GGZ cliënten tussen wal en schip

Zwolle – Vanuit het overleg met diverse organisaties, zoals Zwolle Doet, RIBW, Wijz Zwolle, Focus, Leger des Heils en het Diaconaal Platform blijkt dat er meer en meer mensen tussen wal en schip raken. Het gaat daarbij vooral om mensen die vorig jaar nog wel opgenomen werden in een GGZ instelling of Zorg/Verpleeginstelling en nu niet meer.

De mensen hebben volgens de organisaties dezelfde indicatie en diagnose maar lopen tegen strengere eisen aan. Het gevolg is dat er een grote groep nu thuis zit, al dan niet met ambulante zorg. Vrijwilligers willen best helpen. maar zijn hiervoor niet geschoold. Volgens de genoemde instanties is het nodig dat er specifieke trainingen komen voor vrijwilligers die hiervoor geschikt en gemotiveerd zijn. De instanties gaan daarom kijken of er een training opgezet kan worden voor deze specifieke doelgroep. Veel vrijwilligers vanuit het Diaconaal Platform zijn ook actief, op allerlei manieren, voor bijvoorbeeld de vluchtelingen in de IJsselhallen.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. De zorg in Nederland is in hoog tempo achteruit aan het hollen.
  De overheid heeft de geldkraan dichtgedraaid, laat de verzekeraars dit ook maar doen en iedereen moet zichzelf maar redden en hopen dat er familie en vrijwilligers zijn.
  Velen die hulp nodig hebben, krijgen nu niet de juiste hulp en dit zal alleen maar verder achteruit gaan.
  Diverse zorgaanbieders staan aan de rand van de afgrond (Verian, Driezorg) en veel personeel komt op straat te staan.

  Leve de VVD en de rest van de regering, die de zorgverleners en zorgbehoevenden in de kou laat staan!

 2. @ Arianne, ik mis de nuance. Ben alles behalve een VVD-er…maar waar zit em bij jou de kneep. Driezorg-problemen zijn volgens mij (en volgens medewerkers) vooral aan een wan-bestuur te wijten. Hoe had volgens jou met minder geld de zorg moeten worden ingericht?

  In de kou laten staan, valt bij de 3 personen die ik zo in mijn geheugen op roep…zeker mee. Is je bijvoorbeeld ook wel eens opgevallen hoe goedkoop bejaarden (en andere hulpbehoeftigen) met de taxi kunnen?
  hoog tempo achteruit aan het hollen.
  De overheid heeft de geldkraan dichtgedraaid

  Vind ik uitgesproken SP en PVV-kretologie…partijen De PVV is niet eens een democratische politieke partij…Maar goed "partijen" die al snel op populisme zijn te betrappen, zonder met een goed en betaalbaar alternatief te komen.

  Ben bijvoorbeeld zeker wel tegen de doorgeslagen marktwerking in de zorg. Maar was het nu zo'n verkeerde keuze om veel zorgtaken bij gemeenten neer te leggen? Zelf weet ik daarop zo geen antwoord, jij?

 3. Als de parkeertarieven maar omhoog gaan want dat heeft de prioriteit bij de gemeente Zwolle!
  De zorg is al jaren slecht en het wordt alleen maar erger ..er zijn veel verwarde mensen die van straat gehaald worden en terug bij de instelling gestopt worden..niet alles komt in de krant/media maar het is nu een grote teringzooi en de regering is daar verantwoordelijk voor!
  ER wordt zoveel bezuinigd dat de mensen die hulp nodig hebben die dat moeten hebben het niet meer krijgen en de problemen stapelen zich op!

 4. Lees ik het goed, dat vrijwilligers het werk wat eigenlijk door professionals gedaan moet worden moeten doen?
  Waar ging / gaat het mis? Ach, ik weet het ook wel: bezuinigingen >:(

 5. @ br…hier heb je zéker een punt…ong. anderhalf jaar geleden al door o.a. mij en Dame volgens mij (zei ik bescheiden) op het Politieke Log aangekondigd als DE FALE van dit Kabinet en met name van de VVD-Minister. Die ooit in de markt leek voor opvolger van Rutte als de VVD weer een MP zou mogen leveren…Misschien nog wel in de markt is want Halbe is duidelijk te rechts gebleken voor een compromis-MP.
  Asjeblieft; toch niet SKIPPERS >:(

  er zijn veel verwarde mensen die van straat gehaald worden en terug bij de instelling gestopt worden..niet alles komt in de krant/media maar het is nu een grote teringzooi en de regering is daar verantwoordelijk voor!

  Wat ook weinig mensen weten en dat zéker niet opweegt tegen bovenstaand citaat…is dat er weinig tot niets aan de instellingen voor psychiatrische zorg hoeft te worden betaald door de patient. De (natuurlijk ook veel te dure) zorverzekeraar vergoed veel tot alles.

 6. Dat durf ik niet te zeggen, Dick, ik weet niet of ik daar echt een mening over had. Als je het wilt weten dan moet je zelf gaan zoeken.:)

 7. @dick ggz patienten betalen, net als mensen met zorg voor fysieke problemen, hun eigen risico en eigen bijdragen. Waarom zou er voor psychiatrische zorg meer moeten worden betaald dan voor andere zorg?

 8. Ggz instanties moeten hun verantwoordelijkheden gewoon eens oppakken. Inplaats van te zitten wachten op zakken vol subsidie geld. Er zal gekapt moeten worden in alle overhead kosten, partijen moeten nu echt gaan samenwerken, efficienter werken en er zal een cultuur omslag gemaakt dienen te worden door deze tekortschietende instanties.

 9. Ze vergoeden niet zo goed als alles.

  Ze werken tegenwoordig (al langer) met dbc's. (diagnosebehandelcombinaties).
  Dat zorgt voor fragmentatie.

  En het wijkgericht werken zorgt bij verschillende instanties voor extra fragmentatie in de zorg. (Alleen een wijk of stadsdeel, waar ik eerst al last had van bovenregionaal en regionaal).

  Waar je met lichamelijke klachten niet hoeft te kiezen tussen cystic fibrose en kanker.
  Moet je dat bij de GGZ wel tussen verschillende DBC's.
  Wat nu maakt dat ik na een crisis de (bovenregionale) specialistische zorg die ik eerst had niet meer kan krijgen, aangezien ik meer (regionale) uren zorg nodig had/nu ook nog steeds heb(suïcidaal/depressie).
  Dat laatste valt onder een andere DBC.

  Wat weer maakt dat ik langer zieker blijf, want ik heb eigenlijk ook specialistische zorg nodig (die klachten zijn de oorzaak van mijn depressie).
  Nu kan ik kiezen voor een specialistische dagbehandeling of een specialistische kliniek. Dat schiet compleet zijn doel voorbij en is veel duurder. Maar als het stabiel slecht blijft zonder die specialistische hulp moet ik er misschien toch voor kiezen. (En dát is pas duur).

  Het zou fijn zijn als ik mijn uurtje specialistische zorg per week naast de DBC van nu kon krijgen. Dan weet ik zeker dat ik eerder terug ben naar het niveau voor mijn crisis in de minder dure DBC.

  En als ik dan ook nog eens lees dat ze trainingen gaan geven aan vrijwilligers. Laat ze professionals aannemen.
  Wel eens een vrijwilliger cystic fybrose of kanker zien bestrijden?
  Wat moeten die mensen gaan doen dan?

  Ik ga er ten minste van uit dat ik weer beter genoeg wordt om weer mee te kunnen doen in de maatschappij.
  (ja, ik wil dat ook. Ookal is het een hot item 'participatiemaatschappij')
  En niet dat het alleen om ondersteuning gaat 'dat je het redt het vol te houden'.

 10. @ Dame, op 19 oktober 2015 21:28. Bedankt voor je reactie, maar je zult begrijpen dat ik niet naar een speld in een hooiberg ga zoeken.

  Feit is dat er destijds in "de hooiberg" nog normaal en met respect werd gediscuseert….waar blijft de tijd!

  Volgens mij is het misgegaan toen VVD-er/ex-VVD-er/Real Eagle het nodig vond om alles en iedereen te provoceren…eigenlijk best jammer!

 11. @ doermin, op 19 oktober 2015 21:47…Ik bedoelde met

  dat er weinig tot niets aan de instellingen voor psychiatrische zorg hoeft te worden betaald door de patient. De (natuurlijk ook veel te dure) zorverzekeraar vergoed veel tot alles.

  Alleen de Geestelijke GezondheidsZorg waar ik van vernomen heb dat ze nooit een rekening krijgen….
  Bij Dimence. Zelfs bij opnames komt er bijvoorbeeld alleen geld binnen van een uitkering of werk….Nee, ik weet niet écht wat ik daar van vind. Vind het wel tof voor de patiënten die vaak ook wel wat anders aan hun hoofd hebben.

 12. @ dick
  Misschien is er nog geen rekening gekomen, dat kan wel meer dan een jaar na de behandeling pas in rekening worden gebracht. Voor de GGZ gelden nu weer dezelfde regels voor eigen risico als voor andere zorg. Een paar jaar geleden moest voor GGZ zelfs extra betaald worden, waardoor veel patiënten de zorg gingen mijden.
  Het kan ook zijn dat het eigen risico al gebruikt is voor andere zorg (bijv medicatie, andere specialisten of ziekenhuisopname).
  Bij opnames in een ziekenhuis komt er ook gewoon geld binnen van een uitkering of werk, dus wat je daarmee wilt zeggen begrijp ik niet.

 13. Oeps doermin! Volgens mij is de persoon waar ik op doel al wel een aantal jaren in behandeling. Psychiater, psycholoog, verpleegkundige, bloedprikken om de invloed van medicatie in te schatten….dat soort. Bij Dimence weliswaar…. Dat valt toch ook onder deze topictekst?

  GGZ instelling of Zorg/Verpleeginstelling

  Ook geen kosten voor opname dus. Logische opmerking van je

  Het kan ook zijn dat het eigen risico al gebruikt is voor andere zorg (bijv medicatie, andere specialisten of ziekenhuisopname).

  Maar dat was juist de aanleiding waarop dit ter sprake kwam.

  Wat anders dan wat jij schrijft!

  Een paar jaar geleden moest voor GGZ zelfs extra betaald worden, waardoor veel patiënten de zorg gingen mijden.

  Ja, wat jij schrijft bedoel ik: bij ziekenhuis of inrichting of bijvoorbeeld ook in gevangenschap….lopen de inkomstenbronnen gewoon door.
  Niemand hoopt daar natuurlijk ooit te komen….vooropgesteld….maar je hebt dus (zoals ik heb begrepen, zal het nog eens goed navragen) geen kosten, terwijl je wel inkomsten hebt….En ja, ik begrijp ook dat "in gevangenschap" eigenlijk niet in het rijtje thuishoort.

  Vreemd toch, dat er vooralsnog zo'n verschil tussen mijn Dimence-voorbeeld en jouw 16:12 zit.

Reageer