgezien dat ik niet van voetbal hou. Een paar dure winkels, een elite hotel en betaald parkeren. Gewoon jammer. Ik heb er wel dik aan meebetaald maat heb er n niets aan. En in welk biermerk divisie pec nu speelt zal me echt een worst wezen.

 9. @ Leonardo, op 18 oktober 2015 9:35. Eens, behalve "niet mogelijk" verzin samen bijvoorbeeld iets over het product dat het bedrijf met de foeilelijke naam draagt…als die 3 maar uit de naam is. Vastgoedbedrijf uit Lelystad…Macpark vastgoed-stadion?

  Of vindt bestuurslid Gerrit J. dat niet zo leuk 😮

 10. Is het ouderwets te verwachten dat de naam van een stadion niet steeds verandert en zeker niet gekoppeld wordt aan een sponsor? Dat de shirts volstaan met reclame en dat er reclameborden langs het veld staan snap ik wel, maar je gaat toch niet je stadion vernoemen naar een passant zoals een sponsor? Het vergroot misschien wel de naamsbekendheid van de sponsor (hoewel me dat beperkt lijk), maar verkleint de binding in Zwolle en de regio met het stadion. En dat lijkt me ook niet onbelangrijk.

 11. What"s in a name! Met andere woorden, zeik niet zo. Past prima in het rijtje; Mandemakersstadion, Philipsstadion, Kyocerastadion, AFASstadion, Grolschveste etc. Straks weer met dik 12000 man naar het PECstadion!! 🙂

 12. Succes is te koop, traditie en cultuur niet!!!
  Achterlijke naam waarmee de club zegt: "wij doen alles voor geld".
  Slaaf van het geld en de KNVB.
  Misselijkmakend dit…

 13. Slim van PEC om zo'n sponsor wijs te maken dat ie meer naambekendheid krijgt als ie flink veel geld schuift.
  En dat terwijl iedereen gewoon PEC stadion blijft gebruiken. 😀

 14. @Dame 14:28
  Ja mee eens, en ik denk dat het vooral een media-dingetje is: Als er bij sportprogramma's op tv de naam van het stadion valt in combinatie met een aankondiging van een wedstrijd van Pec, levert dit wel veel naamsbekendheid op voor de sponsor.

 15. Ik zie het probleem niet zo: het levert een flinke bak geld op voor PEC. Argumenten die met traditie en cultuur te maken hebben slaan nergens op: je speelt in een betonbak met winkels, op kunstgras en het grootste deel van je supporters is gezelligheidspubliek. Heeft toch al helelmaal niets met voetbalcultuur te maken, dus kies dan voor financiële zekerheid.
  Voor de continuïteit van de club is dit een prima zet!

 16. Haaa, ga je vanavond nog naar het oergezellige en sfeervolle MAC3PARK-stadion? 🙁 Jongenssssss, zeeg nou zelf, dat bekt toch voor geen meter?? We zeggen gewoon PEC stadion! Afgesproken?:D:D:D:)

 17. Bericht door Dame, op 18 oktober 2015 14:28
  Is het ouderwets te verwachten dat de naam van een stadion niet steeds verandert en zeker niet gekoppeld wordt aan een sponsor?

  Vraag eens in de volleybal-, handbal- of bastketbalwereld hoe erg het is om van naam te veranderen als er een nieuwe sponsor komt. (en dan hebben we het niet maar over de naam van het stadion ;))

 18. Wat een gezeik allemaal weer, het ijsseldeltastadion was ook al een $%&naam van een paar jaar oud, dus hoeveel traditie en cultuur gaat hier verloren? Niks volgensmij. Daarnaast zijn veel zeikerds volgensmij mensen die pas in het stadion komen sinds zwolle weer in de eredivisie speelt, en dan moet je sowieso je mond houden.

 19. Idd leo, maar ook supporters. Trouwe supporters die al drie soms 4 naamswijzigingen van hun club hebben meegemaakt.
  Elke keer weer door geld of iemand die graag zijn stempel op de geschiedenis van onze club wilt drukken.
  Hoeveel supporters zullen de club trouw blijven als het straks minder gaat? Als jans en de td vertrekt? Onze club heeft niet zoveel trouwe supporters weet je wel waarom ?
  Omdat de geschiedenis van onze club bol staat van de ellende met geld en machtsspelletjes. Zo is Pec niet een club (geweest) die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Iets wat bij andere clubs zoals Groningen Feyenoord etc wel gebeurt.
  Cultuur en traditie maken de binding met de club. Dat maakt een supporter trouw. Wie dat niet snapt is ws nog maar net voorPec of had eerst een randstad club als favoriete en stapt daar ook zo weer naar terug als het weer wat minder gaat.
  Soms denk ik wel eens dat we maar weer even een goede verlies reeks moeten hebben. Dan loopt de kaartverkoop terug en zal het bestuur ook beseffen dat ze een kaartenhuis gebouwd hebben.

 20. Eerlijk gezegd, denk ik dat ook wel eens. Het gaat te goed, het gaat te mooi allemaal zo. Je merkt ook aan alle kanten, vooral bij de commerciële tak van PEC, 'het is nu crashen!!'. Dat mag natuur;ijk, maar ik hou rekening met een pittige terugslag. Niet dit jaar, maar wel volgend jaar.

 21. Wat wou je er aan gaan doen 1steJohn? Vriendjes optrommelen en gaan demonstreren? Dat had je moeten doen toen de naam Oosterenk stadion veranderde naar het ijsseldelta stadion, ga je druk maken om andere zaken man. Stadion is niet eens van PEC zelf PEC is de huurder. Al het geld wat ze mee kunnen pakken is mooi meegenomen, en ja…vroeger was alles anders..

 22. Met wie er nog wat om geeft wel ja en dat zijn er nog genoeg. Als jij het allemaal accepteert moet je zelf weten. Ik maak mij wel druk om meerdere zaken bij de club en ik heb nog geen idee hoe dit aangepakt moet worden. Het valt mij wel op dat het allemaal zo makkelijk gaat over de ruggen van supporters. Achteraf en negatief gezeic over had je toen moeten doen schiet je in ieder geval geen reet mee verder op.

 23. 1steJohn; ik vind je clubliefde oprecht mooi, maar alle BVO's hebben daar maling aan. Geld en commercie is het toverwoord. Bij PEC zit het PEC stadion iedere thuiswedstrijd goed vol. Dat is bij een club als Vitesse bijvoorbeeld niet het geval. Spelers en trainers van PEC, zijn voor de supporters goed benaderbaar en dat is ook leuk en vooral waardevol. Bestuurlijk valt er met name op de directeur heel veel aan te merken. Onder zijn bewind is het een financiële puinhoop geworden en voorlopig zie ik het dan ook niet gebeuren dat de KNVB PEC uit de beruchte categorie 1 gaat halen, omdat het financieel wat beter gaat. Daar zou ik als PEC supporter wel pijn van in mijn buik krijgen, want diezelfde directeur heeft tot op heden nog geen plan van aanpak gepresenteerd en hij is volstrekt onzichtbaar. Verkeerde man op de verkeerde plek.

 24. Ergens vind ik het wel grappig dat de club geld kan vangen voor iets wat niet eens hun bezit is. Makkelijk verdient.

  Ik vraag me alleen af of er wel goed nagedacht is over de gevolgen van een naamsverandering. En is er wel overlegt met andere partijen binnen het stadioncomplex zoals bijvoorbeeld het IJsseldelta Center?

 25. Verstand en emotie strijden om voorrang. Verstand omdat de naamswijziging het broodnodige geld oplevert, emotie omdat een naam meer is dan een simpele naam. Je ziet dat veel clubs de naam van het stadion te gelde maken. Zelf hoor ik liever De lange leegte, Diekman, Goffert, Oosterenk, de Kuip, namen met een historie in de stad, dan al die sponsornamen. Enige uitzondering is Philips, omdat die naam ook historisch verbonden is met Eindhoven.
  Maar zoals eerder gezegd, voor de supporter blijft het altijd het PEC-stadion.
  Overigens vraag ik me af of PEC als huurder niet gerechtigd zou zijn de naam van het stadion te wijzigen. Op een huurhuis staat toch ook niet de naam van de woningvereniging? Zolang de huur maar betaald wordt.

 26. Volledig eens met Dame. Als toevoeging: wordt de emotionele binding met de club bepaald door de naam van het stadion of door de passie en betrokkenheid die iemand voelt voor zijn of haar club? Een club is meer dan de naam van het stadion…

 27. Vind GrolschVeste wel een naam met historie in de stad, alsmede een zeer acceptabele goedbekkende naam. Die ongetwijfeld ook nog aardig wat centen oplevert.

  ArenA vind ik ook een sterk gekozen naam met een A aan het begin en op het eind…de A ook van Amsterdam….in combinatie wil het ook uitstekend:

  Amsterdam ArenA 😉

 28. Naar welke stadionnaam zou je terug willen 1steJohn? Als je dan toch op oorlogstoer gaat zorg dan dat het Oosterenk stadion naam weer in oude glorie word hersteld, want ijsseldelta stadion vond ik niet echt leuk.

 29. Als de stadioneigenaar beschikt over de naamrechten ontvangt hij en niet huurder PEC Zwolle bij naamswijziging daarvoor geld. PEC Zwolle wordt er dus geen eurocent wijzer van.

 30. Ik zou me drukker maken over het feit dat we nog steeds op dat walgelijke plastic spelen dan over de naam van het stadion. Over verloedering van het voetbal gesproken..

 31. Hoorde zondag van de zoon van iemand die heel veel van kunstgras weet,
  dat ze echt (helaas nog niet bewezen) meer knieblessures opleveren….Reken er op dat dat in het betaalde voetbal ook aardig wat kost.

  Maar Abouali….de ontwikkeling lijkt niet meer terug te draaien naar écht gras. Ook niet in het amateurvoetbal.

 32. Staat best lullig op je digitale afschrift
  Nu nog:

  Horeca Ijsseldelta ZWOLLE NLD (vreemd overigens dat die j geen J is)

  Straks dus:
  Horeca MAC3PARK stadion ZWOLLE NLD

 33. Hier wordt gesuggereerd….wanneer er zo commercieel wordt gedacht bij ONZE club….kan er net zo goed een Chinees of Arabier komen die de hele toko opkoopt.

 34. Wat er in het amateurvoetbal gebeurd zal mij een worst wezen, maar als eredivisieclub hoor je gewoon een grasmat te hebben.
  Natuurlijk is het als je bijna failliet bent een leuke oplossing, maar als je weer wat centjes hebt moet iedere zichzelfrespecterende voetbalclub gewoon een grasmat nemen.

 35. Ok, dus mac3park wil PEC sponsoren , verbindt hiervoor zijn naam aan het stadion en sluit daarvoor een contract met PEC maar PEC krijgt daar geen cent voor? Dat lijkt me toch echt onzin Martin!!

 36. Martin heeft sinds 13:26 niet meer van zich laten horen, ondanks 2 relatief kort daarop volgende vragen….Maar natuurlijk is er meer in de wereld dan WLZ. We wachten af want 20:25 van ZIB zou absurd zijn.

 37. WLZ-bericht 17/10 meldt:
  *September: Sponsorovereenkomst MAC3PARK en PEC Zwolle op komst.
  * MAC3PARK wordt nieuwe naam van stadion.
  * De overeenkomst van MAC3PARK en PEC Zwolle is inmiddels definitief.

  Is er nu sprake van 1 of 2 overeenkomsten, t.w.:
  * Sponsorovereenkomst incl. stadionnaamovereenkomst met huurder PEC Zwolle.
  * Sponsorovereenkomst met PEC Zwolle en stadionnaamovereenkomst met eigenaar SOZ.

  Vrijwel als enige ga ik uit van 2. PEC huurt 25% van het multifunctioneel stadioncomplex en de overige huurders 75%. Waarom zouden de naamrechten dan niet liggen bij de overige huurders?

 38. Ok…goeie vraag. Misschien kan Stentor's ster-reporter, mbt PEC-gerelateerde zaken, er op duiken…zodat het (met zijn ervaring) morgen te lezen is…in de voorheen kwaliteitskrant (;) Herman)

 39. Alsof die naam van het stadion de eigenaar van het gebouw iets doet?
  Moet dan op de gevels van Telstar, Leerentveld, etc dan ook een andere naam komen?

  Knappe prestatie van Broerse.

 40. @Martin Jongkoen Ik denk niet dat de overige huurders van het IJsseldeltastadion Mac3Park hebben kunnen verleiden om hun te sponsoren. 🙂 Voor Mac3Park is het alleen interessant om hun naam op het stadion te krijgen omdat PEC daar speelt.
  Ik neem aan dat PEC profiteert van de overeenkomst. Is het niet geheel dan gedeeltelijk. Zoekend naar een antwoord op de vraag eigenaar of huurder kwam ik in een nota van de gemeente Nijmegen over de Goffert de naamrechtkwestie tegen. Daarin staat dat met NEC afspraken gemaakt zullen moeten worden over de verdeling van de inkomsten uit het naamrecht "gezien het belang van het NEC merk voor de waarde van het naamrecht".

 41. Is er wellicht nog een link tussen MAC3PARK en Fastfoodcourt met als eetgelegenheden o.m. fastfoodketens KFC en Burgerking op plek Café de Vrolijkheid?

 42. Hallo met adrie

  Martin jongkoen zij dat pec niks niet rijker word van de deal heb jij voor mij eens bewijs u roept veel mag ja maar geef ook antwoord als mensen vragen

 43. Adrie,

  Om geld te ontvangen voor stadionnaamrechten moet je eigenaar van die rechten zijn. Evenals PEC is Ajax geen eigenaar van "zijn" stadion, maar wil het gaan kopen om via naamrechten jaarlijk inkomsten te ontvangen. Zoals bekend is de naam van de shirt/clubsponsor van Ajax in de afgelopen jaren/decennia nooit gekoppeld aan de stadionnaam.

 44. Hallo met adrie

  Martin jongkoen ik vroeg om bewijs en niet om jou mening dit is geen antwoord op mijn vraag hoor heb jij gelezen/gezien dat pec geen geld krijgt wil het zelf lezen en niet imdat jj het zegt sorry maar zo denk ik etover en ik wil ook waten wat heb jij tegen pec met de garant steling was je ook tegen ooit rusie gehad?

 45. De johan cruyff tribune net zoals vroeger. Mooie naam en volgens mij helaas terug geclaimd door een andere voetbalclub….

  Deze naam is gewoon zonde

 46. Adrie,

  Ik heb niet gelezen/gezien, dat PEC Zwolle geen geld krijgt en ook niet dat PEC Zwolle wel geld krijgt voor de naamverandering van het stadion. Mijn "mening" baseer ik op de logica die voor Ajax opgaat en waarom zou die niet gelden voor PEC Zwolle.

  Al tenminste vanaf 1999 staat de gemeente Zwolle garant voor PEC Zwolle. Via het stadionbesluit van 2003 zou deze laatste financiële relatie met de gemeente Zwolle vervallen. PEC Zwolle zou geheel zelfstandig kunnen bestaan na opening van het stadion in 2008. In 2015 heeft de KNVB-licentiecommissie 2 of 3 achtereenvolgende keren geplaatst in categorie 1 "slecht".

  Ik heb geen ruzie met PEC, maar stel vast dat op financieel gebied het bestuur en zijn voorzitter de afgelopen jaren duidelijk heeft gefaald.

 47. Hallo met adrie
  Hallo martin
  PEC is geen ajac en omgekeert dat gaat dus al niet op toch snap ik vergelijking wel wat maar ik snap niet dat jij halve waarheden vertelt zi noem jij niet dat elke garantstelling keurig is afgebouwd/ afgelost ook vertel jij niet dat pec daar maatschappijlijk een boel voor terug moet doen ook vergeet jij te vertellen dat pec straks in cat 2 of 3 zit want hun hebben veel spleers verkocht en zijn uit de zorgen stadion is niet van zwolle maar hun betalen wel de verbouwingen waardoor ze nu in cat 1 zitten goed dat je krities bent maar doe het wel eerlijk hoor zeg gewoon dat jij andere dingen belangrijker vind

 48. Misschien gaat het geld ook naar de eigenaar, maar lijkt me dan niet meer dan terecht dat daar dan een huurverlaging of (deels of geheel) meefinanciering van de toekomende uitbreiding tegenover staat.

  Al had ik natuurlijk liever gezien dat het gewoon ijsseldeltastadion bleef. Oosterenkstadion hoeft voor mij niet, dat is een afgesloten hoofdstuk wat mij betreft. Tenslotte staat het knusse stadion er ook niet eens meer.

 49. Afbouwen van de garantstelling vanaf tenminste 1999 en die vervolgens vervangen door een nieuwe garantstelling vind ik een halve waarheid. Een vorm van Grieks Boekhouden!

  Prima dat PEC Zwolle maatschappelijke activiteiten doet, maar dat is ook om te voorkomen dat de garantstelling niet wordt aangemerkt als ontoelaatbare staatssteun.

  Afgelopen jaren heeft de voorzitter van PEC Zwolle over de financiën herhaaldelijk tegenstrijdige/onjuiste verklaringen afgelegd. Of PEC Zwolle echt de volgende keer in categorie 2 of 3 komt, is te hopen. Anders komt puntenaftrek angstvallig dichtbij.

 50. Hallo met adrie

  Hoi maetin jij doet aan name en komt niet met feiten je roep toerert maar wat volgends mij als hun onterecht steun vangeb waarom dien jij geen wob in want dat komt alles zo boven tafel

Reageer